ORP GROM

Czyli forum RC.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
taganc

Re: ORP GROM

Post autor: taganc »

Pomimo małej niedyspozycji coś powstaje, kolejna porcja drobnicy. Tym razem na tapetę poszły pokładowe głowice wentylacyjne i dzwon okrętowy. Dzwon toczony a środek po wstępnym wierceniu, frezowany frezami dentystycznymi.
Załączniki
216.jpg
wykonałem przy okazji dwie sztuki, drugi mniejszy dla kolegi
wykonałem przy okazji dwie sztuki, drugi mniejszy dla kolegi
po wyschnięciu kleju drobna kosmetyka i malowanie. pokrętła są fototrawione
po wyschnięciu kleju drobna kosmetyka i malowanie. pokrętła są fototrawione
Pozdrawiam Tadeusz
Awatar użytkownika
marek1

Post autor: marek1 »

Witam,pięknie sobie radzisz z tym okrętem, to zapewne te wywietrzniki,pozdrawiam Marek
Załączniki
078c3866ab8156f8_large.jpeg
Awatar użytkownika
taganc

Jak by nie było to chorobowe ma swoje zalety, więcej czasu na hobby :). Tym razem kolejne piętra nadbudówek. Wkleiłem na rufowej maszt antenowy i przymiarka podestu reflektora. Reflektory powoli powstają i podesty dalmierzy. Marku to właśnie te wentylatory, przy czym na zdjęciu są bez pokręteł.
Załączniki
221.jpg
220.jpg
korpusy reflektorów zwinięte z hipsa 025, wstawię do środka ledy i jakiś odbłyśnik
korpusy reflektorów zwinięte z hipsa 025, wstawię do środka ledy i jakiś odbłyśnik
218.jpg
218.jpg (150.2 KiB) Przejrzano 6458 razy
podest wstawiony tylko do pokazu
podest wstawiony tylko do pokazu
217.jpg (145.17 KiB) Przejrzano 6458 razy
Pozdrawiam Tadeusz
Awatar użytkownika
rykrol

Post autor: rykrol »

Oglądając ta relację, czuję się jak w szkole. Ile tu nowych rzeczy, można się nauczyć.
Awatar użytkownika
rychenko

Post autor: rychenko »

Witam
Tadeusz no no pięknieje twój Model coraz więcej szczegółów a to dodaje smaczku modelowi , może zjedz cos nie świeżego w niedziele i będziesz miał znów więcej czasu na modelowanie jedynie papieru toaletowego więcej pójdzie :lol:
Pozdrawiam Ryszard
Awatar użytkownika
Zdzisław

Post autor: Zdzisław »

Witam
Tadeusz podziwiam Cię za te mini detale i precyzję. Mnie nie stać było by na to. Czekam na dalszą relację. Pozdrawiam serdecznie Zdzisław
Awatar użytkownika
taganc

Witam.
Za wiele nowości nie pokażę, ale kontynuację prac przy elementach z poprzednich zdjęć. W dalszym ciągu produkuję drobnicę która wchodzi w skład wyposażenia i będzie widoczna dopiero po pierwszych malowaniach.
Załączniki
jakby się kto pytał, to dzwon gotowy do zawieszenia, wypolerowany i pryśnięty bezbarwnym lakierem.
jakby się kto pytał, to dzwon gotowy do zawieszenia, wypolerowany i pryśnięty bezbarwnym lakierem.
tyfony do zamontowania na kominie, wypolerowane i polakierowane.
tyfony do zamontowania na kominie, wypolerowane i polakierowane.
na tej nadbudówce przyklejone pierwsze ,,okapniki" nad bulajami
na tej nadbudówce przyklejone pierwsze ,,okapniki" nad bulajami
nadbudówka gotowa w 90%, brakuje tylko relingu, a te będą składane dopiero koło stycznia.
nadbudówka gotowa w 90%, brakuje tylko relingu, a te będą składane dopiero koło stycznia.
pomost rufowego reflektora gotowy do malowania
pomost rufowego reflektora gotowy do malowania
ledy z odbłyśnikami i szybki reflektorów w ramkach
ledy z odbłyśnikami i szybki reflektorów w ramkach
korpusy reflektorów z wyposażeniem, zawiasy, śrubki, uchwyty, zębatka podnoszenia itp.
korpusy reflektorów z wyposażeniem, zawiasy, śrubki, uchwyty, zębatka podnoszenia itp.
Ostatnio zmieniony 01 lis 2015, 16:31 przez taganc, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Tadeusz
Awatar użytkownika
rykrol

Małe pytanka. Czy reling przy reflektorze robiłeś sam, czy jest kupny. Jeśli tak to gdzie go kupiłeś.Takie samo pytanie, jak zrobiłeś okapnik nad bulajem, czy masz specjalną maszynka do wyciskania okapników ?. Po za tym piękne detale.
Awatar użytkownika
taganc

Rykrol słupki relingu na próbę zakupiłem w firmie rb-model, bo ta wysokość akurat mi pasowała do tego podestu. Niestety nie chcą robić w innych skalach na zamówienie nawet większych ilości. Okapniki robiłem na próbę i wyszły względnie, więc muszę uruchomić produkcję :) . Po niedzieli zrobię zdjęcia przyrządu i pokażę .
Pozdrawiam Tadeusz
Awatar użytkownika
rykrol

Dzięki za odpowiedź. Z firmą RB model sam miałem problemy. Chciałem u nich zamówić lufy 100 i 37 mm/W11M, w skali 1:100 lub 1:75. Ale mi odmówili. Widać że do firm muszą podporządkować się interesanci, a nie odwrotnie. Oczywiście czekam na zdjęcia przyrządu do okapników. I taka mała prośba. Możesz zdjęcia ilustrujące Twoją działalność zamieszczać w większej rozdzielczości. Te są cit za małe. Pozdrawiam, i czekam na dalszy ciąg relację.
ODPOWIEDZ