Obkładanie lin
-
- Lokalizacja: {"name":"Polska Pozna\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Obkładanie lin
Witam. Buduję model fregaty LA BELLE POULE w skali 1:72. Zakładam takielunek. Mam pytanie do kolegów modelarzy. Otóż jak obkładacie linki na naglach i knagach. Czy bezpośrednio – szkic A,C,B, czy poprzez blok z hakiem mocowany do pokładu – szkic B, D, F. Czy są tutaj jakieś zasady, że np. tylko pewne liny idą przez bloki a inne bezpośrednio. Dotyczy to przede wszystkim nagielbanków przy burtach oraz knag na waterwayu . Nie mogę nic znaleźć na ten temat. Pozdrawiam

- Jarek
Re: Obkładanie lin
Panie kolego. Ja rozumiem Twój problem i koledzy chętnie pomogą, ale aby Twój temat nie został skasowany czym prędzej biegnij do powitalni, piwiedz "dzień dobry", oraz troche o swoim dorobku modelarskim.
Takie tu mamy zasady.
Następnym razem ładuj zdjęcia bezpośrednio przez serwer kogi. Nie używaj serwerów zewnętrznych gdyż po pewnym czasie mogą być niedostępne.
Takie tu mamy zasady.

Następnym razem ładuj zdjęcia bezpośrednio przez serwer kogi. Nie używaj serwerów zewnętrznych gdyż po pewnym czasie mogą być niedostępne.
Ostatnio zmieniony 10 cze 2020, 10:39 przez Jarek, łącznie zmieniany 1 raz.
- lkemot
Re: Obkładanie lin
Nie ma na to uniwersalnego przepisu, zależy to bardziej od obciążenia danej liny na konkretnym żaglowców - wtedy przez bloczek(i). Musisz to wyczytać z rysunków, planów lub opisów...
Pozdrawiam
Tomekl vel lkemot
W stoczni: Victory, Akagi
W porcie: Santa Leocadia, Yamato, Lexington, H.M.S Cleopatra, Le Coureur, Szebeka
Tomekl vel lkemot
W stoczni: Victory, Akagi
W porcie: Santa Leocadia, Yamato, Lexington, H.M.S Cleopatra, Le Coureur, Szebeka