Witam Wszystkich Kogowiczów. Chce tutaj w tym miejscu, założyć Relacje z Budowy ORP Jaskółki. Narazie mam problem, ponieważ chcę go budować, opierając się o wycinanke, lecz niewiem jaka może być optymalna (biorąc pod uwagę Małego Modelarza i Haliński). Pierwsze pytanie, dla doświadczonych kolegów jeżeli chodzi o wybór źródła. Są jakieś różnice między tymi dwoma wydawnictwami? Na allegro zauważyłem obydwa, lecz Mały Modelarz aktualnie na allegro jest z 1980roku zaś Haliński z 1997roku. Czy wybrać to nowe wydanie?
Skale modelu chciałbym zwiększyć z 1:100 na 1:50, w planie mam zbudować szkielet z kartonu odpowiedniej grubści (no chyba, że moglibyście Koledzy zaproponować jakiś inny materiał, myślałem o PCV, lecz niejestem pewny czy bym dał radę z niego coś zrobić). W późniejszym etapie budowy myślałem o wypełnieniu szkieletu pianką, później zaszpachlować. Elementy wszystkie inne próbowałbym robić sam, opierając się o wycinanke.
Pozdrawiam!
ORP "Jaskółka"
- JurekBin
- Kontakt:
Odp:ORP "Jaskółka"
Jaskółka... bardzo fajny temat. Kiedyś budowałem.... za czasów MM i Pałacu Młodzieży.
Nie będę się wypowiadał o wycinankach, ale jeśli chodzi o plany to ostatnio - jakiś rok temu - chyba w Modelarzu były rysunki ś.p. Romana Kobierskiego (mojego instruktora...) właśnie z "ptaszkami"!
Poza tym, popatrz tutaj:
http://www.dreadnoughtproject.org/plans/Traulera_typu_Jaskolka_1937/
już kiedyś dawałem ten link, ale może umknął gdzieś.
Jurek
Nie będę się wypowiadał o wycinankach, ale jeśli chodzi o plany to ostatnio - jakiś rok temu - chyba w Modelarzu były rysunki ś.p. Romana Kobierskiego (mojego instruktora...) właśnie z "ptaszkami"!
Poza tym, popatrz tutaj:
http://www.dreadnoughtproject.org/plans/Traulera_typu_Jaskolka_1937/

już kiedyś dawałem ten link, ale może umknął gdzieś.
Jurek
- JurekBin
- Kontakt:
Odp:ORP \"Jaskółka\"
Edward Blackbeard Teach napisał:
1. 1:50... ale będzie trochę długawe, ale plusy skali mogą przyćmić minusy!
2. czemu masz sobie nie dać rady. PCV, to piękny piankowaty material. mozesz to ciąć wszystkim i szlifować potem!
Jurek
1. ....zwiększyć z 1:100 na 1:50....
2. .....myślałem o PCV, lecz niejestem pewny czy bym dał radę z niego coś zrobić...
1. 1:50... ale będzie trochę długawe, ale plusy skali mogą przyćmić minusy!
2. czemu masz sobie nie dać rady. PCV, to piękny piankowaty material. mozesz to ciąć wszystkim i szlifować potem!
Jurek
- mirek
Odp:ORP "Jaskółka"
Nie obawiaj się spienionego PCV jest towspaniały materiał i co ważne o wiele tańszy od krtonu !
Obróbka tego materiału to poprostu bajeczka
Fajny modelik sobie wybrałeś będzie na co popatrzeć
Obróbka tego materiału to poprostu bajeczka
Fajny modelik sobie wybrałeś będzie na co popatrzeć
Pozdrawiam Mirek Rybus
- DTHCHC
Z tego, co wiem, to Haliński cieszy się uznaniem modelarzy kartonowych... Jednak MM`80-Haliński`97 to podobno to samo... Gdzieś, kiedyś czytałem na innym forum, że Hal ma błędy w tejże wycinance(jak znajdę, to o ile można, wkleję linka)... Części się nie pokrywają ze sobą... A jeśli chodzi o najlepszego kartona z tym modelem, to podobno jest to MM z bodajże 2000 roku...
Pozdrawiam...
Pozdrawiam...
- Edward Blackbeard Teach
W końcu się na Allegro pojawił Mały Modelarz z 2000roku z ORP Jaskółką. Oczywiście zrobiłem zakup:) Czekam tylko na przesyłke:)
Mam pytanie dla osób zapoznanych z PCV. W małym modelarzu w tymże Modelu dla skali 1:100 preferują materiał na szkielet o grubości 1mm, ja chce budować w skali 1:50 więc myśle że 2mm jest ok. Problem w tym, że oglądałem dzisiaj w hipermarkecie budowlanym, to mają nacieńszy polistyren o grubości 3mm. Czy mógłbym wykorzystać ten 3mm czy byłby za gruby? A moglibyście może dać namiary jakiś sklepów internetowych gdzie bym mógł kupić polistyren o grubości 2mm??
Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam Rafał
Mam pytanie dla osób zapoznanych z PCV. W małym modelarzu w tymże Modelu dla skali 1:100 preferują materiał na szkielet o grubości 1mm, ja chce budować w skali 1:50 więc myśle że 2mm jest ok. Problem w tym, że oglądałem dzisiaj w hipermarkecie budowlanym, to mają nacieńszy polistyren o grubości 3mm. Czy mógłbym wykorzystać ten 3mm czy byłby za gruby? A moglibyście może dać namiary jakiś sklepów internetowych gdzie bym mógł kupić polistyren o grubości 2mm??
Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam Rafał
- DTHCHC
Hey... Być może i 3mm dało by radę... Ale to nic pewnego... Przy budowie Bountiego wykorzystałem 3mm karton (skala 1:50), a w oryginalnej skali (1:100) karton 1 mm... Nie wiem jednak jak to by było w Twoim przypadku... Skoro kupujesz na Allegro to nie wiem, czy widziałeś może tą aukcje:
http://www.allegro.pl/item161899877_polistyren_bialy_2_0mm_tanio_330mm_x_250mm.html
Pozdrawiam :)
http://www.allegro.pl/item161899877_polistyren_bialy_2_0mm_tanio_330mm_x_250mm.html
Pozdrawiam :)
- grzegorz75
http://www.symbol.net.pl/sklep/?p=productsList&iCategory=6
http://www.iik.suzuki.pl/
- mirek
Rafał posłuchaj porad i wskazuwek doświadczonych kolegów w temacie PCV a przedede wszystkim grzegorz75 !
Ja sam robię różnego rodzaju próby z tym materiałem i jestem normalnie zaskoczony jego właściwościami !
Uważam iż użycie tego materiału jest jak najbardziej wskazane, a powiem inaczej, wręcz konieczne , porównując takie materiały jak sklejka czy karton
Ja sam robię różnego rodzaju próby z tym materiałem i jestem normalnie zaskoczony jego właściwościami !
Uważam iż użycie tego materiału jest jak najbardziej wskazane, a powiem inaczej, wręcz konieczne , porównując takie materiały jak sklejka czy karton
Pozdrawiam Mirek Rybus
- Budrys
Przy długości modelu rzędu kilkudziesięciu cm idealnym materiałem na szkielet (na wzór kartonówki) jest piankowe PCV o grubości 3 do 5 mm (w górnym zakresie długości). Materiał idealnie tnie się nożykiem lub piłką włośnicową, wierci się i klei. Konstrukcja złożona z elementów: wzdłużnego - odpowiadającego pionowemu przekrojowi kadłuba oraz poprzecznych w postaci wręg lub grodzi, uzupełnionych dodatkowymi elementami usztywniającymi między nimi zapewnia w połączeniu z poszyciem znaczną i w zupełności wystarczającą (z nadmiarem) sztywność kadłuba. Szczegóły konstrukcyjne zależne są jeszcze od tego czy model redukcyjny ma być wystawowym czy też pływającym. Szczególnie w tym drugim przypadku zaletą jest lekkość całej konstrukcji (nawet przy PCV piankowym grubości 5 mm). Przy kładzenie poszycia trzeba oczywiście pamiętać o układaniu naprzemiennym ( L/P burta) poszczebólnych fragmentów. Przy kadłubie o obłym przekroju może sprowadzić się to do użycia pasów (pasków) z PCV na wzór klasycznych listewek drewnianych. Różnica sprowadzi się do tego, że przy kształtowaniu (wyginaniu) jedne trzeba podgrzewać (suszarka do włosów z wąską końcówką!) a drugie moczyć i też podgrzewać (jig do gięcia). Dalej już tak samo (ogólnie rzecz biorąc).
Twarde PCV (aukcje Allegro - płytki PCV 0,25 - 2 mm) idealne jest do wykonania całego prawie wyposażenia pokładowego z racji idealnego podobieństwa do materiału użytego w oryginale jednostki (przykłady na forum - np. holowniki itp).
Powodzenia i zadowolenia.:cheer:
Budrys
Twarde PCV (aukcje Allegro - płytki PCV 0,25 - 2 mm) idealne jest do wykonania całego prawie wyposażenia pokładowego z racji idealnego podobieństwa do materiału użytego w oryginale jednostki (przykłady na forum - np. holowniki itp).
Powodzenia i zadowolenia.:cheer:
Budrys
Pozdrawiam
Wojciech [Budrys]
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
"Where there is a will there is a way"
Wojciech [Budrys]
"Where there is a will there is a way"