Plany Slupa

Zmiany na stronie i inne związane z witryną.

Awatar użytkownika
jerry_bee

O:Plany Slupa

Post autor: jerry_bee »

slup - to tak obszerny termin, że podpada pod tę kategorię wszystko, co miało do 20 armat. a nawet było tak, że i większy okręt dowodzony przez oficera niższego rangą mógł być tymczasowo nazywany slupem. slupami mogły być kutry, brygi, kecze, lugry... więc co byś nie wybrał możesz to nazwać slupem. możesz nawet z dżonki zrobić slupa. będę tu do bólu nudny - na początek zrób właśnie dżonkę. nawet niekoniecznie RC.
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
Thorus

Post autor: Thorus »

a ja moge powiedziec tylko ze jesli ma byc to slup piracki jak chciales to proponuje Le Coureur francuski lugier korsarski z 1776r. :)

z tego co widze bedzie ci najbardziej odpowiedał:)
Awatar użytkownika
korasonek

Post autor: korasonek »

Witam
Ja proponuję małego duszka tego forum:whistle:
Czyli: Armed Virginia Sloop of 1768 by Clayton A. Feldman
Pozdrawiam
Piotr
Pozdrawiam
Piotr

"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." (Albert Einstein)
Awatar użytkownika
Slingy

Post autor: Slingy »

Grzegorz, czemu jesteś taki mądry? Możesz się jeszcze zdziwić, co do dżonki to trochę za późno . Zbudowałem Mayflowera, struga i teraz robię tą santa marię. Mówiąc Slup miałem na myśli typ okrętu : jeden maszt z grotem. Wybrałem slupa z uwagi na jeden maszt i możliwość zastosowania windy (którą posiadam) . Dzięki temu mógłbym używać szotów B) . Korasonek! Dzięki ,właśnie czegoś takiego szukałem!!Dzięki za podesłanie nazwy, teraz będę szukał planów
Awatar użytkownika
Andrzej1
Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Andrzej1 »

Slingy napisał:
Grzegorz, czemu jesteś taki mądry? ...

I co On Ci ma odpowiedzieć na tak postawione pytanie ? Może, że to po Ojcu albo, że to genetyka.
Może to być, że to wybryk natury w Jego Rodzinie. Do tego ostatniego, pewnie, się nie przyzna.

Slingy napisał:
... Możesz się jeszcze zdziwić, ...

"Fszyscy" się tu chętnie zdziwią. Ale doświadczenie mówi, że ... .

Slingy napisał:
...
Zbudowałem Mayflowera, struga i teraz robię tą santa marię.
...

Moim zdaniem, tę Santa Marię, bo tą Santa Marią można "udeżyć w bżek" .
Ale ja tam się nie znam.
Z ukłonami
Andrzej Korycki
Awatar użytkownika
bartes123

Post autor: bartes123 »

Slingy napisał:
Zbudowałem Mayflowera, struga i teraz robię tą santa marię.[/quote]

I pięknie. Teraz zrób fotki cyfrówą tych modeli co je zrobiłeś, albo telefonem, jak nie masz/masz zepsutą/pożyczoną cyfrówkę, albo pożycz od kogoś cyfrówkę jak nie masz/masz zepsutą/pożyczoną albo telefon masz bez aparatu/tudzież zepsuty/pożyczony. Wstaw te fotki na forum. Każdy sobie je obejrzy, nabierze o tobie o wiele lepszego zdania i wszyscy będą życzyć Ci powodzenia, pomagać wspierać oraz krytykować. Albo krytykować-chwalić, jeżeli taką formę krytyki będziesz preferował.
Niemniej jednak, wszystko sprowadza się do zaprezentowania swoich osiągnięć raczej niż do zwymyślania koledze o wiele bardziej doświadczonemu w modelarstwie a nawet w modelarstwie RC.
A ja z uwagami się wstrzymam, do czasu obejrzenia rzeczonych zdjęć.
Aha, na dżonkę nigdy nie jest za późno... Ale wy nigdy jej nie robicie.
Ps.
Ten Sloop America jest faktycznie śliczny. Ale czy to w RC da radę? Będzie cię to dużo kosztowało. Był już jeden doświadczony forumowicz, który chciał żaglowiec RC zbudować, ale z tego co pamiętam chyba jeszcze się nie poważył.
Awatar użytkownika
Slingy

Dobra ,może mnie trochę poniosło, sory. Ale nie rozumiem dlaczego na wstępie wszyscy mnie krytykują. Z kąd możecie wiedzieć jakie modele buduję ? Może jestem wykwintnym modelarzem a wszyscy od razu po mnie jadą ,że nie ,na pewno ci się nie uda. Andrzej ,czy ty sugerujesz ,że ja piszę taką literówą? Na wstępie macie wyrobione o mnie zdanie ,nie wiadomo dlaczego. Wiele tematów przeczytałem i ludzie wydawali mi się mili i pomocni, lecz najwyraźniej jest ich niewielu. Zapewne wszyscy przyjmujecie na start ,że moje umiejętności są równe zeru. Z tym modelem RC myślałem bardzo dużo. Tak się składa ,że obmyśliłem cały plan budowy : kadłub laminat, reszta z drewna. W RC już trochę siedzę budowałem modele samolotów ,więc jakieś tam doświadczenie mam. Modeli nie pokażę nie dlatego ,że nie mam aparatu ,tylko dlatego że jeżeli od razu krytykujecie mnie na wstępie ,to boję się co będzie z moimi modelami.
Awatar użytkownika
Andrzej1
Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Andrzej1 »

Slingy napisał:
Dobra ,może mnie trochę poniosło, sory. Ale nie rozumiem dlaczego na wstępie wszyscy mnie krytykują. Z kąd możecie wiedzieć jakie modele buduję ? Może jestem wykwintnym modelarzem a wszyscy od razu po mnie jadą ,że nie ,na pewno ci się nie uda. Andrzej ,czy ty sugerujesz ,że ja piszę taką literówą? Na wstępie macie wyrobione o mnie zdanie ,nie wiadomo dlaczego. Wiele tematów przeczytałem i ludzie wydawali mi się mili i pomocni, lecz najwyraźniej jest ich niewielu.

Paru jest młody przyjacielu.

Bo gdybym Ciebie nie lubił, to czemu miałbym Ci wytykać błędy ortograficzne. Sorry też ma dwa r.
Zależy mi, abyś maturę napisał na 5 ( czy to z nienawiści ? ).
Może jesteś wybitnym modelarzem, ale raczej nie, bo wybitny modelarz zachowuje się inaczej. Przede wszystkim nie pisze o sobie że jest wybitny a wszyscy o tym wiedzą - taki figiel.
Na tym Forum nie ma ani jednego wykwintego modelarza - możesz byc pierwszy.

Z ukłonami
Andrzej Korycki
Awatar użytkownika
wurcelstock

Post autor: wurcelstock »

Oj oj oj ! Znowu pusta gadanina...
Nie lubię takich przepychanek, ping-pongów...

Slingy: nie certol się tylko dawaj zdjęcia!
Sami ocenimy co potrafisz, a czego nie!
Zaznaczam, ze wcale nie jesteśmy tacy straszni.

Co do ofuknięć - potraktuj je jak przejście przez równik...
Taki kubełek zimnej wody ;)

BTW
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku
Awatar użytkownika
Slingy

Czy ja gdzieś napisałem ,że jestem wybitnym modelarzem? Ja pisałem że MOŻE jestem ale i tak to nie prawda :laugh: Ten tekst gdzie wymieniałem swoje dokonania mógł zabrzmieć jak bym się wychwalał ,lecz w żadnym wypadku nie miałem takiego zamiaru. Jeszcze jedno ; ja raczej nie pisałem ,jak Ty ,drogi Andrzeju pokazałeś. Dobra myślę ,że takie kłótnie są bez sensu ,bo to forum nie jest po to stworzone. Jeżeli w jakimś moim poście uznaliście że się wychwalam ,to wiedzcie ,że nie miałem takiego zamiaru. Za moją pisownie przepraszam ,bo zawsze miałem z nią problem :P

PS. z tymi zdjęciami ,to muszę się zastanowić . Nie chce mi się kolejnej relacji robić. Jak tak bardzo Wam na tym zależy to dam link (to nie ma być reklama ,czy cóś ,po prostu robię to z własnego lenistwa :whistle: ) http://www.dioramy.fora.pl/rc,16/santa-maria-rc,3003.html
ODPOWIEDZ