TITANIC 1:250 kolekcja Hachette
- krystiano007
Re: TITANIC 1:250 kolekcja Hachette
Witam. Miała być serwetka lub papierowy ręcznik.. ale papier był najłatwiejszy do zlokalizowania.
Tak na marginesie, widziałem to w jednej z relacjii gdzie podposzycie było pokryte takim właśnie sposobem i chciałem poeksperymentować. Pozdrawiam.

- krystiano007
Witam. Część dziobową zaimpregnowałem rozwodnionym PATEXEM i nakładam poszycie z listewek. Listewkę smaruję Patexem expres, a w miejscach gdzie listewki przylegają do wręgi nakładam CA celem "przyłapania". Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 31 maja 2012, 17:03 przez krystiano007, łącznie zmieniany 1 raz.
- krystiano007
Witam. Prace nad poszyciem powoli do przodu.
Pozdrawiam.- krystiano007
Witam. cd. prac nad poszyciem.
- krystiano007
Witam. Niestety rufa „uciekła „ mi zarówno w poziomie i pionie.
Dlaczego?? Nie mam pojęcia , ponieważ przed piankowaniem było raczej OK. No ale zasada mówi ,że gdy kości źle się zrosną, należy je połamać i złożyć ponownie. A więc naciąłem w odpowiednich miejscach, zamontowałem kadłub ponowie do stoczni, naprostowałem, powklejałem usztywnienie(karton do środka), nasączyłem vikolem, przymocowałem szablony pokładów, … i zobaczymy jak będzie po wyschnięciu. Pozdrawiam.

- muli9
- Lokalizacja: {"name":"Polska Rzesz\u00f3w","desc":"","lat":"","lng":""}
- Kontakt:
Taki to już urok drewna a szczególnie sklejki jak dostanie wody. Ja zastąpiłem wikol patexem express wood (w zasadzie to dzięki Romkowi go kupiłem) i się nie zawiodłem - nie dość, że klei błyskawicznie to jeszcze me gęstszą konsystencje.
PS. wciąż czarujesz relacje scenerią
PS. wciąż czarujesz relacje scenerią

- krystiano007
Witam. Też stosuję Pattex express wood oraz Pattex żel (CA), oczywiście także zaczerpnięte ze skarbnicy materiałów dydaktycznych Romka S.
Co do scenerii-to piękne dzięki. Zaplanowałem dokumentować postępy budowy cały czas z tego samego miejsca, tło będzie naturalnie się zmieniać zgodnie z porami roku. Plany planami a zobaczymy jak będzie
Na razie trzeba skończyć poszycie no i oczywiście "wyprowadzić" jako tako rufę.Pozdrawiam.

- krystiano007
Witam. Można powiedzieć , że prace nad pierwszym poszyciem części dziobowej zakończyłem. Pozostało szlifowanie i pokrycie 2x kaponem. Po "spięciu" całości planuję poszycie właściwe (jeszcze nie podjąłęm dezyzjii co do materiału). Ale na razie trzeba popracować nad częścią rufową. Pozdrawiam.
.- krystiano007
Witam. Po przeszlifowaniu części dziobowej –ćwiczenia z kładzenia poszycia z listewek pozwalam sobie zaliczyć (3 z ogonkiem to też zaliczenie)
. Część rufową jako-tako udało się naprostować. Końcowe poprawki będą po położeniu listewek poszycia pierwszego. Aktualnie prace trwają nad poszywaniem listewkami, technika-podobnie jak w części dziobowej . Z tym , że tu nie przykładam aż tak dużej wagi do drobnych szczelin między listewkami –cały kadłub będzie i tak szpachlowany. Pozdrawiam.

- krystiano007
Witam. Przepraszam za "przeskok" w relacjii, ale nie mogłem się powstrzymać przed sprawdzeniem jak będą pasowały pokłady do nowego kadłuba. (pokłady pasują na 98 %!!!)
. Pozdrawiam>