drobnicowiec FRANCISZEK ZUBRZYCKI
- Jacek.
Re: drobnicowiec FRANCISZEK ZUBRZYCKI
Na razie stanąłem na mechanizmie podnoszenia łańcucha kotwicy . Mam łańcuszek 1,1 x 1,9 mm ale wydaje mi się że trzeba będzie zastosować o wiele większy z większymi oczkami .Zrobiłem coś na wzór koła zębatego ale nie zdało egzaminu . Muszę poeksperymentować i wymyślić coś do wciągania łańcucha.
- Jacek.
Wreszcie prace z prototypem wciagarki zakończone . Ponieważ nie mogłem zrobić koła tzw. zębatego do łańcucha zrobiłem zamiast takiego koła dwa małe kółka gumowe . Jedno koło ma napęd a drugie dociska , pomiedzy tym znajduje się łańcuszek od kotwicy. Teraz zaczyna to wszystko działać . Pozostało zrobić ładną nową obudowę , ta była prototypem .
- Załączniki
-
- P1040199a.jpg (34.15 KiB) Przejrzano 7115 razy
- ryszardb
- Lokalizacja: {"name":"Polska Gda\u0144sk","desc":"","lat":"","lng":""}
Zrób Cienki rowek w gumie. Nie będzie Ci łańcuszek przesuwał się na boki .
"koła tzw. zębatego do łańcucha" ta zębatka do łańcucha nazywa się " koło orzechowe "
Pozdrowienia
Rysiek
"koła tzw. zębatego do łańcucha" ta zębatka do łańcucha nazywa się " koło orzechowe "
Pozdrowienia
Rysiek
- Jacek.
Tak działa wyciągarka . Jakość kiepska bo jak za dużo światła to nie widac jak za mało to też , tak samo jak za daleko nie widac jak za blisko to tez jeszcze te kolory wszystko sie odbija w świetle .
https://www.youtube.com/watch?v=5yUeTmm ... e=youtu.be
Myślę że nie trzeba będzie rowka bo jak się zrobi prowadnice z rurki przed i za kółkiem do łańcucha to ładnie sam się układa po środku
https://www.youtube.com/watch?v=5yUeTmm ... e=youtu.be
Myślę że nie trzeba będzie rowka bo jak się zrobi prowadnice z rurki przed i za kółkiem do łańcucha to ładnie sam się układa po środku
-
Jacku czy mógłbyś dać mi namiary na sklep w którym okupiłeś się w te wszystkie
kółeczka zębate . Z góry dzięki.
kółeczka zębate . Z góry dzięki.
- Jacek.
Przepraszam ale dopiero odczytałem Twój wpis " Orkan " jestem teraz zajety kończeniem poprzedniego modelu ale już odpisuję gdzie zaopatrzyłem się w kółeczka musisz przejrzeć ofertę bo nie pamiętam pod jaką nazwą były te zestawy kółek ABC-RC.pl - Sklep <sklep@abc-rc.pl>
- Slawek Kromer
- Jacek.
Wreszcie dopracowałem mechanizm podnoszenia kotwicy . Najpierw chciałem powiedzieć że mechanizm nie odpowiada skali jest około 1,5 raza większy od skali jaką obrałem . Dopracowałem samą końcówkę napędową od strony ślimacznicy która ma możliwość obrotu o 360 stopni . Umożliwi mi to samo dopasowanie kąta pod jakim będzie wychodził napęd z kadłuba. Połączenie napędu głównego który znajduje sie pod pokładem a samym mechanizmem wciągarki będzie odbywał się za pomocą drutu stalowego 0,8 mm bez pancerza .Sam napęd znajdujący się pod pokładem aktualnie opracowuje mikro silniczki lada dzień dotrą .
- Załączniki
-
- P1040284a.jpg (38.44 KiB) Przejrzano 5682 razy
-
- Tutaj od strony ślimaka widać jak jest obrócony o 180 stopni
- P1040285a.jpg (38.52 KiB) Przejrzano 5682 razy
-
- Na wał ślimacznicy nałożony jest drut stalowy 0,8 mm
- P1040286a.jpg (37.52 KiB) Przejrzano 5682 razy
- Jacek.
Prace napędowe silnika wciągarki kotwicznej.Zrobiłem obudowę przekładni zębatej . Dalej na wale muszę umieścić dwie przekładnie kątowe do lewej i prawej wciągarki .Przy okazji podpytam się czy jak pływacie dużo wody dostaje się na pokład . Pytam bo nie wiem czy robić odpływy z komór łańcuchowych od kotwicy .
- Załączniki
-
- P1040287a.jpg (40.74 KiB) Przejrzano 5439 razy
-
- P1040288a.jpg (39.67 KiB) Przejrzano 5439 razy
-
- Tak umieszczone będą przekładnie kątowe z nich przez drut stalowy będzie napęd przekazywany na ślimacznicę wciągarki
- P1040291a.jpg (46.7 KiB) Przejrzano 5439 razy
- Jacek.
Miałem dać kątową przekładnie ale z obserwacji wyszło by że są jeszcze za duże obroty a przecież kotwica podnosi sie po woli . Dałem ślimacznicę i wydaje mi sie że będzie dobrze .Jeszcze z drugiej strony i trochę muszę jeszcze te stojany odchudzić aby było jak najmniej metalu .
- Załączniki
-
- P1040292a.jpg (45.72 KiB) Przejrzano 5211 razy
-
- P1040293a.jpg (49.21 KiB) Przejrzano 5211 razy