Luger Le Coureur 1776 (zestaw Shipyard)

Dział poświęcony modelarstwu kartonowemu i kartonowo-fornirowemu plus inne techniki pokrewne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kon_Bar

O: Luger Le Coureur 1776 (zestaw Shipyard)

Post autor: Kon_Bar »

I jeszcze update postępu prac (obiecuję, że ostatnie dzisiaj ;) )

Talrepy:

Obrazek

Obrazek

Wanty i sztag (ten ostatni nie napięty ;) )

Obrazek

I rzut oka na rufę

Obrazek
Awatar użytkownika
Tomek Aleksinski

Post autor: Tomek Aleksinski »

Kon_Bar napisał:
U mnie to supełek :( ale nawet nie próbowałem odtworzyć wspomnianego węzła :whistle:

Oczywiscie, ze w takim malym modelu wykonanie wezla Matthew Walker'a byloby niemozliwym. Wspomnialem o nim tylko zeby zaznaczyc, jak to bylo na pelnowymiarowych jednostkach. W modelach zastepuje sie go zwyklym supelkiem, chyba ze mamy do czynienia z tak ogromnymi modelami, jak np. te z paryskiego Musee de la Marine.

Kon_Bar napisał:
krok 9 - świadome uproszczenie; mój "oplot" oplata obie liny zamiast tylko jednej (ale nie byłem w stanie rozpleść tych dwóch cieniutkich linek, które przedtem upaćkałem farbą :pinch: ) Postaram się to poprawić przy większych jufersach (te mają 2 mm) i grubszych wantach (będzie jeszcze 12 okazji do ćwiczeń :evil: ).

Zauwaz na ilustracji oplot wokol obu lin od wanty (jej standing and running end) oraz osobny oplot wokol konca linki od talrepu. Tego ostatniego w Twej skali tez nie da sie zrobic - posmaruj jej koniec rozcienczonym klejem od drewna, aby sie nie mechacil - to wystarczy.

Kon_Bar napisał:
Wiem, że tego nie widać :( , ale jufersy miały wywiązane throats :)

Myślałem o tych elementach:

Obrazek

Wiem o jakich elementach mowisz, ale czy masz na mysli "wywiazane" jako slowko rozluznione?
Hmmm... jesli tak, to nie jest to zbytnio poprawnie - okrecenie wanty wokol gornego jufersa powinno byc, o ile sie da, ciasne. Ale, jesli juz na to za pozno, musi rzecz jasna tak pozostac.
Chodzilo mi wczesniej jednak o to, ze zanim okrecisz linke od talrepu wokol podwojnej liny od wanty, powinienes ja przewlec przez ciasna przestrzen miedzy skrzyzowaniem w/w okrecenia wanty a tym jufersem (throat, czyli gardlo w doslownym tlumaczeniu) - czyli miejscem ktore zaznaczyles kolorem zielonym na ilustracji.
Jesli okreciles swoja wante w miare ciasno wokol w/w jufersa, powinno tam byc akurat tyle miejsca na ta operacje.
To tyle.
Awatar użytkownika
Kon_Bar

Tomek Aleksinski napisał:
Wiem o jakich elementach mowisz, ale czy masz na mysli "wywiazane" jako slowko rozluznione?
Hmmm... jesli tak, to nie jest to zbytnio poprawnie - okrecenie wanty wokol gornego jufersa powinno byc, o ile sie da, ciasne. Ale, jesli juz na to za pozno, musi rzecz jasna tak pozostac.
Chodzilo mi wczesniej jednak o to, ze zanim okrecisz linke od talrepu wokol podwojnej liny od wanty, powinienes ja przewlec przez ciasna przestrzen miedzy skrzyzowaniem w/w okrecenia wanty a tym jufersem (throat, czyli gardlo w doslownym tlumaczeniu) - czyli miejscem ktore zaznaczyles kolorem zielonym na ilustracji.
Jesli okreciles swoja wante w miare ciasno wokol w/w jufersa, powinno tam byc akurat tyle miejsca na ta operacje.

Przez "wywiązane" chciałem zaznaczyć, że wykonałem w tym miejscu oplot a nie poszedłem na łatwiznę i okleiłem jufers liną :) Inna sprawa, że kompletnie tego nie widać po "wypacianiu" wanty farbą (podobnie jak kilku innych elementów :lol: ). Oczywiście lina oplata jufers ciasno i aby przełożyć przez "throat" linkę musiałem najpierw minimalnie powiększać prześwit "gardła" igłą :)

Myślę, że teraz jest już wszystko jasne :) Miło mi jednak, że ktoś pilnuje mojej pracy abym nie "walnął" takich głupot jak przy pierwszym talrepie :)
Awatar użytkownika
Kon_Bar

Coś tam zrobiłem :D

Osadziłem bukszpryt:

Obrazek

i zrobiłem "jib" 2.0:

Obrazek
Awatar użytkownika
Kon_Bar

Olinowanie stałe bukszprytu (wiem, trochę przesadziłem z ilością zdjęć ;) ):

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tomek Aleksinski

Post autor: Tomek Aleksinski »

Slicznie Ci to idzie!
BRAWO!!! :)
Awatar użytkownika
Kon_Bar

Po skończeniu "surówki" masztów nie mogłem sobie nie pozwolić na małą przymiarkę. Koniec pracy zaczyna majaczyć na horyzoncie ;)

Obrazek

Po pomierzeniu modelu wyszło mi na to, że gablota będzie miała podstawę minimum 80x40 cm (żagle "na motyla") - czuję przez skórę, że czekają mnie poważne negocjacje pod tytułem "gdzie niby masz TO zamiar trzymać" :D

P.S.
Tomku
Dzięki za miłe choć chyba niezasłużone słowa :)
Awatar użytkownika
Emilius

Post autor: Emilius »

Kon_Bar napisał:
czuję przez skórę, że czekają mnie poważne negocjacje pod tytułem "gdzie niby masz TO zamiar trzymać" :D

skąd ja znam takie negocjacje :whistle: ( 3 okręty za szkłem witryny )
Sail Ho!
Emil

W stoczni Santisima Trinidad
www.Santisima Trinidad.jun.pl
Awatar użytkownika
Kon_Bar

W napadzie pracowitości ;) skończyłem szalupę (ogólnie wziąłem się za kończenie różnych detali - czuję przez skórę, że jak założę żagle to już ich nie dokończę :/ )

Obrazek

Obrazek

Kotwicę dorabiałem "na gwałt" - na pierwszym zdjęciu widać w tym miejscu białą plamę - było tam duże niedomalowanie nie do zamalowania (farba "nie łapała").

Prywata:
Poszukuję +/- 10 cm kawałka drutu mosiężnego 0,5 - 1,0 mm - może ktoś może mnie poratować? Dobrze zapłacę *)
*) za przesyłkę B)

Errata:
Buszując po sieci znalazłem szkic, który prawdopodobnie służył Wydawcy przy opracowywaniu olinowania. Jest to 3-cia znana mi (obok Ancre i Peterssona) wersja olinowania stałego :laugh:

Obrazek
zdjęcie z Internetu
Awatar użytkownika
Kon_Bar

Żeby nie było, że tylko gardłuję ostatnio B) - nie mogłem już praktycznie nic innego zrobić jak tylko otaliować działa prawoburtowe. Dwa przykładowe poniżej:

Obrazek

Po skończeniu dział mogłem założyć talię sztagu bezanmasztu...

Obrazek

... i zmontować fał bezana:

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ