Napęd azymutalny

Czyli rozmowy o wszystkim i niczym, techniki modelarskie i warsztat modelarski
Awatar użytkownika
Romanov

Napęd azymutalny

Post autor: Romanov »

Witam
W związku z licznymi dyskusjami na SB na temat napędu azymutalnego na przykładzie holownika Centaur II
chciałbym przenieść dyskusje na forum bezpośrednio aby nasze rozważania i doświadczenia były dla innych użytkowników dostępna.

Wykonanie napędu azymutalnego na pewno nie jest łatwe ani proste. Ale nie jest niewykonalne.
W sprzedaży są gotowe napędy ale cena powala z nóg. Przy odrobinie chęci i wspólnym podejściu mam nadzieję że wypracujemy skuteczny napęd ale i nie drogi. W sieci jest już sporo informacji co i jak można zrobić. Tutaj podaję przykład.
Ja osobiście zastanawiałem się nad pominięciem przekładni kątowej która powoduje spory hałas oraz spore opory, a w miejsce przekładni umieścić silnik elektryczny. Jedynym problemem jest dopasowanie wielkością silnika i jakieś przekładni. Poniżej zamieszczam rysunek z wymiarami napędu Centaura II.

Zapraszam do dyskusji :)

Roman Kraska

edit: na rysunku czerwonym kolorem zaznaczyłem przypuszczalny silnik.
Załączniki
naped.jpg
DKM "Wodnik" www.rcmodel.com.pl
Awatar użytkownika
paniol2005

Re: Napęd azymutalny

Post autor: paniol2005 »

Trochę sprofanowałem Twój rysunek Romanie.
Ale do rzeczy , zastosowałbym pierścienie i szczotki by przenieść zasilanie silnika .
Wiem , że są przewody które wytrzymują katorgi zginania , skręcania itp - ale takie rozwiązanie pozwala na bezproblemowe operowanie pędnikami o 360 st.
Załączniki
naped.jpg
Pozdrwiam - Tomek
Awatar użytkownika
BALROG

Post autor: BALROG »

naped.jpg
naped.jpg (35.62 KiB) Przejrzano 9312 razy

Na czerwono zaznaczyłem osie napędowe

ciemnozielone to przekładnie

niebiesko łożyska ślizgowe ( bezawaryjność nawet po zalaniu )

Fioletowo zaznaczona oś gondoli która jest rurką w której obraca się wał napędowy przenoszący napęd z silnika do przekładni kontowej a za jej pośrednictwem na wał śruby

eliminujemy tu takie czynniki
1.nie trzeba stosować elastycznych kabli bo silnik jest nieruchomo
2.silnik jest ponad wodą i niema ryzyka rozszczelnienia
3. nawet po zalaniu gondoli napęd będzie działał bez zarzutów
4. masa miejsca na redukcję obrotów silnika
Awatar użytkownika
BALROG

Post autor: BALROG »

Przekładnie dobrze by było jakby były skośne

są dokładne i mają ograniczone luzy oraz hałasu mniej generują

tutaj przekładnia 3:1 średnica większej zębatki to 35mm ale można by w razie co do 32 stoczyć
P1220086.JPG

a to całe moje znalezisko ze złomowca są oczywiście nowiutkie

P1220087.JPG
Awatar użytkownika
Cezar65

Post autor: Cezar65 »

Hmmm... . Średnica śruby napędowej w tym modelu to widzę że wynosi prawie 90mm , a to już problem.Potrzeba będzie mocy aby to sprawnie pracowało,obroty jakie by były potrzebne do sprawnej pracy śruby szacuję na jakieś +-1800 Rpm .Romanow masz racje duża przekładnia zębata nie wchodzi w rachubę z powodów które podałeś. Ale zawsze można do niej wrócić..... . Tylko silnik elektryczny szczotkowy . Tak patrzę na wymiary głowicy napędowej na Twoim rysunku... tam prawie udało by się wcisnąć 480 tkę . Tylko jeszcze żeby szło tam wcisnąć jakąś małą przekładnię zębatą . Napęd bezpośredni z wału silnika - biorąc pod uwagę podana przeze mnie średnicę śruby napędowej ( chyba się nie mylę) , nie jest możliwy.Osobnym tematem była by kwestia ew. uszczelnienia tego zespołu napędowego.Chociaż na którymś z forów wyczytałem że zawodnicy wyczynowi docierali silniki szczotkowe całe zanurzone w wodzie , wszak woda też redukuje tarcie... ale przekładnia zębata to by chyba za długo nie wytrzymała.
http://budowa-modelu-atlas-ll.blog.onet.pl
Awatar użytkownika
rychenko

Post autor: rychenko »

Witam
Widzę chłopaki ze zaczyna was fantazja ponosić a może to tak świąteczne obżarstwo na was podziałało , wiadomo papier wszystko przyjmie i wszystko można na nim narysować ale przełożyć to z papieru na konkretna już rzecz nie jest takie proste , fajnie się mówi a tu łożysko a tu oś napędowa osadzona w łożyskach a łożyska w gondoli , a zębatki ukośne zamocować na wałach napędowych i dalej ble ble ble , jak już wcześniej mówiłem do wykonania takiego napędu potrzeba frezarki , tokarki i sporych umiejętności , większość nie ma porządnego imadła w domu a co dopiero wspomniane urządzenia, nie rozumiem dlaczego za wszelką cenę chcecie udowodnić ze można zrobić coś czego i tak żaden z was daje głowę nigdy nie zrobi , przeglądając Internet można zobaczyć 1 (jedną) relacje gdzie jest pokazane jak ktoś wykonał takowy napęd w pozostałych relacjach z budowy modeli które maja taki napęd były wykorzystane gotowe napędy , zrobienie porządnej śruby to już jest spore wyzwanie wiec o czym Wy tu dyskusje prowadzicie ? Pewnie ze taki napęd jest do zrobienia ale nie u przeciętnego „Kowalskiego „ w domu a jeśli zacznie się zlecać wykonanie poszczególnych rzeczy komuś to żebyście się nie zdziwili jak wyjdzie powyżej tych 80 Euro za jakie można to kupić.
Pozdrawiam Ryszard
Awatar użytkownika
Cezar65

Post autor: Cezar65 »

Przejrzałem tak trochę stronę tego niemieckiego modelarza,widać jaki ma z...fajny park maszynowy.Wynikało by że on robi takie napędy na zamówienie, tylko nie ma ceny .... . Nie sądzę aby to miało kosztować 80 Eur.- za sztukę. Cena tego może być znacznie wyższa.... .
http://budowa-modelu-atlas-ll.blog.onet.pl
Awatar użytkownika
rychenko

Post autor: rychenko »

Pisząc 80 Euro miałem na mysli cos takiego:
http://www.cmc-versand.de/Graupner/Scho ... VhttzffmSo

bo za 80 Euro mozna to kupić w innym sklepie, do tego dochodzi jeszcze silnik napędowy
Pozdrawiam Ryszard
Awatar użytkownika
futaba
Kontakt:

Post autor: futaba »

Moim zdaniem kolega rychenko trochę przesadza. Da się zbudować sprawnie działający napęd azymutalny i nie trzeba do tego obrabiarek CNC, procesorów i oscyloskopów jak na zamieszczonej stronie niemieckich modelarzy. Swoją drogą, to co oni zademonstrowali, to dobry przykład maksymalnego przekombinowania. Wystarczy przyzwoita tokarka do metalu i trochę pomyślunku. Fakt, że koszt naszego napędu może przekroczyć przytaczane 80 Euro, ale za to napęd będzie redukcyjny, czyli wyglądem całkowicie pasujący do naszej jednostki, a nie dopasowany na siłę sklepowy, poza tym bezcenna będzie nasza satysfakcja z jego zbudowania.
Osobiście odpuścił bym wersję z silnikiem w "bule" bo przy dostępnej przestrzeni i średnicy napędzanej śruby takie rozwiązanie wygeneruje kilka problemów:
a) uszczelnienie - silniki elektryczne nie przepadają za wilgocią ponieważ są zbudowane w dużej części ze stali mocno rdzewnej i nawet jej odrobina szybko zacznie "zabijać" silnik;
b) doprowadzenie prądu, jeśli napęd faktycznie miałby się obracać bez żadnych ograniczeń o 360 stopni dowolną ilość obrotów; jeśli np. ograniczymy obrót do "359 stopni", to nie wpłynie to znacząco na manewrowość jednostki a wyeliminuje ten problem;
c) odprowadzenie ciepła od silnika - paradoksalnie będzie to spory problem, mimo że wokoło będzie pod dostatkiem chłodnej wody; mały silnik->duża śruba->duże obciążenie->dużo ciepła; podobne problemy występują w niektórych klasach modeli ślizgów, np. w moim miniECO standard wirnik silnika klasy 400 po 6 minutach biegu osiąga temperaturę ponad 60 stopni, mimo że obudowa silnika jest cały czas opływana wodą i to z dość dużą wydajnością, nie muszę chyba dodawać, że trwałość szczotek, komutatora, uzwojenia i magnesów w takiej temperaturze można liczyć w minutach;
d) bardzo mała i precyzyjna przekładnia - raczej trudno będzie dopasować coś sklepowego, więc pojawia się spory problem z wykonaniem odpowiednich kółek zębatych, te od zegarków raczej się nie nadadzą :mrgreen:
Jestem za tym co zaproponował balrog, choć i tu będą problemy, ale moim zdaniem dużo łatwiejsze technologicznie do przezwyciężenia:
a) napęd śruby, czyli odpowiednie kółka zębate – takie, które pokazał balrog były by idealne, a jak dodatkowo zaleje się je w „bule” olejem, to żadnego jazgotu na pewno nie będzie, no i jak widać, można takie zdobyć, w samym kadłubie można już zrezygnować z kółek kątowych i umieścić silnik pionowo, a przekładnię zrobić np. na pasku zębatym, takie małe kółka i krótkie paski można kupić
b) napęd samego obracania napędu (trochę maślano :D ) można również wykonać przekładnią z paskiem zębatym, a jako siłownika użyć prostej windy, takiej jak wykorzystywane w modelach żaglowych do wybierania szotów
Ja właśnie taką metodą zrealizowałbym napęd azymutalny, zresztą mam w planach podobną jednostkę ale musi poczekać na swoją kolej.
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2013, 13:19 przez futaba, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Grzegorz Jermołaj
Pływające i latające RC.
Awatar użytkownika
jerry_bee

Post autor: jerry_bee »

futaba pisze:...poza tym bezecna będzie nasza satysfakcja z jego zbudowania...

tak czułem, modelarstwo ma w sobie coś z perwersji... dlatego zajmują się nim tak Zacne Osobistości :P
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
ODPOWIEDZ