Vasa- deAgostini.
- zablo1978
Vasa- deAgostini.
Witam od jakiegoś czasu zmagam się z budową statku żaglowego Vasa, ze znanej już gazetki kolekcjonerskiej deAgostini. Kilka fotek z wykonanej już pracy.
- Karrex
Re: Vasa- deAgostini.
Przez krótki czas Vasa był okrętem
, teraz nie wiem jaki jest jego status (okręt, statek??? Na pewno eksponat muzealny
).
Jak widzę miałeś problem z gięciem elementu ze sklejki (elementy wzdłużne - P5 z zeszytu 16). Szkoda, że nie skorzystałeś z podpowiedzi w grupie VASA, 1628 gdzie radziłem ponacinać piłką (modelarską lub zwykłym brzeszczotem) poprzecznie po wewętrznej stronie co 5 - 8 mm (ja nacinałem co ok. 5 mm i uzyskałem łuk znacznie większy niż potrzeba)
Przejrzyj tematy w grupie, by uniknąć błędów w budowie i "nieciekawych rozwiązań" w kolekcji jak oklejanie poziomymi listewkami stew i płetwy sterowej (ostatni zeszyt 60).
Powodzenia w budowie.

Jak widzę miałeś problem z gięciem elementu ze sklejki (elementy wzdłużne - P5 z zeszytu 16). Szkoda, że nie skorzystałeś z podpowiedzi w grupie VASA, 1628 gdzie radziłem ponacinać piłką (modelarską lub zwykłym brzeszczotem) poprzecznie po wewętrznej stronie co 5 - 8 mm (ja nacinałem co ok. 5 mm i uzyskałem łuk znacznie większy niż potrzeba)
Przejrzyj tematy w grupie, by uniknąć błędów w budowie i "nieciekawych rozwiązań" w kolekcji jak oklejanie poziomymi listewkami stew i płetwy sterowej (ostatni zeszyt 60).
Powodzenia w budowie.
Pozdrawiam
Karol
W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux
Pozłotnictwo

Karol
Pozłotnictwo

- zablo1978
Witam.
Na blogu z budowy Vasy, autor bejcował luki czy może ktoś wie jaki kolor bejcy się tam używa. Dzięki za wszelkie podpowiedzi.
Na blogu z budowy Vasy, autor bejcował luki czy może ktoś wie jaki kolor bejcy się tam używa. Dzięki za wszelkie podpowiedzi.
- Karrex
Jeżeli oczekujesz odpowiedzi, musisz precyzyjniej zadawać pytania, bo z twojego pytania nie wynika czy pytasz co użył Marek, czy co proponuje tam wydawca (a jak wiem to instrukcja zaleca tylko lakierowanie).
Na pytanie co użył na pokłady z zeszytu 20 i 22, Marek odpowiedział:
Miejsca te będą zasłonięte gretingami, więc nie będą raczej widoczne:
http://modellistinavali.forumattivo.com ... ojet#93354
a jeżeli zastosujesz drewniane pokrywy, to nie będą widoczne w ogóle:
i można te "korytka" potraktować jako "pole doświadczalne" dla wyglądu końcowego pokładów górnych - dlatego Marek użył lakierobejcy orzech, bo tej użyje na pokłady.
W kolekcji SotS czy XII instrukcja mówiła o pomalowaniu takich miejsc na czarno, aby uzyskać niewidoczną "głębię" niższego pokładu. Dla tego samego efektu w Vasie maluje się wzmocnienia podłużne stanowiące przyszłe komory działowe.
Moim zdaniem to od modelarza zależy czym bejcować (czy np. malować) i jaki efekt chce uzyskać. Ja zapewne bejcowałbym na ciemnobrązowy np. palisander, bo i takie gretingi robiłem do galeonu.
O prawidłowości budowy gretingów nie piszę, bo to już zapewne znasz z grupy
http://www.koga.net.pl/grupy/viewdiscus ... groupid=39
Na pytanie co użył na pokłady z zeszytu 20 i 22, Marek odpowiedział:
- Orzech. Ale wyszło trochę zbyt ciemno. Więc zobaczę co wydawnictwo zaproponuje na pokład górny. Jeśli nic to zrobię trochę jaśniejszy niż "korytka" z tych zeszytów.
Miejsca te będą zasłonięte gretingami, więc nie będą raczej widoczne:
http://modellistinavali.forumattivo.com ... ojet#93354
a jeżeli zastosujesz drewniane pokrywy, to nie będą widoczne w ogóle:
i można te "korytka" potraktować jako "pole doświadczalne" dla wyglądu końcowego pokładów górnych - dlatego Marek użył lakierobejcy orzech, bo tej użyje na pokłady.
W kolekcji SotS czy XII instrukcja mówiła o pomalowaniu takich miejsc na czarno, aby uzyskać niewidoczną "głębię" niższego pokładu. Dla tego samego efektu w Vasie maluje się wzmocnienia podłużne stanowiące przyszłe komory działowe.
Moim zdaniem to od modelarza zależy czym bejcować (czy np. malować) i jaki efekt chce uzyskać. Ja zapewne bejcowałbym na ciemnobrązowy np. palisander, bo i takie gretingi robiłem do galeonu.
O prawidłowości budowy gretingów nie piszę, bo to już zapewne znasz z grupy
http://www.koga.net.pl/grupy/viewdiscus ... groupid=39
Pozdrawiam
Karol
Pozłotnictwo

Karol
Pozłotnictwo

- zablo1978
Witam.
Wielkie dzięki, dopiero co zaczynam takie modelarstwo. Vasa wydała mi się dobrym rozwiązaniem, czyli części na raty. Niestety i z tym nie wyrabiam ale niebawem coś pokażę nowego bo jestem już na 27 zeszycie.
Pozdrawiam Michał.
Wielkie dzięki, dopiero co zaczynam takie modelarstwo. Vasa wydała mi się dobrym rozwiązaniem, czyli części na raty. Niestety i z tym nie wyrabiam ale niebawem coś pokażę nowego bo jestem już na 27 zeszycie.
Pozdrawiam Michał.
- Dziecko
- Lokalizacja: {"name":"Polska starogard gda\u0144ski","desc":"","lat":"","lng":""}
Vasa nie jest dobra na początek, zrób dzonke, jakiś zestaw do 300stow i potem za vase sie bierz, nie warto takiego pieknego modelu psuć. a zdjęcia na to wskazują...
- zablo1978
Witam.
dzięki za wszelkie uwagi i podpowiedzi, może mój model szału nie robi ale brnę dalej tak wygląda 27 zeszyt u mnie.
Pozdrawiam Michał.
dzięki za wszelkie uwagi i podpowiedzi, może mój model szału nie robi ale brnę dalej tak wygląda 27 zeszyt u mnie.
Pozdrawiam Michał.
- zablo1978
- TomekA
Mam nadzieje, ze przy drugim poszywaniu kadluba (czy takowe bedzie w Twym modelu?) zrobisz to juz prawidlowo.
- zablo1978