OcCre POLARIS
- TomekA
Re: OcCre POLARIS
A przytnij sobie te listewki sam - bedzie szybciej i latwiej niz, sfrustrowany, bedziesz ich szukac.
-
Kolejny dzień na stoczni. Dzień 7.
Kadłub uratowany. Teraz wiem, że na późnym etapie ale potraktowałem go bejcą mahoniową. Jak na pierwszy rzut oka trochę ciemna ale po dłuższym przyglądaniu się wygląda całkiem fajnie.
Kolejna nauczka - papierowa taśma nie chroni przed bejcą
Domyślałem się tego i uważałem jak mogłem ale i tak udało mi się pobrudzić nadburcie
Przykleiłem "orzechowe" kil i odbojnice i nie wygląda to źle (jak dla mnie na pierwszy raz). Kadłub ostatecznie zabezpieczyłem lakierem podkładowym.
Kadłub uratowany. Teraz wiem, że na późnym etapie ale potraktowałem go bejcą mahoniową. Jak na pierwszy rzut oka trochę ciemna ale po dłuższym przyglądaniu się wygląda całkiem fajnie.
Kolejna nauczka - papierowa taśma nie chroni przed bejcą

Domyślałem się tego i uważałem jak mogłem ale i tak udało mi się pobrudzić nadburcie

Przykleiłem "orzechowe" kil i odbojnice i nie wygląda to źle (jak dla mnie na pierwszy raz). Kadłub ostatecznie zabezpieczyłem lakierem podkładowym.
-
Powrót do prac stoczniowych.
Niestety czasu mniej ze względu na koniec urlopowania.
Nie zapomniałem jednak o Polarisie
Pomalowałem burtę i wkleiłem słupki. Było trochę pracy przy piłowaniu.
Zmontowałem także ster. Zabieram się za wyposażenie pokładu.
Niestety czasu mniej ze względu na koniec urlopowania.
Nie zapomniałem jednak o Polarisie

Pomalowałem burtę i wkleiłem słupki. Było trochę pracy przy piłowaniu.
Zmontowałem także ster. Zabieram się za wyposażenie pokładu.
-
Temat nie umarł!
Co więcej - wciągnęło mnie na dobre
Popracowałem trochę nad pokładem.
I tu widać niewiedzę początkującego
Nie pomyślałem za wczasu i kluza kotwiczna wypadła... na środku słupka w falszburcie. Nauczka na przyszłość (nie jedna
)
Udało mi się skończyć nadbudówkę i pokrywę ładowni.
Przymiarka: Zamontowałem także ster i umieściłem pozostałe rzeczy na pokładzie. Zabieram się za maszty. Będzie trochę szlifowania
Mam nadzieję, że dam radę.
Co więcej - wciągnęło mnie na dobre

Popracowałem trochę nad pokładem.
I tu widać niewiedzę początkującego

Udało mi się skończyć nadbudówkę i pokrywę ładowni.
Przymiarka: Zamontowałem także ster i umieściłem pozostałe rzeczy na pokładzie. Zabieram się za maszty. Będzie trochę szlifowania

-
Powrót do prac stoczniowych.
Modelarstwo jest dla mnie nie tylko świetnym "wyciszaczem" ale także nieocenionym źródłem pomysłów.
Ponieważ czekało mnie trochę szlifowania masztów i gafli a w piwnicy od lat leży nieużywana wiertarko-wkrętarka, pomyślałem, że przyda mi się mini tokarka
Projekt 3D: Wydruk: Złożenie: Kilka niezbędnych komponentów ... i tokarka gotowa: Teraz nie ma pokrętnego tłumaczenia. Pozostało wyszlifować wałki zgodnie z wymiarami, przytwierdzić bloczki i gotowe:
Modelarstwo jest dla mnie nie tylko świetnym "wyciszaczem" ale także nieocenionym źródłem pomysłów.
Ponieważ czekało mnie trochę szlifowania masztów i gafli a w piwnicy od lat leży nieużywana wiertarko-wkrętarka, pomyślałem, że przyda mi się mini tokarka

Projekt 3D: Wydruk: Złożenie: Kilka niezbędnych komponentów ... i tokarka gotowa: Teraz nie ma pokrętnego tłumaczenia. Pozostało wyszlifować wałki zgodnie z wymiarami, przytwierdzić bloczki i gotowe:
-
Witam ponownie!
Po dłuższej przerwie znalazłem trochę wolnego czasu i dokończyłem mojego Polarisa
W sumie to gotowy jest już w 99%. Brakuje tylko bandery. Ta z zestawu była delikatnie mówiąc mało fajna. Wymyślę też inną wersję podstawki jak zrobi się cieplej i uruchomię mój garażowy warsztat.
Miałem masę frajdy przy sklejaniu pierwszego modelu. Już się nie mogę doczekać kolejnego (HMS Beagle).
Moja pracownia wzbogaciła się także o kilka narzędzi potrzebnych podczas kolejnych klejeń.
Podczas montażu olinowania po zastosowaniu zestawowych nitek z ciekawości skręciłem własną. Ogromna różnica. Zmontowałem ropewalka i nakręciłem cały zestaw. Dokonałem także kilku poprawek, które według mnie ożywiły trochę model.
Obszyłem żagle i zamocowałem kotwice. Żagle doposażyłem w reflinki. Na rufie wykonałem "mosiężny" napis i znaczek gwiazdy polarnej. A oto Polaris w całej okazałości: Wiem, że przede mną jeszcze długa droga do modelarskiej doskonałości
ale jak na pierwszy model to jestem bardzo zadowolony. A co najważniejsze - wkrótce zabieram się za kolejny...
Do zobaczenia!
Damian
Po dłuższej przerwie znalazłem trochę wolnego czasu i dokończyłem mojego Polarisa

Miałem masę frajdy przy sklejaniu pierwszego modelu. Już się nie mogę doczekać kolejnego (HMS Beagle).
Moja pracownia wzbogaciła się także o kilka narzędzi potrzebnych podczas kolejnych klejeń.
Podczas montażu olinowania po zastosowaniu zestawowych nitek z ciekawości skręciłem własną. Ogromna różnica. Zmontowałem ropewalka i nakręciłem cały zestaw. Dokonałem także kilku poprawek, które według mnie ożywiły trochę model.
Obszyłem żagle i zamocowałem kotwice. Żagle doposażyłem w reflinki. Na rufie wykonałem "mosiężny" napis i znaczek gwiazdy polarnej. A oto Polaris w całej okazałości: Wiem, że przede mną jeszcze długa droga do modelarskiej doskonałości

Do zobaczenia!
Damian
- sferoida
- woj195
Gratuluę ukończenia. Bardzo dokładną robota. Powodzenia przy następnej budowie.
Wojciech
Wojciech
- Emerjan
Jak na pierwszy model to moim zdaniem bardzo fajnie. Było czysto, było trochę inwencji własnej no i przede wszystkim z zadowoleniem wykonawcy. Udany początek to rokowania na przyszłość. Wiemy że następny będzie Beagle a dalej to pomyśl już o poszyciu listewkowym a nie fornirowym. Gratuluję. Janek
- sotter
Ja również przyłączam się do gratulacji bo ukończony model to zawsze powinna być okazja do uczczenia takiego wydarzenia!