Rzeźbienie

Czyli rozmowy o wszystkim i niczym, techniki modelarskie i warsztat modelarski
Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

Rzeźbienie

Post autor: JurekBin »

Gość z Kanady pięknie rzeźbi:

http://www.modelshipworld.com/phpBB2/viewtopic.php?p=13009#13009

Obrazek

Nic dodać, nic ująć :S
Pozdrawiam
Jurek

https://www.jerzybin.com
Thorus

Odp:Rzeźbienie

Post autor: Thorus »

dobry boże :O :O

pieknie

ciekawe ile mu zajmuje rzeżbienie wszystkich takich duperelek do takiego modelu:) zapewne wiecej niz zrobienie kadłuba:)

ma talent i cierpliwosc:)
Awatar użytkownika
PawelCH

O:Odp:Rzeźbienie

Post autor: PawelCH »

Witam
Jurek faktycznie nie które rzeźby niezłe.Za dużo frezów używa a nimi to można co najwyżej z grubsza obrabiać albo duże rzeźby robić.Ja swojego lwa zrobiłem takimi frezami ale i tak musiałem korzystać z innych swoich narzędzi.

Obrazek

Pozdrawiam
Paweł
Paweł
Awatar użytkownika
Emilius

Post autor: Emilius »

Tak , rzeźbienia wychodzą dobre, Bill opisał to w Model Ship Wright Journal, używa frezów stomatologicznych, nie mniej sukces to odpowiednie drewno które daje się polerować nie pozostawiając lużnych włókien. Na dobrą sprawę nasze rodzime gatunki olchy ,gruszy czy czereśni też dobrze się sprawdzają pod warunkiem uważnego kierunku obróbki. Bill wspomina o tym, że modelarskie narzędzia odstawił a użył do tego celu ( rzeźbienia) napędu starej maszyny dentystycznej. I oczywiście frezy, ja miałem nieco tępe i niestety zdarzały mi się przypalenia, a skalpelem tego nie poprawisz choćbyś pękł :pinch:
Sail Ho!
Emil

W stoczni Santisima Trinidad
www.Santisima Trinidad.jun.pl
Awatar użytkownika
Budrys

Post autor: Budrys »

Emilius napisał:
Tak , rzeźbienia wychodzą dobre, Bill opisał to w Model Ship Wright Journal, używa frezów stomatologicznych, nie mniej sukces to odpowiednie drewno które daje się polerować nie pozostawiając lużnych włókien. . .

Czyżby chodziło o Billa Short'a z Model Ship World'a:dry:
http://www.modelshipworld.com/userupload/940/emesco_dental_drill_1.jpg
Pozdrawiam
Wojciech [Budrys]
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
"Where there is a will there is a way"
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Awatar użytkownika
PawelCH

Witam
Na zdjęciach są rzeźby, które wykonałem ręcznie bez użycia frezów.Nie było mowy żeby wykorzystać frezy dentystyczne z uwagi na wielkość rzeźb.Jednynie polerowanie było mechanicznie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tak wyglądają odlewy na modelu

Obrazek

Pozdrawiam
paweł
Paweł
Awatar użytkownika
ataman

Post autor: ataman »

PawełCH extra to wygląda, Możesz coś wiecej powiedzieć o technicznej stornie takiej pracy, jakie narzędzia , jakie sposoby.. knyfy ;) .. No i co to znaczy, ze polerowanie mechaniczne? jak? dremelkiem po tych wgłebieniach?? skoro frezy za duże to i nie wyobrażam sobie jakiegoś wałeczka z glaspapierem...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Emilius

Post autor: Emilius »

budrys, dokładnie chodzi właśnie o Billa Shorta.
Paweł, jeśli byś był skłonny przedstawić swoją technologię to byłoby super. Mamy dział poradnika i taka technika mogłaby doskonale uzupełnić zasoby .
Sail Ho!
Emil

W stoczni Santisima Trinidad
www.Santisima Trinidad.jun.pl
Awatar użytkownika
PawelCH

Witam
Technika to żadna,poprostu kilka naostrzonych iglaków.Ale może od początku.
Zaczynam od wycięcia piłką włośnicową rzeźby zachowując mniej więcej jej kształty.
Jeżeli jest to płaskorzeźba to przyklejam ją do kawałka deski dając po między nie kawałek gazety (to bardzo ułatwia potem odklejenie gotowej rzeźby)
Wstępne kształty uzyskuje wykorzystując różne nożyki do cięcia(muszą być bardzo ostre)

Obrazek

Wszystkie szczegóły (oczy, nos...) wykonuje przy pomocy naostrzonych iglaków (moga też być igły od maszyny do szycia).Poprostu skrobie nimi, aż nie uzyskam porządanego efektu.Przy pomocy takich narzędzi można osiągnąć niesamowite efekty. Jest to bardzo pracochłonna metoda no ale lepszej jak narazie nie znam.

Obrazek

Obrazek

Na koniec przystępuje do polerowania.Oczywiście wykonuje to mechanicznie przy pomocy takich narzędzi jak na zdj.

Obrazek

Wykorzystuje do tego celu różne szczotki z plastykowym włosiem lub filcowe krązki.Trzeba to robić na wolnych obrotach wiartarki bo inaczej szczotka się stopi!!!

Obrazek

Na koniec zapuszczam wszystko lakierem bezbarwnym.

Pozdrawiam
paweł
Paweł
Awatar użytkownika
PawelCH

Witam
Tak to wygląda na modelu

Obrazek

Obrazek

Obrazek