Jak widać jestem nowy na forum.
Zacząłem składać model jak w temacie "Bismark" ponieważ mnie fascynuje już nie jeden program dokumentalny o nim obejrzałem.
No dobrze a teraz trochę o sobie opowiem to może będziecie w stanie określić na jakim poziomie jestem w modelarstwie.
Na początek mam 22 Lata, a zabawę z modelami zacząłem w szkole podstawowej nie chce mi się liczyć ile lat temu to było. Wtedy nie wiedziałem że chce składać modele i generalnie robiłem je na sztuki głównie samoloty. ale pewnego dnia dostałem pod choinkę "USS Enterprais" (chyba dobrze napisałem) był to model w skali 1:200 (składałem z ojcem) kartonowy i od tamtego momentu sklejałem modele kartonowe to też było jeszcze w podstawówce. z wiekiem zaczęło się więcej szkoły i już w technikum raczej nie składałem modeli od tamtego czasu miałem przerwę w modelarstwie.
Po ładnych kilku latach postanowiłem wrócić do modelarstwa z tym że wyjątkiem że to będzie modelarstwo Drewniane. Jak już wspomniałem miałem trochę przerwy i długo zastanawiałem się jaki model wybrać aż w końcu padło na "Bismark'a" Postanowiłem tak ponieważ nie chciałem porywać się na głęboką wodę z modelem takim jak "HMS Victory"
Na początek chce powiedzieć że składam model na podstawie kartonowego modelu firmy GPM co za tym idzie składam 2 modele jednocześnie. jeden na wzór drugiego.
Jeśli chodzi o mój warsztat to jest beznadziejnie zaopatrzony i kupuje na bieżąco to co mi jest potrzebne, a na dodatek w pokoju na stole (niestety warunki inaczej nie pozwalają).
A teraz o modelu:
Zrobiłem już ożebrowanie ale z dniem dzisiejszym musiałem je rozmontować ponieważ zrobiłem to źle i będę je poprawiał. (Powodem było nie zapoznanie się wcześniej i podstawami szkutnictwa okrętowego [brak stoczni] i solidnego mocowania.
W tym temacie będę zdawał relacje z budowy owego modelu ze zdjęciami. Jeśli chciał by ktoś zobaczyć jaki popełniłem błąd na początku to zamieszczę zdjęcie w następnym temacie.
No to tak jak mówiłem że będę dodawał zdjęcia tak i robię.
Najpierw chciał bym zadać pytanie zanim zacznę robić.
Czy trzeba zwilżyć listewki przed przyklejeniem na burty czy nie a jak tak to w jakim stopniu??
Nie wiem czy zrobiłem to do końca prawidłowo ale mam nadzieje że tak