papier i cyjanopan

Czyli rozmowy o wszystkim i niczym, techniki modelarskie i warsztat modelarski
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
adams

papier i cyjanopan

Post autor: adams »

Witam serdecznie:)
Dręczących mnie pytań ciąg dalszy:)
Dotychczas przy budowie modeli kartonowych nie stosowałem jakiś wyszukanych technik i raczej skupiałem się na dokładnym wykonaniu wycinanki jak Stwórca (znaczy się projektant) przykazał. Ostatnio przeglądając niniejsze forum i nie tylko natknąłem się na zagadnienie nasączania papieru cyjanopanem i i dalszej obróbce takiego kompozytu. Stwierdziłem, że jest to super i dawaj do warsztatu próby czynić wielkie a tu schody:angry: . Otóż gdy po wycięciu jakiegoś elementu np. ławy tarlepowej i pokryciu jej cyjanopanem próbowałem iglakami doprowadzić kształt do optimum okazało się że klej wsiąka tylko na bardzo niewielką głebokość i szybciutko ją spiłowywałem dochodząc do "żywego mięsa". oczywiście papier od razu się rozwarstwiał pod pilnikiem i kłopot gotowy. Jedynie gdy chciałem utwardzić powierzchnię i tylko ją lekko przeszlifować dla uzyskania gladkości to ta technika dawała zadowalające efekty. Zdecydowanie szybciej i wydajniej wykonuje się elementy ze spienionego PCV. ALE na jednym ze zdjęć widziałem wykonany powyższą techniką dzwon okrętowy, knagi, pachołki i inne takie, więc jednak się da rzeźbić w takim materiale. Ale jak??? obecnie jestem na takim etapie, że jak myslę o cyjanopanie i papierze to mnie normalnie :angry: :sick: :sick: :angry: i jeszcze :sick: :angry:

Pozdrawiam

Adam
w stoczni Bounty 1:100 z MM
W kolejce HMY Britannia z Mamoli
Awatar użytkownika
maciejza

Odp:papier i cyjanopan

Post autor: maciejza »

Moze twoj klej ma konsystencje żelowatą? Są dostepne supergluty o gestosci wody, a te nasączaja papier dobrze.
Awatar użytkownika
antosiek

Post autor: antosiek »

tutaj masz aż trzy rodzaje kleju cyjanoakrylowego w zależności od gęstości. Do Twoich celów najlepszy będzie ten z czarną zakrętką (rzadki).

http://riku.com.pl/kategorie/Kleje_Ca,135.html
Awatar użytkownika
adams

Post autor: adams »

Witam:)
Jeżeli chodzi o klej to próbowałem wpierw klej SOS firmy pattex (chyba) oraz kropelkę. Ten drugi jest raczej rzadki ale efekt był podobny. Dzisiaj gduliłem sobie kołkownice z PCV i jest zdecydowanie szybciej. Jak skołuję fotopstrykacza cyfrowego to zdjątka jakieś popełnię mojego Bounty i utworzę nowy wątek.

Pozdrawiam
Adam
w stoczni Bounty 1:100 z MM
W kolejce HMY Britannia z Mamoli
ODPOWIEDZ