Ostatnio rozrysowuję sobie wręgi HMS Granado na podstawie Anatomy Of The Ship i natknąłem się na kilka problemów, w których mam nadzieję mi pomożecie.
Mianowicie wszyscy, którzy widzieli tą książkę zauważyli, że wręgi są przedstawione tragicznie (choć dobrze, że są w ogóle).
Czy wg Was wręgi przedstawiają zewnętrzny obrys kadłuba czy owręże bez poszycia. Poniżej skan z książki.

Jak widać przy stępce wręgi kończą się przed wcięciem więc można domniemywać, że wręgi są bez poszycia. Bym się tym nie przejmował ale zmniejszam skale z 1:96 do 1:48 i każdy milimetr to w mniejszej skali już 2 a jak jeszcze się zrobi odbicie lustrzane to mnożymy błąd razy 2, więc mamy już 4mm :(
Kolejne pytanie odnosi się podziału wręgi na elementy składowe. Czy podział wręg mogą wyznaczać te przerywane linie, czy są to linie wyznaczające kształt kadłuba, których autor zapomniał zamieścić w książce.
Walczę z tymi wręgami od kilku dni i coraz bardziej jestem przekonany, że ni jak one się mają do rzutu wzdłużnego co nastręcza kilka problemów. Jednym z nich jest pytanie czego się trzymać, wręg, czy rysunków w monografii?