ORP "Jaskółka"

Dział poświęcony modelarstwu kartonowemu i kartonowo-fornirowemu plus inne techniki pokrewne
Awatar użytkownika
Edward Blackbeard Teach

ORP \"Jaskółka\"

Post autor: Edward Blackbeard Teach »

Witam Wszystkich Kogowiczów. Chce tutaj w tym miejscu, założyć Relacje z Budowy ORP Jaskółki. Narazie mam problem, ponieważ chcę go budować, opierając się o wycinanke, lecz niewiem jaka może być optymalna (biorąc pod uwagę Małego Modelarza i Haliński). Pierwsze pytanie, dla doświadczonych kolegów jeżeli chodzi o wybór źródła. Są jakieś różnice między tymi dwoma wydawnictwami? Na allegro zauważyłem obydwa, lecz Mały Modelarz aktualnie na allegro jest z 1980roku zaś Haliński z 1997roku. Czy wybrać to nowe wydanie?

Skale modelu chciałbym zwiększyć z 1:100 na 1:50, w planie mam zbudować szkielet z kartonu odpowiedniej grubści (no chyba, że moglibyście Koledzy zaproponować jakiś inny materiał, myślałem o PCV, lecz niejestem pewny czy bym dał radę z niego coś zrobić). W późniejszym etapie budowy myślałem o wypełnieniu szkieletu pianką, później zaszpachlować. Elementy wszystkie inne próbowałbym robić sam, opierając się o wycinanke.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

Odp:ORP "Jaskółka"

Post autor: JurekBin »

Jaskółka... bardzo fajny temat. Kiedyś budowałem.... za czasów MM i Pałacu Młodzieży.

Nie będę się wypowiadał o wycinankach, ale jeśli chodzi o plany to ostatnio - jakiś rok temu - chyba w Modelarzu były rysunki ś.p. Romana Kobierskiego (mojego instruktora...) właśnie z "ptaszkami"!

Poza tym, popatrz tutaj:

http://www.dreadnoughtproject.org/plans/Traulera_typu_Jaskolka_1937/

Obrazek

już kiedyś dawałem ten link, ale może umknął gdzieś.
Jurek
Pozdrawiam
Jurek

https://www.jerzybin.com
Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

Odp:ORP \"Jaskółka\"

Post autor: JurekBin »

Edward Blackbeard Teach napisał:
1. ....zwiększyć z 1:100 na 1:50....
2. .....myślałem o PCV, lecz niejestem pewny czy bym dał radę z niego coś zrobić...

1. 1:50... ale będzie trochę długawe, ale plusy skali mogą przyćmić minusy!

2. czemu masz sobie nie dać rady. PCV, to piękny piankowaty material. mozesz to ciąć wszystkim i szlifować potem!

Jurek
Pozdrawiam
Jurek

https://www.jerzybin.com
Awatar użytkownika
mirek

Odp:ORP "Jaskółka"

Post autor: mirek »

Nie obawiaj się spienionego PCV jest towspaniały materiał i co ważne o wiele tańszy od krtonu !
Obróbka tego materiału to poprostu bajeczka
Fajny modelik sobie wybrałeś będzie na co popatrzeć
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
DTHCHC

Post autor: DTHCHC »

Z tego, co wiem, to Haliński cieszy się uznaniem modelarzy kartonowych... Jednak MM`80-Haliński`97 to podobno to samo... Gdzieś, kiedyś czytałem na innym forum, że Hal ma błędy w tejże wycinance(jak znajdę, to o ile można, wkleję linka)... Części się nie pokrywają ze sobą... A jeśli chodzi o najlepszego kartona z tym modelem, to podobno jest to MM z bodajże 2000 roku...

Pozdrawiam...
Awatar użytkownika
Edward Blackbeard Teach

Post autor: Edward Blackbeard Teach »

W końcu się na Allegro pojawił Mały Modelarz z 2000roku z ORP Jaskółką. Oczywiście zrobiłem zakup:) Czekam tylko na przesyłke:)

Mam pytanie dla osób zapoznanych z PCV. W małym modelarzu w tymże Modelu dla skali 1:100 preferują materiał na szkielet o grubości 1mm, ja chce budować w skali 1:50 więc myśle że 2mm jest ok. Problem w tym, że oglądałem dzisiaj w hipermarkecie budowlanym, to mają nacieńszy polistyren o grubości 3mm. Czy mógłbym wykorzystać ten 3mm czy byłby za gruby? A moglibyście może dać namiary jakiś sklepów internetowych gdzie bym mógł kupić polistyren o grubości 2mm??

Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
DTHCHC

Post autor: DTHCHC »

Hey... Być może i 3mm dało by radę... Ale to nic pewnego... Przy budowie Bountiego wykorzystałem 3mm karton (skala 1:50), a w oryginalnej skali (1:100) karton 1 mm... Nie wiem jednak jak to by było w Twoim przypadku... Skoro kupujesz na Allegro to nie wiem, czy widziałeś może tą aukcje:

http://www.allegro.pl/item161899877_polistyren_bialy_2_0mm_tanio_330mm_x_250mm.html

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
grzegorz75

Post autor: grzegorz75 »

http://www.symbol.net.pl/sklep/?p=productsList&iCategory=6
http://www.iik.suzuki.pl/
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

Rafał posłuchaj porad i wskazuwek doświadczonych kolegów w temacie PCV a przedede wszystkim grzegorz75 !
Ja sam robię różnego rodzaju próby z tym materiałem i jestem normalnie zaskoczony jego właściwościami !
Uważam iż użycie tego materiału jest jak najbardziej wskazane, a powiem inaczej, wręcz konieczne , porównując takie materiały jak sklejka czy karton
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
Budrys

Post autor: Budrys »

Przy długości modelu rzędu kilkudziesięciu cm idealnym materiałem na szkielet (na wzór kartonówki) jest piankowe PCV o grubości 3 do 5 mm (w górnym zakresie długości). Materiał idealnie tnie się nożykiem lub piłką włośnicową, wierci się i klei. Konstrukcja złożona z elementów: wzdłużnego - odpowiadającego pionowemu przekrojowi kadłuba oraz poprzecznych w postaci wręg lub grodzi, uzupełnionych dodatkowymi elementami usztywniającymi między nimi zapewnia w połączeniu z poszyciem znaczną i w zupełności wystarczającą (z nadmiarem) sztywność kadłuba. Szczegóły konstrukcyjne zależne są jeszcze od tego czy model redukcyjny ma być wystawowym czy też pływającym. Szczególnie w tym drugim przypadku zaletą jest lekkość całej konstrukcji (nawet przy PCV piankowym grubości 5 mm). Przy kładzenie poszycia trzeba oczywiście pamiętać o układaniu naprzemiennym ( L/P burta) poszczebólnych fragmentów. Przy kadłubie o obłym przekroju może sprowadzić się to do użycia pasów (pasków) z PCV na wzór klasycznych listewek drewnianych. Różnica sprowadzi się do tego, że przy kształtowaniu (wyginaniu) jedne trzeba podgrzewać (suszarka do włosów z wąską końcówką!) a drugie moczyć i też podgrzewać (jig do gięcia). Dalej już tak samo (ogólnie rzecz biorąc).
Twarde PCV (aukcje Allegro - płytki PCV 0,25 - 2 mm) idealne jest do wykonania całego prawie wyposażenia pokładowego z racji idealnego podobieństwa do materiału użytego w oryginale jednostki (przykłady na forum - np. holowniki itp).
Powodzenia i zadowolenia.:cheer:
Budrys
Pozdrawiam
Wojciech [Budrys]
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
"Where there is a will there is a way"
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
ODPOWIEDZ