Minął pracowity tydzień, więc kolejna skromna porcja fotek z postępów nad modelem. Skończyłem spojlery na pomoście dowodzenia więc można będzie dalej wyposażać nadbudówkę i łączyć w całość. Trochę też dalszej metaloplastyki .
Załączniki
we wnękach wstawione bębny z minliną ( średnica 015 mm)
pierwszy podkład i malowanie wnęk,
pozostałe elementy wykonałem z HIPS-a, za drobne już na lutowanie
No tak, znalazłem, dzięki. Jeszcze tylko w jednej sprawie zwrócę Ci głowę, jakiej grubości płytki nadają się do termoformowania (takiego domowym sposobem) i czy jest lepszy/gorszy materiał?
Ja osobiście robiłem to z HIPS- a o grubości 05 mm. i nie próbowałem jeszcze z innymi grubościami. To zrobiłem pierwszy raz i ogólnie jestem zadowolony, nie musiałem powtarzać. Potem był jeszcze szlif więc grubość się zmniejszyła. Wiadomo przy tej skali 05 mm to blacha 37 mm
Witam, Postępy niezbyt zadowalające ale cóż ważne że do przodu. Dalsze prace przy pomoście dowodzenia i przygotowania do pierwszego malowania podkładem samej nadbudówki i jej wyposażenia. Zrobiłem też pierwsze sztuki imitacji kloszy lamp oświetleniowych.Wykonane z rurki miedzianej w której otwór wewnętrzny jest tylko 0,5 mm. Po zaokrągleniu końcówki, wlutowaniu drutu i przycięciu na długości, środki wyfrezowałem kulistym frezem dentystycznym.
Załączniki
pomalować podkładem i obejrzeć pod lupą stan powierzchni.
drobnica do górnej platformy, niektóre do kończenia po gruntowaniu
zamontowane elementy które nie będą przeszkadzać przy malowaniu
Witam, Wypadało by co nieco uaktualnić bo mimo wszystko prace posuwają się powolutku do przodu. Odskocznią od drobnicy tym razem była nadbudówka kotłowni. Sama bryła była sklejona dużo wcześniej, więc teraz doszła platforma, podest szalupowy wraz z podstawami i trochę różnej drobnicy, przygotowana do malowania. Swoją drogą jak zacznę malowanie podkładem to dnia mi braknie, bo tyle się tego nazbierało. Do tej nadbudówki wykonałem z blaszki miedzianej 0,15 mm., pokrywy wlotów powietrza. Na zdjęciu w trakcie klejenia klamek i zaczepów, może się uda zrobić ruchome, zawiasy są .