Bismarck-wymiana poglądów

Relacje z budowy tych jednostek
Awatar użytkownika
oksal

Odp:Bismarck-wymiana poglądów

Post autor: oksal »

Chłopaki skoro odstepujecie od materiału dołaczonego do zeszytów to czy nie szkoda tych 3500 zł Aby wykonac kopyto nie trzeba kupowac zestawu kopyto. Przeciez rozsadniej bedzie zakupić dobre plany i budowac według nich. Jeżeli każdy zeszyt ma miec drewniane częsci to nadbudówki, wyposażenie i drobne elementy nie będa sie dobrze prezentowac, trzeba bedzie je szpachlowac szlifować itp aby przypominały blachę. Mi było by szkoda dać 3500 przy obecnych moich zarobkach:)
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

ROBERT napisał:
Całkowicie popieram ten kierunek prac i myślę, że wielu może się czegoś dodatkowo nauczyć zwłaszcza od Ciebie. Ja oczywiście będę pierwszym uczniem, bo z laminatem miałem do czynienia, ale na skalę makro.

Mocno przesadzasz z tą nauką i mnie się wydaje , że powinniśmy na kolanach prosić o pomoc Antośka, Tomasza Di oczywiście Grzegorza.
To są osoby od których możemy sie wszyscy naprawdę dużo dowiedzieć.
W swoich relacjach pokazali klasę samą w sobie
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
mirek

oksal napisał:
Chłopaki skoro odstepujecie od materiału dołaczonego do zeszytów to czy nie szkoda tych 3500 zł Aby wykonac kopyto nie trzeba kupowac zestawu kopyto. Przeciez rozsadniej bedzie zakupić dobre plany i budowac według nich. Jeżeli każdy zeszyt ma miec drewniane częsci to nadbudówki, wyposażenie i drobne elementy nie będa sie dobrze prezentowac, trzeba bedzie je szpachlowac szlifować itp aby przypominały blachę. Mi było by szkoda dać 3500 przy obecnych moich zarobkach:)

Adam święte słowa ale do mego syna to jakoś nie dociera :(
Jego wyjaśnienie jest takie:
Zrobimy se dwa modele jeden do postawienia a drugi do pływania albo zrobimy Bismarcka i Tirpiza i wyjdziemy w patrol na stawie kolo naszego domu ;)
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
ROBERT

Post autor: ROBERT »

Mirku chętnie od każdego się uczę i sama relacja z budowy Halnego, oczywiście przez Antośka bardzo
dużo mnie nauczyła i nie omieszkam zadać Mu jeszcze wielu pytań, a i co do pozostałych kolegów też im nie odpuszczę i trochę pomęczę pytaniami.
Mirku będę pisał do wydawcy, a raczej bezpośrednio do osoby, która nadzoruje Bismarcka celem przyspieszenia wysyłania kolejnych numerów i pomyślałem, też o Tobie i o Lesiu. Chodzi o to byśmy mogli wcześniej otrzymywać numery by pokazywać sposoby budowy tego pancernika. Jak jesteś tym zainteresowany to nie ma problemu. Jeszcze jedna sprawa, a mianowicie mogę spróbować namówić wydawcę by troszkę zareklamował Kogę na stronach swojego pisma. My budujemy, pokazujemy inni się przyłączają i wydawnictwo też ma korzyść /takie uzależnienie obopólne/, ale bez zgody administratora nie podejmę takiej próby. Myślę jednak, że to jeszcze bardziej by rozreklamowało Kogę i zarazem pomoglibyśmy tym, którzy podjęli decyzję o budowie tego pancernika, a nie wiedzą o takim forum. Taki na przykład następny kurs na Kodze. Jednak to sprawa do dyskusji i oceny innych, a przede wszystkim Twojej i Admina. Pozdrawiam Robert.
robert.lewinski@wp.pl
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
lesiu117

Post autor: lesiu117 »

Mirku będę pisał do wydawcy, a raczej bezpośrednio do osoby, która nadzoruje Bismarcka celem przyspieszenia wysyłania kolejnych numerów i pomyślałem, też o Tobie i o Lesiu. Chodzi o to byśmy mogli wcześniej otrzymywać numery by pokazywać sposoby budowy tego pancernika. Jak jesteś tym zainteresowany to nie ma problemu.

A takie cos mozesie udac...? I przy okazji co masz dokladnie na mysli...? Bysmy dostawali 4y numery np 10-ego a nie jak zawsze 2x-go czy np 2 paczki po 4ry numery w miesiacu..?

Co do rekalmy to super pomysl :) I mzoliwy do spelnienia :D Trzeba sprobowac :)
w stoczni:
Bismarck
Awatar użytkownika
ROBERT

Michał, co do wcześniejszego otrzymywania przesyłek to chodzi o to, że Ty już dostałeś, a ja dopiero dostanę lada chwila po interwencji. Jak bym nie interweniował to otrzymałbym nawet za dwa tygodnie/tu też winna jest poczta/ Jak nie mamy to nie możemy sprawdzić, skleić i pokazać jak nie popełnić błędów. Wielu buduje i wielu ma problemy lub będzie miało. Bismarck jest bardzo trudnym modelem i nie chciałbym by ludzie, którzy zaczęli przygodę z modelarstwem od tego modelu na nim nie skończyli tej pięknej przygody. Sam odpisywałeś koledze, który pewnie wzorując się tylko na instrukcji popełnił prosty błąd, a tak miałby gdzie się zapytać zanim sklei i coś zrobi nie tak. Nadal uważam, że instrukcja jest napisana dla modelarzy z doświadczeniem, czyli jest dość słaba. Każdy ma pomysł jak sobie radzić, ale nie wszystkie pomysły są dobre i tak podglądając jak robią to inni mogliby uniknąć wielu prostych błędów i bardzo dużo nauczyć się od innych. Co do reklamy to wydawca mógłby umieścić informację na swojej stronie o Kodze, na której kilku modelarzy buduje Bismarcka. To na pewno pomogłoby i nam i wydawcy i wszystkim budującym.

Jednak bez zgody, Admina tej sprawy nie poruszę, Bo bez zgody nie mam prawa decydować o tym.

Moja propozycja skierowana jest do Ciebie i Mirka oczywiście jak będzie chciał, bo w tej sprawie to On ma decydujący głos. Czas jest do poniedziałku, bo wtedy będę wysyłał meila do osoby odpowiedzialnej za Bismarcka. Z rozmów telefonicznych, które przeprowadziłem jest szansa na to i jakieś zainteresowanie ze strony wydawnictwa.

Pozdrawiam RobertB) B) B)
robert.lewinski@wp.pl
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
lesiu117

Post autor: lesiu117 »

Jestem za :)
w stoczni:
Bismarck
Awatar użytkownika
ROBERT

Wracając do wcześniejszego otrzymywania to muszę mięć trochę Twoich danych nazwisko imię i numer klienta. Wtedy od razu będę mógł podać.Oczywiście dane na priva lub moją pocztę /jak niżej/. Zrobię wszystko by wydawca na to przystał. Pisałem na drugim forum o reklamie, ale nie było odzewu i już nie wracam do tego tematu tam. Koga to modelarnia, w której można o wszystko pytać i szukać pomocy, dlatego zależy mi by przewodziła w relacji budowy Bismarcka. To jest to właściwe miejsce, może i Modelarstwo Okrętowe do tego się przyłączy i pomoże nam również z korzyścią dla siebie.
robert.lewinski@wp.pl
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
mirek

Pomysł bardzo dobry i warto powalczyć z tym tematem.
Myślę , ze Radek jako administrator nie będzie miał nic przeciw takiemu propagowaniu modelarstwa i oczywiście naszej Kogi.
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
ROBERT

Mirku mam nadzieję, że jesteś zainteresowany moją propozycją otrzymywania kolejnych numerów w pierwszej kolejności. O tym już wstępnie rozmawiałem i zaproponowano mi rozmowę z osobą odpowiedzialną. Pomyślałem o Tobie i o Michale dlatego, że Michał jako początkujący, ja jako średnio zaawansowany i Ty z synem jako doświadczony moglibyśmy pokazać jak budować i znaleźć się w gronie modelarzy nowym osobom. Michał był by przykładem jak odnaleźć się na takim forum i zbudować poważny model unikając błędów. Przecież twoje doświadczenie i znajomości wśród modelarzy mogą zaowocować doskonałą relacją i być wielką lekcją dobrego modelarstwa i oczywiście grono nasze będzie rosło, Bo jak patrzę na cyferki na dole to widzę, że sporo osób pocichu tu zagląda, a mogliby czynnie uczestniczyć i nas też czegoś nauczyć. Pozdrawiam i czekam na decyzje. RobertB) B) B)
robert.lewinski@wp.pl
Pozdrawiam Robert
ODPOWIEDZ