Na imię nam Hubert, lat 26, pochodzę z Pomorza zachodniego, lecz na co dzień mieszkam we Wrocławiu. Na Kogę zaglądam tak na prawdę od kilku lat, w zależności od potrzeb, ponieważ od około 15 lat zajmuje się kartonem, głównie jeździdła i pływadła. Zdarzyło mi się nawet coś w żaglach z kartonu polepić, ale postanowiłem pójść krok dalej, drewno. A dokładniej, ze względu na to, że póki wynajmuję niewielkie mieszkanie, warunki każą zadowolić mi się zestawami. Może to i dobrze

Jakiś czas temu po okazyjnej cenie zlicytowałem HMS Endeavour's Long Boat, Artesania Latina, niewielki, myślę, że na początek, ponieważ zarówno drewno jak i modelarstwo/obróbka nie jest mi obce, będzie w sam raz. Troszkę już poszperałem w zasobach portalu, więc ewentualne pytania pojawia się bezpośrednio w relacji. Pytania nam trochę z innej strony - zakupowo/sprzętowej.
1. Czy serwis modelnet.pl jest warty uwagi? Jest tam kilka rzeczy, które chciałbym nabyć, tylko jakoś mi ta strona średnio się podoba, któreś z koleżanek lub kolegów zamawiało tam ostatnio? Czas realizacji itp jest akceptowalny? A może polecacie jakieś inne sklepy internetowe?
2. Iść dalej tym tokiem, chce zakupić 2 zabawki, mianowicie:
Stocznię modelarską HZ PSM1 właśnie z tego sklepu. Cena znośna, jeżeli kilka lat posłuży (do kartonu też się przyda). Dobry to będzie wybór?

Giętarka do listewek, elektryczna, z kształtowaniem, cena za to już trochę naciągana, ale też jestem w stanie to przełknąć.
Pytanie o opinie jak wyżej.

I taka sytuacja... Ojciec mój któregoś razu sobie wymyślił, że może mi się to przydać i kupił mi w Lidlu za całe €8,99 zestaw końcówek Parkside, tylko zapomniał o samej maszynie.

No to uznałem, że dobrze byłoby to wykorzystać, tylko teraz zastanawiam się, czy iść za ciosem i szlifierko-graweciarkę (skąd mi to słowo przyszło, nie pytajcie) kupić też marki Parkside, czy może rozejrzeć się za czymś lepszej klasy? Sam sprzęt wydaje się w porządku, opinie w Internecie w stosunku do ceny - miarodajne. Wygodna na pewno wersja z accu, ale czy wydajna?
Na początek to tyle, póki co przeglądam relacje i artykuły związane z budową zestawów, sprzęt powoli chce zgromadzić, na szczęście nie spieszy mi się, ponieważ póki co jestem w pracy, po powrocie mam jeszcze jeden projekt kartonowy do ukończenia, więc pewnie będę zwyczajnie męczył pytaniami w międzyczasie

Gorące pozdrowienia!
P.S. Jak wrócę ze zmiany to zrobię zdjęcia mojego ostatniego kartonowego, no trochę naciągnę