BISMARCK w skali 1:100 / Rekonstrukcja legendy

Relacje z budowy tych jednostek
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tomasz_D

Re: BISMARCK w skali 1:100 / Rekonstrukcja legendy

Post autor: Tomasz_D »

Przewody lepiej widać na fotce z poprzedniej strony, pociągnięte w środku konstrukcji widocznej powyżej. Same przewody to skrętka z przewodu od myszki komputerowej.
Awatar użytkownika
Tomasz_D

Ostatnie kilkanaście dni zajęła mi działalność zupełnie inna niż dorabianie kolejnych detali do kanclerza. Podjąłem się mianowicie odnowienia na zlecenie modelu jachtu motorowego, który to jacht dotarł to mnie aż z Tajlandii. Początkowo nie bardzo miałem ochotę przerywać budowę swojego modelu lecz perspektywa zarobienia paru groszy i wzbogacenia za nie swojego modelarskiego warsztaciku przeważyła ;-)
Poniższe fotki prezentują stan modelu po wyciągnięciu go z kartonu w jakim odbył tą podróż liczoną tysiącami kilometrów.
01.jpg
02.jpg
03.jpg
04.jpg

Pokleiłem, zaszpachlowałem, doszlifowałem, dorobiłem troszkę detali, pomalowałem i złożyłem by na koniec osiągnąć to co poniżej.
05.jpg
06.jpg
07.jpg
08.jpg
Awatar użytkownika
Tomasz_D

Dawno nic nie działo się w tym temacie więc wyjaśniam co następuje. Jacht który remontowałem musiałem robić ponownie z uwagi na to, że niecałą godzinę po odebraniu przywieziono go do mnie ponownie. Człowiek który go odebrał był na tyle nieporadny w obchodzeniu się z modelem że wymsknął on mu się z rąk i doznał dość poważnych uszkodzeń. Ponowna naprawa znów zajęła troszkę cennego czasu. Przy okazji dostarczono mi do remontu kolejne dzieło tajlandzkiego modelarza, które ucierpiało w podróży do naszego kraju. W pośpiechu nie zrobiłem fotek jak wyglądało przed remontem ale było podobnie zdewastowane jak poprzedni model. Poniżej fotki ukończonego właśnie przed chwilą potworka ale przy odbiorze zastrzegę, że nie będzie kolejnych napraw :D .
Załączniki
09.jpg
10.jpg
Awatar użytkownika
bartes123

Post autor: bartes123 »

Dżonek tam nie mogą robić, tylko takie kasztany???
Awatar użytkownika
Tomasz_D

Naprawiać dżonkę ?????? nigdy w życiu, tego mógłbym nie przeżyć - niedługo będę się bał otworzyć lodówkę by nie zobaczyć tam dżonki.
Awatar użytkownika
bartes123

Post autor: bartes123 »

Dżonka by się nie rozwaliła...
Awatar użytkownika
Tomasz_D

Nadszedł najwyższy czas na zakończenie zajęć innych niż modelowanie przy wielkim "B" ;-)
Jak niektórzy już wiedzą jeden z siedmiu wykonywanych ostatnio reflektorów został pożarty przez domowe futro maści rudej. Reflektor udało się bez problemów zbudować na nowo, a jedyną stratą była strata czasu.
Kolejnym etapem w powstawaniu było wykonanie szkieł dla wszystkich reflektorów, które rozpocząłem od wycięcia dwóch polistyrenowych kółeczek przy pomocy cyrkla znanej marki,
0077.jpg
następnie kółeczka te skleiłem ze sobą i uzyskałem tym samym ramkę szkła
0078.jpg
Samo szkło wyciąłem z poliwęglanu z jakiego wykonane są płyty CD, a następnie wyryłem na nich pionowe linie widoczne w oryginale
0079.jpg
i przykleiłem je do wcześniej wykonanych ramek
0080.jpg
Ramki ze szkłami są tak dopasowane że wchodzą w korpusy reflektorów na wcisk i nie będą przyklejone. Wszystko to w celu możliwości ewentualnej późniejszej wymiany żarówek.
0081.jpg
erykmodel1

Post autor: erykmodel1 »

No podoba mi się Co więcej można napisać chyba nic wszystko widać no chyba jeszcze och i ach :D :D :D
Awatar użytkownika
Tomasz_D

Generalnie można powiedzieć że reflektory ukończone i tym samym cały komin (brakuje tylko dwóch p-lotek, które dojdą później).
Tylko 7 sztuk reflektorków a tyle roboty. Na każdy z nich składają się 192 części, wysokość to 3 cm.
Załączniki
0082.jpg
0083.jpg
0084.jpg
0085.jpg
Awatar użytkownika
wurcelstock

Post autor: wurcelstock »

:shock: chhhrrhhhhhh...h...hhh-h.....
ODPOWIEDZ