Agregat od lodowki --> kompresorek do aerografu

Czyli rozmowy o wszystkim i niczym, techniki modelarskie i warsztat modelarski
Awatar użytkownika
arthx

O:Agregat od lodowki --> kompresorek do aerografu

Post autor: arthx »

dzieki :) staram sie jak umiem, ale bardzo daleko mi do wykonywania takich cudow jakie wielu z kogowiczow robi...
Awatar użytkownika
Adam70

Post autor: Adam70 »

JurekBin napisał:
muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem ;)
Ładnie to wygląda!

Pod wrażeniem to mało powiedziane. Z wielką uwagą śledzę postępy w pracach. W zasadzie też mam kompresor i butle po gazie :whistle: , brakuje mi tylko czasu B) .
Pozdrawiam Adam
Piotr Czyz

Post autor: Piotr Czyz »

Bardzo ładna i klarowna relacja! Czekamy na więcej.

Jedno pytanko: o żródło tych ładnych trójników, przewodów (kupujesz wysyłkowo, czy gdzieś w sklepie?).

Pozdrawiam, Piotr
Awatar użytkownika
arthx

poczatkowo zamierzalem robic na zlaczkach mosieznych z cybantami, ale jak zobaczylem ceny i policzylem koszty np zakupu czwornika , czterech krocciow , cybatow, mocowania sie z nalozeniem wezy na krocce, zaciniecie cybatu. wielkosc takiego polaczenia itp itd - to wyszlo mi ze prosciej jest kupic czwornik z szybkozlaczkami typu quick - wcisnac waz i po sprawie

przykladowe ceny:
wersja "quick" - czwornik 08mm PZA-08 - 1 szt po 10,00PLN
wersja mosiezna: czwornik 1/4" 12,20PLN + cztery Końcówki na wąż 6mm 1/4" po 3,66PLN + cztery cybanty po 2,26PLN= 35.88 zl

te wszystkie zlaczki i weze kupowalem wysylkowo w sklepie http://pneumatig.eu/index.php
Awatar użytkownika
arthx

powolutku do przodu...

przyszedl lacznik cisnieniowy , typu LCA-2 (zakres 0.2-0.8 MPa)- ktory bedzie sluzyl do utrzymywania zalozonego cisnienia w butli - i odpowiednio zalaczal i wylaczal sprezarke (bede go ustawial na zalacznie sprzezarki przy cisnieniu 0.22 MPa i wylaczanie przy 0.5 MPa):

Obrazek

ze kawalka sklejki o wymiarach 12.5 cm x 6.3 cm i gr 4mm i dwoch katownikow meblowych dorobilem poleczke, na ktorej bedzie umocowany na sciance kompresorka ten lacznik:

Obrazek

i tak to wyglada w calosci (w dojscie powietrza jest juz wkrecona zlaczka PC-08-1/2” - gwint zewn 1/2 cala, waz 8mm):
Obrazek
Awatar użytkownika
arthx

i nastepny maly elemncik

poniewaz nie udalo mi sie wykrecic zaworu z butli - chyba go wrecili na jakis klej czy cos - zakupilem koncowke do weza gazowego z lewym gwintem oraz mosiezna redukcje 1/8"-1/4" :

Obrazek

redukcje rozwiercilem na taka srednice, aby weszla (z oporem) na krociec, i przylutowalem , a nastepnie calosc nakrecilem na zawor od butli:

Obrazek

:)
Awatar użytkownika
arthx

ze sklejki o gr 10 mm i wymiarach 300x375 mm oraz dodatkowo dwoch trojkatow wycietych z tej samej sklejki, a takze kilku katownikow meblowych i srobek M4 zrobilem pionowa scianke .
Na tej sciance beda mocowane filtry, manometry, regulator, wlacznik cisnieniowy i wyjscie sprezonego powietrza.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
arthx

prace przy kompresorku posuwaja sie powoli (z braku czasu i pieniazkow) ale nieuchronnie zblizaja sie ku koncowi :)

mam juz wszystkie potrzebne czesci i wlasnie zamontowalem caly ostrzet na sciance :

Obrazek

na srodku jest wlacznik cisnieniowy, u gory od lewej : wstepny filtr powietrza ze sprezarki, manometr ktory bedzie wskazywal cisnienie w butli, szybko-zlacze wyjsciowe powietrza i po prawej koncowy filt powietrza wraz z regulatorem cisnienia powietrza wyjsciowego i manometrem. na samej gorze na srodku jest maly zaworek spustowy powietrza z odcinka sprezarka-zawor zwrotny.
pozostalo zrobic polaczenia elektryczne i pneumatyczne :)
Awatar użytkownika
arthx

... no tak , wiedzialem ze cos zapomnialem .... zdjecia calosci :) , wiec nadrabiam zaleglosci ...

tak wyglada moj kompresorek po zmontowaniu wszystkiego do kupy :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

kompresorek dziala ladnie - teraz musze sie rozgladnac sie za jakims aerografem - co mozecie poradzic ? jaki aerograf kupic ?
Awatar użytkownika
Marecki

Post autor: Marecki »

Kompresor pierwsza klasa !
Gratuluję pomysłu i jakości wykonania !
Pozdrawiam
Marek Kalk
Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ