po Albatrosie i Dżonce marzy mi się rozpoczęcie (i ukończenie) budowy czegoś znacznie większego i imponującego. Chciałbym kupić żaglowiec, który będzie posiadał szczegółową instrukcję i/lub drobiazgową relację na forum (przy poprzednich budowach 70% zajmowało mi nie tyle poznawanie nowych technik budowy, co analizowanie niedopowiedzeń w dokumentacji, głównie olinowania, węzłów). Z drugiej strony mam ograniczony warsztat i w grę nie wchodzi np. praca na tokarce

I teraz do sedna: co polecacie, albo przynajmniej jakiego producenta (z tych dostępnych w PL)? Budżet jest sprawą drugoplanową, chodzi raczej o jakość i kompletność zestawu, żeby zminimalizować czas na uzupełnianie braków w materiale. Zaznaczam, że nie chcę zbudować modelu w kilka miesięcy, raczej kilka lat, natomiast większość czasu wolę spędzić przy modelu a nie przy komputerze / allegro.
Przeglądając popularny sklep modelarski widzę, że najwięcej modeli jest z OcCre, natomiast moje doświadczenia z Albatrosem nie należą do najlepszych. Czy jest jakiś producent, z którym macie najlepsze doświadczenia?
Pozdrowienia, T.