Aqarius - Ty sie nie pochylaj, bo (przepraszam za skojarzenie) masz jak marynarz i wodnik widzieć szerokie horyzonta, a nie czubki własnych papuci. tak mawiał mój nieodżałowany rodziciel i miał rację, mam sporo lat i się nie garbię. He he he. A tak nawiasem to jakaś robótka się znajdzie tylko zacząć trzeba.
Postaram się coś zaproponować. mam twardy tyłek i grzbiet, wytrzymam burzę kontropinii (!!!) mieszających mnie.
Pozdrowionka
Nowy Projekt Grupowy - pytanie
-
Re:Nowy Projekt Grupowy - pytanie
Wietrzny Bosman
- krzychkam
- Lokalizacja: {"name":"Bia\u0142ystok","desc":"","lat":"","lng":""}
Witam :laugh: :laugh: :laugh:
Dziadek napisał:
Szanowny Dziadku - aby osłonić nieco Twój "twardy tyłek i grzbiet" ;) zgłaszam się do wszelkiej pomocy. Możesz na mnie liczyć też mam twardy .... :laugh:
Dziadek napisał:
... A tak nawiasem to jakaś robótka się znajdzie tylko zacząć trzeba.
Postaram się coś zaproponować. mam twardy tyłek i grzbiet, wytrzymam burzę kontropinii (!!!) mieszających mnie.
Pozdrowionka
Szanowny Dziadku - aby osłonić nieco Twój "twardy tyłek i grzbiet" ;) zgłaszam się do wszelkiej pomocy. Możesz na mnie liczyć też mam twardy .... :laugh:
-
Radku -Wodzu! Za podnóżek będę twój robił. Wiem , że trzeba znać miejsce w zaprzęgu i nie pchać się przed gospodarza. Dlatego wybacz, że tak obcesowo pozwalam sobie proponować kwestie związane z "Poradnikiem".
Już czuję Twoją dłoń na swojej głowie i ciepło z usmiechu na mym sercu. Biere się za mycie pokładu. Już.
Już czuję Twoją dłoń na swojej głowie i ciepło z usmiechu na mym sercu. Biere się za mycie pokładu. Już.
Wietrzny Bosman
-
Obiecałem rano i dotrzymuję po części słowa, proponując schemat tematów dotyczących narazie tylko kadłuba okrętu.
I. Konstrukcja kadłuba okrętu
II.Ogólne założenia, przyjęte przy konstrukcji okrętów
a. Rysunek teoretyczny
b. rysunek wykonawczy
c. komputerowe przygotowanie i opracowanie dokumentacji
III. Narzedzia, urządzenia niezbedne dla zbudowania modelu
IV. Wybór materiału
V. Budowa kadłuba modelu okrętu
a. Początek budowy. Stocznia
b. Kadłuby blokowe
c. Kadłuby składane na wręgach
d. Kadłuby metalowe
e. Kadłuby z laminatu
VI. Wykończenie drewnianych kadłubów okrętów
a. likwidacja peknięć
b. cyklinowanie
c. gruntowanie i szpachlowanie
d. szlifowanie
e. malowanie
f. konserwacja
g. pedzle
h. złocenie
i. podstawki
Oczywiście dalszy ciąg to maszty i reje, liny, żagle, wyposażenie pokładu, uzbrojenie - ale to jakby druga część większej całości. Jeśli mamy za coś się brać to warto jak wspomniał bodajże Jerry wiedzieć, co i w jakiej kolejności składać (oczywiście uprzednio napisawszy). Przy okazji w jakimś małym stopniu usystematyzuje się choć trochę nazewnictwo, a także o czym myślę przede wszystkim, da się młodym adeptom podstawy do ręki. Specjalnie nie precyzowałem punktu III bo to rozrośnie się z czasem do osobnej księgi (oby) i tyle odemnie na teraz. Pozdrawiam. myślcie co chcecie.
I. Konstrukcja kadłuba okrętu
II.Ogólne założenia, przyjęte przy konstrukcji okrętów
a. Rysunek teoretyczny
b. rysunek wykonawczy
c. komputerowe przygotowanie i opracowanie dokumentacji
III. Narzedzia, urządzenia niezbedne dla zbudowania modelu
IV. Wybór materiału
a. Początek budowy. Stocznia
b. Kadłuby blokowe
d. Kadłuby metalowe
e. Kadłuby z laminatu
VI. Wykończenie drewnianych kadłubów okrętów
a. likwidacja peknięć
b. cyklinowanie
c. gruntowanie i szpachlowanie
d. szlifowanie
e. malowanie
f. konserwacja
g. pedzle
h. złocenie
i. podstawki
Oczywiście dalszy ciąg to maszty i reje, liny, żagle, wyposażenie pokładu, uzbrojenie - ale to jakby druga część większej całości. Jeśli mamy za coś się brać to warto jak wspomniał bodajże Jerry wiedzieć, co i w jakiej kolejności składać (oczywiście uprzednio napisawszy). Przy okazji w jakimś małym stopniu usystematyzuje się choć trochę nazewnictwo, a także o czym myślę przede wszystkim, da się młodym adeptom podstawy do ręki. Specjalnie nie precyzowałem punktu III bo to rozrośnie się z czasem do osobnej księgi (oby) i tyle odemnie na teraz. Pozdrawiam. myślcie co chcecie.
Wietrzny Bosman
-
Nie to, że chce kogoś zniechęcać ale może na początku utrzymać to w wolnej formie krótkich artów o sztuce szkutniczej coś na wzór wykładów Tomka na PWM. Po zebraniu większej całości uzupełnianej przez dyskusję na forum będzie można pokusić się zebranie tego w jedną całość. Pakowanie tego od razu w gotowy szablon książki ogranicza i wymusza określne działąnia edytorskie. Myślę sobie, że pojawianie się takich opracowań jak olinowanie stałe może w bardzo szybkim tępie doprowadzić do powstania wymażonej przez nas wszystkich książki poświęconej tematyce modelarsko - szkutniczej.
A czy ona będzie free czy nie to już inna para kaloszy ;)
Oczywiście jak będę miał co dołożyć to z chęcią napiszę coś od siebie :)
A czy ona będzie free czy nie to już inna para kaloszy ;)
Oczywiście jak będę miał co dołożyć to z chęcią napiszę coś od siebie :)
-
Chyba zostałem źle odebrany, ale mnie chodzi o to , że jeśli w jakiś usystematyzowany sposób - choćby numeracja działu - bedziemy tworzyć, a kolejność twórcza jest absolutnie dowolna, to ewentualne dzialania edytorskie bedą łatwiejsze i odnoszenie się z uwagami takoż. Wystarczy popatrzeć jak ten system funkcjonuje na K&M. I wiadomo o co biega. Mnie chodzi o to i nic więcej. Nie roszczę sobie żadnych praw do edytorskiego opracowania poradnika, ani w całości ani w części. Po prostu podoba mi sie temat. Marzę coby nie spłonął jak wiążka słomy. A tak bedzie jeśli będzie się tematy odkładało do....wiosny, albo jeszcze kiedyś...... Jeśli jest lista, to może kogoś natchnie i skrobnie co nieco.
Wietrzny Bosman
- jerry_bee
Vegelus, myślę, że wręcz chodziło o stworzenie takiego szablonu. sprawa, czy jest on do zaakceptowania dla wszystkich to inna rzecz. na razie jest to pierwszy głos w tej sprawie. zgadzam się z Dziadkiem, że jest to próba usystematyzowania (kurde, trudniej napisac niż powiedzieć) tematu. jeśli o mnie chodzi to w temacie kadłuba propozycja rozdziałów podoba mi się, ewentualnie można by jeszcze zastanowić się nad kolejnością, ale to drobiazgi. mając taki konspekt każdy kto czuje się na siłach wie już jakie tamaty są do wzięcia i rozpracowania. teraz fajnie byłoby zebrać do kupy stan posiadania, czyli chętni mogliby zadeklarować jakie tematy im leżą i co mogliby wnieść do projektu.
aha, żeby było wszystko jasne - ja nie czuję się absolutnie na siłach do zabierania głosu w sprawie meritum projektu. chętnie udzielę się jeśli chodzi o sprawy edycyjne, składanie, rysowanie i takie tam. swój ewentualny udział w tym projekcie traktuje tak samo jak udział w K&M, czyli jako naukę.
chociaż jest coś, co ewentualnie mógłbym zrobić. mógłbym dołożyć mini-rozdzialik na temat przygotowania i komputerowego opracowania dokumentacji, takie poważniejsze rozwinięcie wątku o powerdrafcie i sposobach rysowania i modelowania 3D.
aha, żeby było wszystko jasne - ja nie czuję się absolutnie na siłach do zabierania głosu w sprawie meritum projektu. chętnie udzielę się jeśli chodzi o sprawy edycyjne, składanie, rysowanie i takie tam. swój ewentualny udział w tym projekcie traktuje tak samo jak udział w K&M, czyli jako naukę.
chociaż jest coś, co ewentualnie mógłbym zrobić. mógłbym dołożyć mini-rozdzialik na temat przygotowania i komputerowego opracowania dokumentacji, takie poważniejsze rozwinięcie wątku o powerdrafcie i sposobach rysowania i modelowania 3D.
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
pozdrawiam, jerry_bee
-
Jerry - sam sobie podłożyłeś nogę - dopisuję rozdział II c. Rysunek i modelowanie komputerowe (he he he) teraz się męcz. A przy okazji dzieki za błogosławieństwo. Będziesz w Łodzi w sobotę?
Wietrzny Bosman
- jerry_bee
będę w sobotę, ale pociąg przyjeżdża dopiero gdzieś o 18,30. wcześniej nie dam rady.
w uzupełnieniu: mam propozycję, zeby każdy rozdział rozpoczynać od rozpisania choćby minimalnego słowniczka z polskiego na nasze i odwrotnie. tak żeby wszyscy mówili o tym samym. słownictwo szkutniczo-modelarskie jest dość specyficzne i hermetyczne, niektórzy posiłkują się zwrotami angielskimi, więc chyba wyjaśnienie terminów byłoby, przynajmniej dla początkujących, bardzo wskazane.
w uzupełnieniu: mam propozycję, zeby każdy rozdział rozpoczynać od rozpisania choćby minimalnego słowniczka z polskiego na nasze i odwrotnie. tak żeby wszyscy mówili o tym samym. słownictwo szkutniczo-modelarskie jest dość specyficzne i hermetyczne, niektórzy posiłkują się zwrotami angielskimi, więc chyba wyjaśnienie terminów byłoby, przynajmniej dla początkujących, bardzo wskazane.
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
pozdrawiam, jerry_bee
- maciejza
Dziadek napisał:
kadluby z grodziami, metoda admiralicji, wykreślanie wręg ( trzeby by tu ukłon w strone Tomka zrobić ;) )
a moze przetłumaczymy Wolframa, na zasadzie ze w stopce będzie :) "...opracowano na podstawie W. Modfeld..." ? poprawimy dostrzeżone już błędy ? i na takiej bazie można dalej rozbudowac.
ew. zamiast wolframa (problem moze byc z dostepem, a w bibliotece wersji elekronicznej jeszcze nie widzialem) mozna oprzec sie na jakiejs pozycji dostepnej online, chociazby na books.google.com
Tam sprytnie manewrując wyszukiwarką po wybranej książce można obejżeć ją całą :) a co sprytniejsi mogą ją zapisać lokalnie. :)
kadluby z grodziami, metoda admiralicji, wykreślanie wręg ( trzeby by tu ukłon w strone Tomka zrobić ;) )
a moze przetłumaczymy Wolframa, na zasadzie ze w stopce będzie :) "...opracowano na podstawie W. Modfeld..." ? poprawimy dostrzeżone już błędy ? i na takiej bazie można dalej rozbudowac.
ew. zamiast wolframa (problem moze byc z dostepem, a w bibliotece wersji elekronicznej jeszcze nie widzialem) mozna oprzec sie na jakiejs pozycji dostepnej online, chociazby na books.google.com
Tam sprytnie manewrując wyszukiwarką po wybranej książce można obejżeć ją całą :) a co sprytniejsi mogą ją zapisać lokalnie. :)