jak ten czas za*.*ala ... to już lipiec. jedno co mnie pociesza to, że każdy z nas ma jakieś zajęcie i za bardzo nas nie popędzasz.
Radek, kiedyś odgrażałem się, że napocznę wątek teoretyczny. nie wypieram się tego B) proszę tylko o wyrozumiałość i trochę czasu. do końca lipca jestem uziemiony pracą, sierpień żonka zarezerwowała dla siebie, jak zacznę dostawać listy od społeczeństwa to może przyspieszę z pracami :lol:
na tak bardziej poważnie - absolutnie się nie wypieram udziału, powiem więcej, chętnie przetestuję kilka programów, chętnie wezmę udział w jakimś projekcie zespołowym.
Projekt Batavia
- jerry_bee
Re: Projekt Batavia
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
pozdrawiam, jerry_bee
- radek
- Lokalizacja: {"name":"Warszawa","desc":"Warszawa,wojew\u00f3dztwo mazowieckie,Polska,pl","lat":"52.2319581","lng":"21.0067249&quo
- Kontakt:
Re: Projekt Batavia
Cześć Jerry Bee,
Fajnie że wpadłeś. Ja też miałem dużo nauki, potem zmiany na stronie :-) Ja też pisałem o zdobyciu planów itd. Ale to raczej na priv. Projekt Batavia nie umarł, po prostu czeka jeszcze chwilkę aż wakacje się rozpoczną na dobre. A
le wspólny projekcik modelowy - fajna sprawa !!!
Proponuję począteczek zatem na wrzesień - i to piszę do wszystkich zainteresowanych. Wtedy zrobimy nowy wątek, nie ten, niech ten sobie bedzie Batavią :laugh:
Wybierzemy program i na początek prosty model.
A teraz pozdrawiam,
Pozdrawiam, Radek.
Fajnie że wpadłeś. Ja też miałem dużo nauki, potem zmiany na stronie :-) Ja też pisałem o zdobyciu planów itd. Ale to raczej na priv. Projekt Batavia nie umarł, po prostu czeka jeszcze chwilkę aż wakacje się rozpoczną na dobre. A
le wspólny projekcik modelowy - fajna sprawa !!!
Proponuję począteczek zatem na wrzesień - i to piszę do wszystkich zainteresowanych. Wtedy zrobimy nowy wątek, nie ten, niech ten sobie bedzie Batavią :laugh:
Wybierzemy program i na początek prosty model.
A teraz pozdrawiam,
Pozdrawiam, Radek.
Radosław Kubera
Koga Portal
Koga Portal
-
Re:Projekt Batavia
B)
Zakres zaplanowanych prac, bogactwo tematu oraz szczegółowość detali przerażają mnie i .....
DOPINGUJĄ!!!!!
W szystko to, co czytam i oglądam na forum wywołuje, iz mam ochote na rzucenie wszystkiegio i zabranie się za pracę nad prawdziwym żaglowcem w skali.
Trzymam kciuki i wstawiam link do dtrony do Ulubionych
Zakres zaplanowanych prac, bogactwo tematu oraz szczegółowość detali przerażają mnie i .....
DOPINGUJĄ!!!!!
W szystko to, co czytam i oglądam na forum wywołuje, iz mam ochote na rzucenie wszystkiegio i zabranie się za pracę nad prawdziwym żaglowcem w skali.
Trzymam kciuki i wstawiam link do dtrony do Ulubionych
To, co jest niepowodzeniem dzis mozemy rozpoczac od nowa jutro....
- Zbyszek
Radek na zdjęciach BATAVI zauważyłem że deski poszycia są łączone na zakład. Czy to jest prawidłowość przy poszywaniu kadłubów.
Pozdrawiam!!!
- radek
- Lokalizacja: {"name":"Warszawa","desc":"Warszawa,wojew\u00f3dztwo mazowieckie,Polska,pl","lat":"52.2319581","lng":"21.0067249&quo
- Kontakt:
Zbyszek napisał:
:blink: A możesz podać link do tego zdjęcia? Nie,poszycie Batavii jest na styk. Jedyne co odróżnia Batavię od wielu innych statków to ponoc to, że ma 2 warstwy poszycia położone na sposób holenderksi. Ale daj link to pooglądamy. Mam plany to dodatkowo zerknę.
Pozdrawiam,
Radek.
Radek na zdjęciach BATAVI zauważyłem że deski poszycia są łączone na zakład. Czy to jest prawidłowość przy poszywaniu kadłubów.
:blink: A możesz podać link do tego zdjęcia? Nie,poszycie Batavii jest na styk. Jedyne co odróżnia Batavię od wielu innych statków to ponoc to, że ma 2 warstwy poszycia położone na sposób holenderksi. Ale daj link to pooglądamy. Mam plany to dodatkowo zerknę.
Pozdrawiam,
Radek.
Radosław Kubera
Koga Portal
Koga Portal
- banderas
Odp:Re:Projekt Batavia
Radku mam pytanie do Ciebie czysto retoryczne
Czym uzależnione jest to że pracujesz na Maji bo widzisz moje doświadczenia z programami tego typu nie są zbyt wielkie nadmienie tylko iż pracuje obecnie na autocadzie i inwentorze 2005 a na dzień dzisiejszy testujemy w fifmie proingeenera już od trzech miesięcy ;) i powiem Ci szczerze żę na lepszym programie jeszcze nie pracowałem.
Może zależy to od tego czy Ty sam masz lżej się poruszć w maji bo po prostu znasz ten program.
Testowałem ostatnio program nosorożca który polecał tu na wątku jeden z kolegów ale w ogóle mi nie podpasował mój inwentor przewyższa go o głowę a może to tylko moje odczucie.
Tak apropos Batavi możesz w przybliżeniu określić co to jest ?
taka praca domowa

Czym uzależnione jest to że pracujesz na Maji bo widzisz moje doświadczenia z programami tego typu nie są zbyt wielkie nadmienie tylko iż pracuje obecnie na autocadzie i inwentorze 2005 a na dzień dzisiejszy testujemy w fifmie proingeenera już od trzech miesięcy ;) i powiem Ci szczerze żę na lepszym programie jeszcze nie pracowałem.
Może zależy to od tego czy Ty sam masz lżej się poruszć w maji bo po prostu znasz ten program.
Testowałem ostatnio program nosorożca który polecał tu na wątku jeden z kolegów ale w ogóle mi nie podpasował mój inwentor przewyższa go o głowę a może to tylko moje odczucie.
Tak apropos Batavi możesz w przybliżeniu określić co to jest ?
taka praca domowa

POZDRAWIAM antoniignas@wp.eu
W stoczni Golden Hind,kontenerowiec w firmie,Opty w szkole córki
W hangarze SPITFIRE
W stoczni Golden Hind,kontenerowiec w firmie,Opty w szkole córki
W hangarze SPITFIRE
- Rado
Nie ujmując niczego Rhino wśród aplikacji 3d liczą się tak naprawdę dwie- Max -którego szczerze nienawidzę- i Maya w której spędzam większość czasu. Pozostałe pakiety- Softimage, Rhino, Cinema4d i cała reszta nie dorównuje czołówce pod względem ilości funkcji a co za tym idzie i możliwości. Niestety- wszystko ma swoją cenę- w tym przypadku jest to długi czas jakiego wymaga opanowanie choćby podstawowych funkcji programu.
Przyznam że też łakomie obchodzę Batavię ale jedynymi planami które mam są te z Modelarza 12/95 i 1/1996 więc póki co pozostaje mi ślinienie się i dalsze zbieranie referencji. Jeśli będę mógł pomóc z 3d- polecam się życzliwej pamięci.
Co do poszycia - sam kasztel ma faktycznie poszycie zakładkowe, burty o ile wiem są "normalne".
Przyznam że też łakomie obchodzę Batavię ale jedynymi planami które mam są te z Modelarza 12/95 i 1/1996 więc póki co pozostaje mi ślinienie się i dalsze zbieranie referencji. Jeśli będę mógł pomóc z 3d- polecam się życzliwej pamięci.
Co do poszycia - sam kasztel ma faktycznie poszycie zakładkowe, burty o ile wiem są "normalne".
http://erka.ovh.org/
- Rado
Wrzuciłem linie teoretyczne z Modelarza do Mayi- wyszło coś takiego (oczywiście zarówno kasztele jak i rufa są "niedociągnięte ale dla nich należałoby tłoczyć oddzielne powierzchnie). Niestety, coś z wręgami jest nie do końca tak- możliwe też że to wina nienajlepszego druku (Batavię opublikowano akurat wtedy kiedy modelarz wyglądał chyba najgorzej). Chyba pociągne to dalej jako model 3d.

- Rado
Trochę to trwało. Obrobiłem się z innymi projektami, mogę przez chwilę podłubać Batavię. Jak widać póki co "blokowa" i niegładzona.

- Rado
Wstawione pokłady ( chwilowo jeszcze płaskie). Pokładniki wrzucę tylko tam gdzie da się "zajrzeć", struktura wewnętrzna tylko obciążałaby renderer a i tak nie byłoby jej widać. Biorę się za usztywnienia burt.