Ponieważ, temat chleba stał się chlebem powszednim, to proponuję tutaj zamieszczać
swoje osiągnięcia w tem pakiecie tematów.
Na początek przepis :
Z ukłonami
Andrzej Korycki
A tu jeden ze sposobów zrobienia zakwasu :
http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady- ... bic-zakwas
Przepis NIE sprawdzony.
Chleba naszego powszedniego
- Andrzej1
- Posty: 1568
- Rejestracja: 04 gru 2010, 21:56
- Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}
- Borek
- Posty: 379
- Rejestracja: 04 gru 2010, 21:56
- Lokalizacja: {"name":"Polska Wroc\u0142aw","desc":"","lat":"","lng":""}
Re: Chleba naszego powszedniego
Zakwas:
http://www.youtube.com/watch?v=mqywo3s1IGY
Na filmie jest robiony 3 dni, ja robiłem 5 dni
Chleb ciemny:
http://www.youtube.com/watch?v=GWcbL9s4lgM
Ja zamiast mąki graham daję więcej pszennej typ 750 i żytnią typ 2000
Chleb jasny - polecam - ten którym się pochwaliłem
http://www.youtube.com/watch?v=xfZiInwRmqs
Warto dodać, że przy wypieku pieczywa niezbędna jest para wodna. Ja na spód piearnika daje naczynie z wodą
http://www.youtube.com/watch?v=mqywo3s1IGY
Na filmie jest robiony 3 dni, ja robiłem 5 dni
Chleb ciemny:
http://www.youtube.com/watch?v=GWcbL9s4lgM
Ja zamiast mąki graham daję więcej pszennej typ 750 i żytnią typ 2000
Chleb jasny - polecam - ten którym się pochwaliłem
http://www.youtube.com/watch?v=xfZiInwRmqs
Warto dodać, że przy wypieku pieczywa niezbędna jest para wodna. Ja na spód piearnika daje naczynie z wodą
Pozdrawiam serdecznie Piotr
- taganc
- Posty: 40
- Rejestracja: 04 gru 2010, 21:56
Re: Chleba naszego powszedniego
To i ja coś dorzucę, mój chlebek orkiszowy. Zapomniał bym dodać że jest z dodatkiem słonecznika.
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2014, 20:40 przez taganc, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Tadeusz
- Wojtek-Sos
- Posty: 159
- Rejestracja: 28 lis 2012, 18:05
Re: Chleba naszego powszedniego
A taki chlebek piecze moja żona z żytniej mąki, na zakwasie
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek