Fregata HMS Cleopatra

Dział poświęcony modelarstwu kartonowemu i kartonowo-fornirowemu plus inne techniki pokrewne
Metalmics

O:Fregata HMS Cleopatra

Post autor: Metalmics »

Witam wszystkich w Nowym Roku życząc wszystkiego dobrego.

Przygotowane, wyszyte wcześniej żagle (jeszcze nie wycięte) przeprałem delikatnie pozbywając się śladów ołówka przebijającego tu i tam. Następnie przeprasowałem przez bawełnianą szmatkę żagle. Materiał planowałem usztywnić bo zależy mi na efekcie wypełnienia wiatrem.

Przed tą czynnością poczyniłem kilka prób z różnymi specyfikami na skrawkach materiału. I tak próbowałem kleju do tapet i bcg. Efekty dobre i porównywalne, materiał przestał się strzępić, można go ciąć bez przeszkód i łanie zesztywniał, (może nawet za bardzo ale sądzę iż jest to kwestia proporcji kleju do wody). Niestety pieczołowicie wymiętolony materiał (nie chciałem mieć żagli spod żelazka) wyprostował się po wyschnięciu kleju.
Następnie przyszedł czas na krochmal na zimno. Efekt niezły. Nie przekonał mnie dlatego bo materiał w porównaniu z poprzednią próbą nieco się strzępił i nie usztywnił się na tyle aby można go było uformować.
Sięgnąłem do literatury i tam wyczytałem o możliwości usztywnienia batystu nitrocellonem. Stosują go modelarze modeli latających do papieru japońskiego i materiału. Postanowiłem spróbować. Efekt przerósł moje oczekiwania. Materiał w sam raz sztywny, specyfik nie zmienił ani barwy ani formy materiału, szybki w schnięciu i łatwy w użyciu. Jedyna wada - śmierdzi jak diabli.
Efekt mych starań poniżej. Gotowe żagle bezanmaszu.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Po wycięciu żagli z "arkusza" materiału okleiłem brzegi likliną używając kleju wikolowego (Pattex), wykonując po drodze widoczne ucho w górnym rogu żagla i pętlę w rogu halsowym. Następnie przyszyłem zaczepy na buliny i nokgordingi, z których to ostatnich prawdopodobnie zrezygnuje. Na końcu wykonałem reflinki, żmudna robota.
Awatar użytkownika
Rado

Post autor: Rado »

Świetnie liklina wyszła ale szwy na granicach brytów trochę grubo wyglądają (może być tylko moje subiektywne wrażenie).
http://erka.ovh.org/
Metalmics

Witaj Rado. Dzięki za opinę. Te przeszycia wykonałem najcieńszą nicą jaką dostałem w pasmanterii. Skala modelu (1:96) może powodować że wygląda to na przerysowane. Jednak na żywo nie wygląda tak tragicznie.:)
Awatar użytkownika
Rado

Post autor: Rado »

A nie- do tragicznych to im brak parę wielkości- są ok, po prostu coś mi "nie zabanglało". Biorąc pod uwagę że nikt z bardziej doświadczonych się nie odezwał to pewnie się niepotrzebnie czepiam

Gratulacje z okazji ukończenia najgorszej części rigu :)
http://erka.ovh.org/
Metalmics

Witam wszystkich w kolejnej odsłonie.

Przyszła pora na pierwsze zmagania z zawieszaniem żagli. Nie było łatwo. Bardzo skąpa dokumentacja olinowania jaką oferuje wycinanka nie ułatwiała mi zadania. Na pierwszy ogień poszedł bezanmaszt. W jednostce tej są dwa żagle rejowe oraz bazanżagiel typu gaflowego. Poniżej reje tych żagli wyposażone w bloczki i perty

Obrazek

A oto i żagle gotowe do zawieszania przyszyte do rei ściegiem łańcuszkowym:
Obrazek Obrazek

Strona prawa i lewa żagla:
Obrazek Obrazek Obrazek

Oraz wszystkie razem:
Obrazek

No i moja wersja wykonania takielunku na bezanmaszcie:

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
:)
Metalmics

Witam wszystkich i czas na odkurzenie relacji bo fregata pokryła się pajęczyną na dziobie, a Clepci znacząco ograniczono horyzonty :D Słowem zawiesiłem żagle bukszprytu.
Sprawia mi to coraz więcej radochy, może też dlatego że coraz bliżej końca. Zapraszam do obejrzenia mych prób wykonania takielunku:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Metalmics

Witam wszystkich oglądających w kolejnej odsłonie. Przyszła pora na sztaksle przednie zwane kliwrami. Szybko przekonałem się iż zawieszenie najpierw żagli bukszprytu nie było dobrym posunięciem. Musiałem nieco się nagimnastykować dalej i niestety pominąć halsy. Po prostu nie zmieściły mi się. Nie zabrakło natomiast fałów, kontrafałów i szotów.

Sztaksle gotowe do zawieszenia:
Obrazek Obrazek

Sztaksle na sztagach:
Obrazek Obrazek Obrazek

I na koniec zbliżenie na windy fałowe sztaksli:
Obrazek

Kliwry będą jedynymi sztakslami jakie planuje wywiesić.
Awatar użytkownika
PawelCH

Post autor: PawelCH »

Cześć
Bardzo ładnie wykonujesz takielunek i żagle.Czy jufersy i bloki sam robisz czy kupujesz gotowe?.Ja też przy następnym modelu chce przeszywać żagle na maszynie efekt jest dużo lepszy.
pozdrawiam
paweł
Paweł
Awatar użytkownika
PawelCH

Post autor: PawelCH »

Odnośnie planów, to Cleopatra chyba jest jedną z 18 fregat klasy Amazon a SHIPYARD wydał dokumentację do Hms JUNO i jest on prawie identyczny jak cleopatra.Dokumentacja dosyć dobra.Przesyłam zdjęcie okładki .
Paweł

Obrazek
Paweł
Metalmics

Witaj. Dzięki za opinię. Co do jufersów to są kupne, bloki różnie. Część jest wykonana z brązowego kartonu, część jest wykonana przeze mnie ale większość kupowałem. Te kartonowe niestety miały tendencje do rozwarstwiania się przy przeciąganiu linek i z nich zrezygnowałem, te których nie byłem w stanie wykonać sam w zadawalający sposób (2 i 3 mm) kupiłem :) Nie mam tych planów a przydałyby się nie raz, dzięki za typ.
Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ