H.M.S. Bounty - Powolna relacja ;)

Dział poświęcony modelarstwu kartonowemu i kartonowo-fornirowemu plus inne techniki pokrewne
Awatar użytkownika
oksal

Odp:H.M.S. Bounty - Powolna relacja ;)

Post autor: oksal »

DTHCHC napisał:
Adam... jeszcze jedno pytanko... jakiej grubości nici użyłeś do owinięcia?

Dawid około 0,5 mm. To byla dokładnie ta co na poniższej fotce
Obrazek
Awatar użytkownika
DTHCHC

Post autor: DTHCHC »

Zapomniałem o jeszcze jednej, zrobionej rzeczy... Podstawa modelu, czyli po prostu podstawka ;)

Obrazek

P.S. Adaś, dzięki za info :)

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
oksal

Dawid wybacz ze nadal do Twojej relacji. Ale to tylko wezły:) Dopatrzyłem się rowniez ze opaski były takze robione ze skory. A ponizej węzeł kotwiczny i kilka fotek wiązania oplotu na uchu kotwicy.

Pozdrawiam Adam

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
DTHCHC

Hey... Jest 2:30 w nocy i właśnie skończyłem owijać oczko... Adaś, jestem dźwięczny za pokaz, You Are Da Man :)... Przydał się bardzo... W sumie myślałem, że będzie ciężko ale się udało... Na pewno nie jedna osoba z tego skorzysta... Jako, że jestem początkujący, domyślam się, że takie owijanie i smołowanie oczek służyło do zabezpieczenia ich przed korozją, jeśli do czegoś innego to proszę dać znać... Odrobina wiedzy nie zaszkodzi ;) No a teraz moje oczko :)

Obrazek

Awatar użytkownika
oksal

No i ładnie Ci to wyszło. Opaska służyła do zabezpieczenie liny kotwicznej przed nadmiernym przecieraniem.

Pozdrawiam Adam
Awatar użytkownika
DTHCHC

Dzisiaj było więcej czasu, więc owinąłem oczko drugiej kotwicy, a potem zabrałem się za wyklejenie zewnętrznej strony burt... Na jutro planuję w końcu zacząć szpachlować kadłub...

A teraz porcja fotek z "deskowania" ;)

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
DTHCHC

Tak, jak mówiłem, dzisiaj wziąłem się za szpachlowanie... Pierwsza warstwa szpachli położona... Muszę się szczerze przyznać, że nieudolnie mi to trochę wyszło... Teraz Bounty odpoczywa i czeka na szlifowanie...

Niewielka porcja fotek po wyszpachlowaniu:

Obrazek

Obrazek

marsjano

Post autor: marsjano »

czesc
mam pytanie z cyklu "standard"
- jak kroisz fornir na paski?
niestety ja wciaz recznie, rodzaj pilki ogranicza dlugosc moich paskow.
Awatar użytkownika
DTHCHC

Hey...

marsjano napisał:

- jak kroisz fornir na paski?

Modelu nie robię z forniru, a z okleiny drewnopodobnej... Nie dysponuję obecnie dużym warsztatem narzędziowym i jedyne co posiadam, to masa noży, nożyczek, ołówków, wymiennych nożyków precyzyjnych itd... Więc jedyny sposób na cięcie to linijka i nożyk... Jeśli chodzi o okleinę, to zanim potnę ją na paski, naklejam dużymi kawałkami na kartkę bloku technicznego, co zabezpiecza przed zbędnym rozciągnięciem okleiny w przypadku jego braku... Tak przygotowaną można już ciąć...

Oto dwa rodzaje noży najczęściej przeze mnie używanych:

Obrazek

Przy tej skali (1:50) częściej używam tego pomarańczowego...

Awatar użytkownika
DTHCHC

Dziś za bardzo czasu nie miałem, więc wiele nie zrobiłem... W sumie prawie nic nie zrobiłem... Kadłub jak leżał, tak leży nadal ;) Jedyną rzeczą było zrobienie mojej pierwszej linki na próbę... Zdziałałem ją bez użycia ropewalka (metodą z tej strony), gdyż takiego nie posiadam... Ropewalka próbowałem zrobić, ale mi nie wyszedł... Więc zamiast tracić czas na budowę takiego, wykorzystam go na robienie metodą bez...

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ