Zgadzam się z Kazkiem, pokład Jacinthe jest piękny, choć zdecydowanie trudniejszy do wykonania. Planki zwężają się w kierunku dziobu i rufy. Trzeba będzie zastosować metodę podobną do stosowanej przy poszywaniu kadłuba. Różnica między Jacinthe a moim modelem jest w listwie przyburtowej. (W Jacinthe planki są wpuszczone w tą listwę)
Wykonanie pokładów raz jeszce
- Wojtek-Sos
Re: Wykonanie pokładów raz jeszce
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
- Karrex
Szkoda, że na zamieszczonym planie nie widać więcej od góry, bo z tego co widać to czytam, że jest planka królewska (ta szeroka w górnej części rysunku), a powyżej od niej układ deskowania idzie odwrotnie tzn. 1, 6, 5 itd. (widać kreseczkę nad planką 1, na długości 330) czyli nie lustrzane odbicie jak w Twoich rysunkach.
Może ktoś z kolegów dysponuje tą książką z której jest ten plan i ewentualnie zweryfikuje to co napisałem.
Może ktoś z kolegów dysponuje tą książką z której jest ten plan i ewentualnie zweryfikuje to co napisałem.
Pozdrawiam
Karol
W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux
Pozłotnictwo

Karol
Pozłotnictwo

- Wojtek-Sos
Trzeba będzie to wszystko dokładnie przemyśleć. Z tego co czytałem planka królewska jest o 1/3 szersza od pozostałych i biegnie dokładnie w osi pokładu. Od niej układa się w obie strony pozostałe z zastosowaniem tego schematu.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
- Karrex
Zrobiłem orientacyjny rysunek, może się przyda
Pozdrawiam
Karol
Pozłotnictwo

Karol
Pozłotnictwo

- Wojtek-Sos
Dzięki, na pewno skorzystam. Przez ten francuski pokład czuję ból między uszami!!
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
- Karrex
Niestety na zdjęciach modelu La Belle Poule p. Frolich'a nie widzę planki królewskiej
http://modelisme.arsenal.free.fr/artdum ... dexgb.html
ale na zdjęciu z książki The Art of Ship Modeling (L'Art du Modelisme, El Arte Del Modelismo Naval) ją widać

Zdjęcie z postu Tomka, w temacie KOŁO STEROWE
viewtopic.php?p=50793#p50793
Oprócz planki i koła sterowego na zdjęciu widać też naktuzy

odręczny rysunek p. Krzysztofa Gerlacha
Rysunek z autorskiego forum p. Krzysztofa
http://www.timberships.fora.pl/pytania- ... .html#5494
http://modelisme.arsenal.free.fr/artdum ... dexgb.html
ale na zdjęciu z książki The Art of Ship Modeling (L'Art du Modelisme, El Arte Del Modelismo Naval) ją widać

Zdjęcie z postu Tomka, w temacie KOŁO STEROWE
viewtopic.php?p=50793#p50793
Oprócz planki i koła sterowego na zdjęciu widać też naktuzy

odręczny rysunek p. Krzysztofa Gerlacha
Rysunek z autorskiego forum p. Krzysztofa
http://www.timberships.fora.pl/pytania- ... .html#5494
Pozdrawiam
Karol
Pozłotnictwo

Karol
Pozłotnictwo

- Karrex
Karrex pisze:...
Szkoda, że na zamieszczonym planie nie widać więcej od góry, bo z tego co widać to czytam, że jest planka królewska
(...)
...
i wszystko jasne

viewtopic.php?p=19377#p19377
Z postu Emila wynika, że wzmocnienie pokładu jakim jest King plank nie było stosowane na pokładach działowych, czyli w tym wypadku, schemat pokazany w planach dotyczyć mógł w zasadzie jedynie Quarter decku (pokład z kołem sterowym), czy półpokładów.
Pozdrawiam
Karol
Pozłotnictwo

Karol
Pozłotnictwo

- TomekA
Karrex pisze:Z postu Emila wynika, że wzmocnienie pokładu jakim jest King plank nie było stosowane na pokładach działowych, czyli w tym wypadku, schemat pokazany w planach dotyczyć mógł w zasadzie jedynie Quarter decku (pokład z kołem sterowym), czy półpokładów.
Prawda, ale za to stosowano, tak we flocie brytyjskiej jak i u Francuzow tzw. binding strakes - biegnace wzdluz pokladow grubsze o srednio 1 1/2 cala (~4 cm), (ale nie szersze - jak u king plank) planki, nie wystajace jednak ponad plaszczyzne innych planek, ale wpuszczone w naciecia belek poprzecznych (ledges) tak, aby na powierzchni pokladow lezaly plasko, wraz z innymi zwyklymi plankami - dla wzmocnienia pokladow dzialowych ktore niosly duza wage artylerii, a takze dla dodania pokladowi ogolnej sztywnosci.