Walczę dalej, dziś piątek więc mój ulubiony wieczór, który spędziłem w warsztacie Podczas wykonywania poręczy nadburci zorientowałem się, że przed ich montażem trzeba wykonać i zamontować odciąg tarlepów. Tak więc musiałem zrobić sobie przerwę w pracy w drewnie i zabrałem się za dłubanie w mosiądzu Robię jak umiem na podstawie planów i wielu zdjęć z relacji K&M.
pozdrawiam i zapraszam, Rafał
Załączniki
Pierwsza przymiarka, muszę jeszcze zrobić dziewięć.
Zaznaczam punkt gięcia na uchwyt jufersa.
Otwór na odciąg.
Kolejne gięcie
To samo wiertło.
Miejsce na odbojnicę kształtuję na wiertle 2mm.
Odciągi robiłem z blachy mosiężnej 0,5mm, po szlifowaniu będzie trochę mniej 0,4. Przy skali 1:30 to jest 12 mm, jest to chyba realne. A może się mylę, niestety wycieczki do muzeów morskim mam dopiero w planach:-)
pozdrawiam, Rafał -------------------------------------------- w porcie: K&M w stoczni: HMS Enterprize 1774
Prace ogrodowe ruszyły, więc modelowanie trzeba będzie trochę odłożyć, ale póki co robię knagi i ponieważ zbliża się czas na maszty, przedłużyłem chińską tokarkę
pozdrawiam, Rafał
Załączniki
Ten kawałek sosny mam 35 cm, mam nadzieję, że maszty też dam radę zrobić.
Na sklejkę nakręciłem płaskowniki aluminiowe 2mm.
Wcześniej przygotowane, rozcinam.
Przyklejone wykończenie pawęży
pozdrawiam, Rafał -------------------------------------------- w porcie: K&M w stoczni: HMS Enterprize 1774
Tym razem muszę podpytać Kolegów o liny. Rozmyślam już coraz częściej o wykonaniu olinowania i zastanawiam się jak skalkulować ich średnicę. Jak można doszukać się w literaturze, średnice lin określa się jako procent średnicy sztagu, a średnicę tegoż jako 0,166% średnicy grota na wysokości pokładu. W moim K&M 0,166% z 13 mm to, nie chce wyjść inaczej, 0,021 mm. To chyba trochę mało:-) Chyba ze chodzi o współczynnik 0,166 ale to znów by wyszło że sztag miałaby 2,158 mm to znów zbyt dużo.
Pewnie problem należy do tych, wynikających z niewiedzy, a pytanie do tych z braku zrozumienia, a brak zrozumienia z niewiedzy i tak w kółko Tak czy inaczej, pewnie źle coś interpretuję i rozwiązanie jest proste. Pomożecie?
pozdrawiam, Rafał
Dzięki Piotrze. Programik pokazuje sztag grota 2,16 mm czyli opcja 2, która wyszła u mnie. Przy tej skali tak pewnie musi być. Ukręcę, przymierzę i zobaczę
pozdrawiam, Rafał