w kwestii prawdziwych aparatów foto....

Tu mozna narzekać i pisać o sprawach nie związanych z tematami forów
Awatar użytkownika
muli9
Lokalizacja: {"name":"Polska Rzesz\u00f3w","desc":"","lat":"","lng":""}
Kontakt:

Re: w kwestii prawdziwych aparatów foto....

Post autor: muli9 »

Atamanie - czapki z głów... ciekawi mnie jeszcze jak sobie radzi ze zdjęciami nocnymi - tu jest jeszcze większe pole do popisu
Awatar użytkownika
Piotras

Post autor: Piotras »

Efekt makro na raynox DCR 250 jest świetny.
Mam pytanie czy ten raynox DCR 250 będzie pasował do Nikona D60?
Z tego co znalazłem to będzie pasował, ale mimo wszystko chciałbym się upewnić.
Z góry dzięki.
Awatar użytkownika
Sebastian.M

Post autor: Sebastian.M »

Ja posiadam zwykły cyfrowy aparacik Olympus SZ-30MR..
Kupiłem go około rok temu jak wchodził na rynek i powiem że spodziewałem się po nim więcej
Zdjęcia robi przeciętnej jakości lub nawet złej a te w pomieszczeniach np z imprez to wręcz fatalnej.

Jednak o dziwo wydaje mi się że idealnie nadaje się do zdjęć w skali makro,,
Myślę że to tania opcja do poprawnego fotografowania detali.
Zresztą oceńcie sami,, fotka zrobiona z reki na stole w rozdzielczości 1M nie obrabiana w żaden sposób
Załączniki
P7202789.JPG
Awatar użytkownika
ataman

Post autor: ataman »

Piotras nieważny jest aparat, ważny jest obiektyw. Raynox jest skonstruowany z dwóch części: soczewki w oprawce i obudowy mocującej. soczewka ma gwint "męski" i średnicę chyba 43 mm a więc pasuje do niektórych kompaktów, które mają obiektyw o takiej średnicy. Natomiast obudowa ma w środku otwór na soczewkę o średnicy 43 mm (z gwintem żeńskim), a na obrzeżu dwie "łapki" na sprężynkach które chwytają od środka krawędź obiektywu i się w ten sposób zaciskają na obiektywie. Więc aby założyć raynoxa na obiektyw trzeba nacisnąć na te łapki, przyłożyć do obiektywu i puścić. Sprężynki pozwalają na założenie raynoxa do obiektywów o średnicy od 52 do 67 mm. I tu może być ograniczenie, bo dość popularną średnicą obiektywu jest 49 mm. Gdy mamy obiektyw o średnicy 49 mm, to musimy jeszcze dokupić za parę groszy pierścień redukcyjny pozwalający zwiększyć średnice mocowania filtra na obiektywie z 49 do 52 mm. Raynox będzie działał z każdym aparatem wyposażonym w obiektyw na który da się go założyć (znaczy który ma wymiary jw. ). Tu masz fajny poglądowy obrazek: http://allegro.pl/raynox-dcr-250-makro-i2472319653.html

Sebastian, pisałem już wcześniej, że kompakty są tak skonstruowane, że dają większą głębię ostrości niż lustrzanka, przez co, łatwiej trafić z ostrością no i "są dobre" do makro: viewtopic.php?f=533&t=22124&p=52691#p52691
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

Jeżeli mogę coś zasugerować to kupujcie w sklepie Morele.net jest po prostu najtaniej
Pozdrawiam Mirek Rybus
ODPOWIEDZ