Wolf 1752 - Shipyard - skala 1:72

Dział poświęcony modelarstwu kartonowemu i kartonowo-fornirowemu plus inne techniki pokrewne
Awatar użytkownika
Maverick

Re: Wolf 1752 - Shipyard - skala 1:72

Post autor: Maverick »

Sztuką w tym wypadku będzie przyznanie się do błedu...
A chciałem się pochwalić jak fajnie mi wychodzi wypełnianie wręg tym styrodudrem.
Trochę mnie serduszko boli bo sporo pracy poszło niestety do kosza... Tak to bywa, że popełniony błąd na początku spowodował zwichrowanie wręg. Podejrzewam, że cięcie na arkuszu 2x 1mm spowodował, że źle spasowałem i przy klejeniu tak byłem zachwycony, że tego tematu nie wychwyciłem. No trudno... czas ogłosić małą przerwę. Zrobić zakupy i tym razem nakleić to na arkusz a3 - 2mm... Którego w odpowiednim momencie niestety nie miałem.
Poniżej zdjęcia.
Do następnego ... bardzo mi smutno i źle.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
PawelCH

Post autor: PawelCH »

A czemu nie wykorzystales wzdłużnych częsci szkieletu aby wzmocnic wregi? One bardzo usztywniaja szkielet.
Paweł
Awatar użytkownika
Maverick

Post autor: Maverick »

Ze względu na to, że chciałem wypełnić wręgi styrodurem modelarskim i za pomocą takiego przyrządu do wycinania. Nazwijmy to w locie tym drutem oporowym opierałem na wręgach drut oporowy i przeciągałem by osiągnąć kształt. Problem polegał na tym, że podłużną część szkieletu podzieliłem na 4 częsci.
I przy klejeniu tego dałem ciała... zdarza się. W sobotę byłem w punkcie xero gdzie na formacie a3 wydrukowano mi jako jedną całość. Tekturę 2mm o formacie a3 zamówiłem ale podejrzewam, że gdzieś na miejscu we Wrocławiu upoluje i będę działał.
Obrazek
Awatar użytkownika
Slawek Kromer

Post autor: Slawek Kromer »

Ja deski układam trochę inaczej - myślę że to łatwiejszy sposób
p1010027.jpg
p1010027.jpg (37.79 KiB) Przejrzano 411 razy
ODPOWIEDZ