Moje gratulacje. Bardzo estetyczne wykonanie.
Osobiście używam dwóch aerografów. Jeden ruski z wymiennymi dyszami, drugi BD180 z dyszą 0.2 do precyzyjnego malowania i ze wszystkimi regulacjami, (ilość farby, powietrza).
Tak z ciekawości zapytam, ile wyniosło Cię wykonanie kompresora?
Agregat od lodowki --> kompresorek do aerografu
- antosiek
- arthx
O:Agregat od lodowki --> kompresorek do aerografu
dzieki :)
nie liczylem dokladnie ile wydalem , ale mysle ze w 250-300 zl mozna by sie zamknac.
najdrozszy byl lacznik cisnieniowy - 90 zl
i regulator z filtrem - 75 zl
butle i agregat mialem za darmo,
a zlaczki i przewody udalo mi sie kupic/zalatwic w cenie ok 70 zl (w tym dwie pary zubrow :)
ale jesli trzeba by bylo wszystko kupowac w sklepach (rowniez oprocz agregatu i butli) to trzeba by liczyc prawdopodobnie ok 350-400 zl
pozdrawiam
arthx
nie liczylem dokladnie ile wydalem , ale mysle ze w 250-300 zl mozna by sie zamknac.
najdrozszy byl lacznik cisnieniowy - 90 zl
i regulator z filtrem - 75 zl
butle i agregat mialem za darmo,
a zlaczki i przewody udalo mi sie kupic/zalatwic w cenie ok 70 zl (w tym dwie pary zubrow :)
ale jesli trzeba by bylo wszystko kupowac w sklepach (rowniez oprocz agregatu i butli) to trzeba by liczyc prawdopodobnie ok 350-400 zl
pozdrawiam
arthx
- safari28
Re: Agregat od lodowki --> kompresorek do aerografu
Witam wszystkich miłośników lodówkowca. Nic tak nie cieszy jak własnoręcznie zbudowana konstrukcja, oczywiście gratuluję bardzo pomysłowej dmuchawki, może służyć jako pompa próżniowa. Gotowy kompresorek można kupić ma alegro za 250-300zł, niestety sprężarka jest bardzo hałaśliwa, szybko pada. Lodówkowiec jest niezniszczalny, w nocy można paprolić. Też sobie buduję takie cacko ze starej ruskiej loduwy. Zmieszcze się na pewno w góra 200zł wygląda to mniej więcej narazie tak
pozdrawiam

pozdrawiam

- safari28
Witam ponownie, postanowiłem przybliżyć szczegóły mojego kompresorka, może jakiś kolega wrzuci cenną poradę.
No więc tak:
Zbiorniczek od hydroforka 15zł
Wyłącznik ciśnieniowy 35zł
Reduktor 35
Manometr 11zł
Śrubunki i reszta 40 zł
Razem +- 140zł chyba nie tak źle
Kompresorek ma służyć również jako pompka do kuł , pompa próżniowa
W przedniej części zastosowałem przejściówkę na 1/4 brakuje mi tylko czwórnika do krórego będzie przymocowany reduktor, manometr i zaworek z wężykiem do pompowania. W miejscu przepony wstawiłem przejściówkę 1/4 na wężyk, kolega mi wspawa. ten wężyk prowadzi do trojaka. Z trojaka na wyłącznik ciśnieniowy i pompkę. Nie będę zakładał zaworu bezpieczeństwa, zbyt duże koszty, myślę że wężk bez opaski załatwi sprawę. Ciśnienie w butli będzie się wahać od 2 do 5 bar, zbiornik słyszałem że spokojnie wytrzyma 20. Zaworek zwrotny niepotrzebny, w pompce jest. Manometr do 15 bar, reduktor do 2 bar. Myślę, że do areografu spokojnie wystarczy. Największe wątpliwości sprawia mi odolejacz i filter powietrza. Planuję go sam wykonać wewnątrz butli, na razie nie mam konkretnego pomysłu, ale myślę że koledzy pomogą
pozdrawiam
No więc tak:
Zbiorniczek od hydroforka 15zł
Wyłącznik ciśnieniowy 35zł
Reduktor 35
Manometr 11zł
Śrubunki i reszta 40 zł
Razem +- 140zł chyba nie tak źle
Kompresorek ma służyć również jako pompka do kuł , pompa próżniowa
W przedniej części zastosowałem przejściówkę na 1/4 brakuje mi tylko czwórnika do krórego będzie przymocowany reduktor, manometr i zaworek z wężykiem do pompowania. W miejscu przepony wstawiłem przejściówkę 1/4 na wężyk, kolega mi wspawa. ten wężyk prowadzi do trojaka. Z trojaka na wyłącznik ciśnieniowy i pompkę. Nie będę zakładał zaworu bezpieczeństwa, zbyt duże koszty, myślę że wężk bez opaski załatwi sprawę. Ciśnienie w butli będzie się wahać od 2 do 5 bar, zbiornik słyszałem że spokojnie wytrzyma 20. Zaworek zwrotny niepotrzebny, w pompce jest. Manometr do 15 bar, reduktor do 2 bar. Myślę, że do areografu spokojnie wystarczy. Największe wątpliwości sprawia mi odolejacz i filter powietrza. Planuję go sam wykonać wewnątrz butli, na razie nie mam konkretnego pomysłu, ale myślę że koledzy pomogą

pozdrawiam
- marek_c4
- Lokalizacja: {"name":"Swarz\u0119dz","desc":"Swarz\u0119dz,gmina Swarz\u0119dz,powiat pozna\u0144ski,wojew\u00f3dztwo wielkopolskie,PL-30,62-020,Polska,pl","lat":"52.410
Ja swego czasu wymodziłem takiego cudaka
:
http://marek.aplus.pl/strona/kompresor.htm
Może się komuś przydadzą moje rozwiązania.

Pozdrawiam z Poznania
Marek C
Marek C
-
Jeśli jesteś pewien że twój zbiornik spokojnie wytrzymuje 20 barów to wyłącznik ciśnieniowy powinieneś ustawić sobie na 15 barów . Agregat od lodówki można porównać do pompy nurnikowej deje wielkie ciśnienie dzięki małej średnicy tłoka więc sobie poradzi. Ale jego wadą jest niski przepływ l/min. więc podniesienie ciśnienia w zbiorniku pozwoli na dłuższą pracę bez czekania aż znów agregat nabije ciśnienie. 

- safari28
erykmodel pisze:Jeśli jesteś pewien że twój zbiornik spokojnie wytrzymuje 20 barów to wyłącznik ciśnieniowy powinieneś ustawić sobie na 15 barów . Agregat od lodówki można porównać do pompy nurnikowej deje wielkie ciśnienie dzięki małej średnicy tłoka więc sobie poradzi. Ale jego wadą jest niski przepływ l/min. więc podniesienie ciśnienia w zbiorniku pozwoli na dłuższą pracę bez czekania aż znów agregat nabije ciśnienie.
Co do pana uwagi faktycznie było by tak lepiej, niestety są ograniczenia wyłącznik ciśnieniowy pracuje w zakresie od 2 do 5 bar, ustawię maksymalnie no i nie wiem jakie jest maksymalne ciśnienie reduktora przypuszczam że nie więcej jak 10 bar. agregat ma zabezpieczenie przed przeciążeniem, mnie to nie przeszkadza może chodzić naokrąło.Dyszka aerografu ma 3mm ciągły przepływ powietrza powinien wystarczyć. Nie wiem jeszcze jaki areograf sobie kupić ale myślę że coś lepszego, będzie mi bardzo potrzebny nie wiem jak w szkutnictwie ale w malowaniu modeli lotniczych rc bardzo po zatym od dawna majstruję wiele rzeczy drewniane memle do pokoju, kolumny kina domowego itp.Na pewno przyda się do wielu rzeczy
pozdrawiam
- safari28
marek_c4 pisze:Ja swego czasu wymodziłem takiego cudaka:
Widzę, że zbudował pan świetną konstrukcję na podobnych elementach jak mój gratuluje pomysłu
A jak sprawuje się w praktyce to cudeńko?