Nowy Projekt Grupowy - pytanie

Ustalenia, wymiana poglądów itp.
grzesiek

Odp:Re:Nowy Projekt Grupowy - pytanie

Post autor: grzesiek »

Witam
Ja też jestem totalnym lamerem szkutniczym i od strony merytorycznej nie mam jak pomóc, ale moge pomóc w sferze edycji w programach typu word. Projekt jest moim zdaniem genialny i wart zrealizowania, ale jako projekt otwarty od początku do końca.
Jednocześnie chciałem sie odnieść co do zamykania częsci forum by chronić wartość dzieła, moim zdaniem to nie uchroni przed kradzieżą, bo nawet wśród tzw zaufanych moze sie znaleśc ktoś kto bedzie zainteresowany materiałem, a doprowadzi to do takiego czy innego podziału na forum, na starych doświadczonych wyjadaczy twórców dziela i na pozostałą gawiedź czekającą na to co pozostali stworzą. Wydaje mi się, że nawet tacy laicy ja ja jesteśmy wstanie pomóc w projekcie ponieważ często widzimy problemy w miejscu, w którym doświadczeni nie widzą nic specjalnego, a takie podejście może odświeżyć też spojrzenie doświadczonych modelarzy. A blokowanie dostępu, moim zdaniem może do doprowadzić do pewnego rozłamu na forum. Koga to jedyne forum na którym odwarzyłem sie zabrać głos (na innych po przeczytaniu paru wpisów odechciewało sie nawet czytać te wpisy i dotyczy to też PWM). Krytyka zawsze jest mile widziana taka bez personalnych aluzji, ze sie tak wyrazę w stylu Tomka Aleksińskiego czy Mareckiego, która jest twórcza i przyczyniająca sie do podnoszenia swoich umiejętnosci i ucząca nowych rozwiązań. Natomiast jak zaczynam czytać niektóre wpisy tu na forum to zaczynaja przechodzić mnie ciarki, że forum traci swój dość charakterystyczny, mi pasujący styl. Dlatego zgadzam sie z uwagami Krzychkam. A poza tym mysle ze kazdy z nas jest cierpliwy, mimo tego ze czasami tego na forum nie widać, bo inaczej nie zajmowalibyśmy sie modelarstwem. Pozdsumowując tą dość długą wypowiedź, proponuje swoja pomoc w kwestii edycji dokumentów, ewentualnego innego nieskarzonego spojrzenia na opisywany problem, oraz nie robic z projektu, projektu elitarnego lecz ogólnie dostepnego (a jak ktoś bedzie chciał ukraść to i tak ukradnie a chyba większość z nas bywa na Allegro i bedzie wstanie wykryc coś takiego i przekazać operatorowi Allegro ze ktoś sprzedaje kradzione), oraz prosić co niektórych kolegów o bardziej stonowane i bez osobistych wycieczek wypowiedzi na forum i bez obrażania sie na siebie nawzajem i zabierania zabawek na nowe podwórko. Jeśli kogoś uraziłem to z góry przepraszam
Pozdrawiam
GrzesiekR
Awatar użytkownika
banderas

Post autor: banderas »

Jeśli mógłbym się przydać w projekcie "PORADNIK SZKUTNIKOMANA" to chętnie się dołącze.
Nabieram ostatnio wprawy w toczeniu drewna i pomijając moje nieudolne próby z jufersami zabrałem się za armatki i beczki,niedługo relacja.
POZDRAWIAM antoniignas@wp.eu
W stoczni Golden Hind,kontenerowiec w firmie,Opty w szkole córki
W hangarze SPITFIRE
Awatar użytkownika
krzychkam
Lokalizacja: {"name":"Bia\u0142ystok","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: krzychkam »

Witam :)

Ja również chętnie pomogę od strony edytorskiej - niestety wiadomości merytoryczne niewielkie (mam nadzieję że jeszcze ;) )
Mogę zająć się obróbką zdjęć, ewentualnych rysunków, jakichś fragmentów tkstów w HTML - jeśli to oczywiście będzie potrzebne.
Dziadek

Post autor: Dziadek »

Hadżi z całym szacunkiem, ale nie masz racji. Właśnie w tym przedsięwżięciu chodzi o to aby początkujący - nezależnie od stadium - dostali nawet w częściach jakieś kompendium wiedzy. Bo inaczej całe życie będą pytać, i pytać i pytać. Kto pyta, ponoć nie błądzi. ale ważne jest kiedy i o co zapytać. Moja koncepcja której ramówkę pozwoliłem sobie zaproponować opiera się na zasadzie zbioru materiałów opracowywanych niekoniecznie po kolei, ale ze stosowną sygnaturą, co z czasem ułatwi odpowiednie mocowanie w kolejności takiej jaka komuś bedzie odpowiadała. natomiast wersja książkowa to pieśń bardzo dalekiej przyszłości. Będąc w Łodzi sądziłem że uda nam się spotkać w szerszym gronie i temacik w jakiś sposób sprecyzować, ale życie wyszło nam na przeciw i nic ze spotkania nie wyszło. Co do kradzieży cudzej myśli. jeśli będziemy stali na straży własnej i publicznie bedziemy ogłaszali że ktoś sprzedaje materiały darmo udostępnione to na miły Bóg ukrócimy ten niecny proceder. Na stronach angielskich i amerykanskich znalazłem kilka kwartalnych biuletynów i nie sądzę aby ktoś kusił się o kradzież pomysłu, jeśli tylko dla własnych celów, co innego komercja. Zacznijmy jednak przymierzać do któregoś tematu i zacząć coś kombinować bo na gadaniu to się skończy. Pozdrawiam bardzo Mikołajkowo.
Wietrzny Bosman
Awatar użytkownika
jerry_bee

Post autor: jerry_bee »

Dziadek napisał:
Zacznijmy jednak przymierzać do któregoś tematu i zacząć coś kombinować bo na gadaniu to się skończy.

dobrze powiedziane. skoro wątpliwości logistyczno-prawne zostały rozwiane, proponuję żeby Dziadek rozpisał tematy na chętne osoby (tu zgłaszam Dziadka na Szefa projektu). względnie chetne osoby zadeklarowały, jakie rozdziały chciałyby rozpracowywać. jak ktoś lubi to dopuszczalna jest praca zespołowa.
do Radka apel o utworzenie nowego działu na forum, a w dziale może tyle pod-rozdziałów ile ich Dziadek rozpisał?
ja swoją deklarację podtrzymuję, tylko z powodu chronicznego braku czasu będę mógł się zabrać za temat gdzieś po 18 grudnia. trochę materiałów mam, jakieś tam przemyślenia też.
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
grzesiek

No więc ja się pisze do pomocy przy rozdziale dotyczącym budowy kadłubów, moge pomóc przy edytorskiej pracy zadawaniu głupich pytań :evil: przy okazji tematu budwy kadłubów :) :) . Posiadam parę książek polsko języcznych i wieczorami znajdę trochę czasu na udział w projekcie
Pozdrawiam
GrzesiekR
Dziadek

Post autor: Dziadek »

Jerry - czuje się wyróżniony Twoją propozycją, niemniej uporządkuje tematy z podaniem sygnatur, a w międzyczasie prosze o inne kandydatury, nie do końca czuję się godny.
Wietrzny Bosman
Awatar użytkownika
radek
Lokalizacja: {"name":"Warszawa","desc":"Warszawa,wojew\u00f3dztwo mazowieckie,Polska,pl","lat":"52.2319581","lng":"21.0067249&quo
Kontakt:

Post autor: radek »

Witajcie Panowie.

Ze smutkiem musze stwierdzić, że niestey w całej dyskusji (i tej i w innych wątkach na forum) niesmaczy mnie ostatnio jedna rzecz.
PWM - twój wróg. Proszę Was Panowie i Panie ;) o to, aby zachować troszkę umiaru. I tu i na PWM jest wiele wartościowych materiałów, wiele wiedzy można na PWM znaleźć. Temu nikt nie może zaprzeczyć.
Dajmy zatem spokój tym przepychankom.

Wracając do tematu - Dziadek, czy chcesz przyjąć rolę "naczelnego" ;) ? W tej chwili ja osobiście liżę jeszcze rany po problemach ze stroną, ale obiecuję do piątku spełnić postulat nowego forum o tym temacie, wraz z ramówką ogólną.

Pozdrawiam.
Radosław Kubera
Koga Portal
grzesiek

Myślę że kandydatura Dziadka jako szefa projektu jest jak najbardziej trafiona w dziesiątkę (mialem okazje poznać dziadka osobiscie) i jako szef projektu Dziadek jest właściwą osobą na właściwym miejscu, wiec jeszcze raz powtarzam służę swoja osoba do opisanych wcześniej tematów namiary na mnie sa znane
Pozdrawiam
GrzesiekR
Awatar użytkownika
jerry_bee

Post autor: jerry_bee »

Dziadek napisał:
czuje się wyróżniony Twoją propozycją

ja myślałem, że to ciężka harówa a nie wyróżnienie, ale skoro tak to odbierasz to niech Ci będzie ;)

p.s. mam propozycję - może by tak w związku z rozkręcaniem tego tematu gdzieś tak w okolicy 20-ego grudnia spotkać się na czacie? (i jakieś święta podobno się zbliżają)
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
ODPOWIEDZ