Section HMS Victory

Dział poświęcony modelarstwu kartonowemu i kartonowo-fornirowemu plus inne techniki pokrewne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
PawelCH

O:Section HMS Victory

Post autor: PawelCH »

Witam
Zdaje mi się że te schody mają być trochę inaczej
Na oryginale tak to wygląda.
Obrazek

A z tym daszkiem napewno nie będzie tak źle:) :) :)

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
paweł
Paweł
Awatar użytkownika
Travis22

Post autor: Travis22 »

masz racje w oryginale to troszkę inaczej wygląda postaram sie to skorygować Dzięki za fotki takich jeszcze nie mam w swoim zbiorze.:)
W stoczni:
POLONEZ
ORP ISKRA

W porcie:
Section HMS Victory
Awatar użytkownika
PawelCH

Witam
Znalazłem jeszcze kilka fotek, może ci się przydadzą
Pozdrawiam
paweł
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Paweł
Awatar użytkownika
Travis22

Dzieki Pawle za kolejna serie fotosów i pytanie :
Co to jest to w kółku i do czego służy ??
Wygląda na to ze znajduje sie to na wysokości pierwszego pokładu patrząc od dołu.

Może ktoś ma jakieś pomysły
Obrazek
W stoczni:
POLONEZ
ORP ISKRA

W porcie:
Section HMS Victory
Awatar użytkownika
PawelCH

Witam
Ten otwór raczej napewno służy do odprowadzania wody z pokładu.Zazwyczaj było ich kilka w najniższych miejscach pokładu, tylko że nie pamiętam jak one się nazywały.Jak się myle to niech mnie ktos poprawi.
Pozdrawiam.
Paweł
Paweł
Awatar użytkownika
Travis22

Jakoś udało mi sie wystrugać daszek wykonałem go z litego kawałka drewna i na próbę dokleiłem resztę schodów ale coś mi w nich nie pasuje:P Musze sie na nie napatrzeć a później zerwać:). I zrobić jakoś inaczej.

Mam jeszcze dodatkowe pytanie bonusowe : W jaki sposób kładziono płyty miedziane w części podwodnej, czy były na styk czy na zakładkę ? W jaki sposób były mocowane na jakieś gwoździe, kołki, czy jaś metodą kształtowa?
Będę wdzięczny za zarzucenie mnie odpowiedziami.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
W stoczni:
POLONEZ
ORP ISKRA

W porcie:
Section HMS Victory
Awatar użytkownika
Tomek Aleksinski

Post autor: Tomek Aleksinski »

PawelCH napisał:
Witam
Ten otwór raczej napewno służy do odprowadzania wody z pokładu.Zazwyczaj było ich kilka w najniższych miejscach pokładu, tylko że nie pamiętam jak one się nazywały.Jak się myle to niech mnie ktos poprawi.
Pozdrawiam.
Paweł

Scuppers.
Awatar użytkownika
Tomek Aleksinski

Post autor: Tomek Aleksinski »

Travis22 napisał:
Mam jeszcze dodatkowe pytanie bonusowe : W jaki sposób kładziono płyty miedziane w części podwodnej, czy były na styk czy na zakładkę ? W jaki sposób były mocowane na jakieś gwoździe, kołki, czy jaś metodą kształtowa?
]

Pierwszym angielskim okretem ktorego kadlub zostal pomiedziowany, byla 32 dzialowa fregata HMS "Alarm" a miedziowanie przeprowadzono w roku 1763. Wkrotce proces ten stal sie rutynowym w marynarce angielskiej. Francuzi rowniez szybko dolaczyli.

Miedziowanie kadluba wykonywano poprzez przybijanie do kadluba plyt miedzianych o wymiarach ok. 4 stopy na 14 cali i grubosci takiej, zeby mozna je bylo uksztaltowac do profilu kadluba. Przybijano je w zasadzie idac po linii planek, tj. w srodokreciu linia ta schodzila ku dolowi zeby na dziobie i rufie wzniesc sie wyzej.

Najpierw stosowano gwozdzie zelazne, ale te zastapiono gwozdziami miedzianymi, bo zelazne szybko korodowaly w zetknieciu ze slona woda morska i plytami miedzianymi (elektroliza).

Przybijano owe plyty na zakladke, ktora wynosila ok. 3/4 cala (~2 cm) i w ten sposob, ze w jednostkach wojennych zaczynano od rufy i najnizszego pasa plyt (przy kilu), idac ku dziobowi i gorze (aby zakladki owe nie powodowaly wciskania sie wody pod siebie podczas plyniecia okretu), podczas gdy w jednostkach handlowych miedziowano zaczynajac od pasa plyt najwyzszego (tuz przy linii wodnej) i stopniowo idac ku dolowi az do kilu.
Nie pytajcie mnie, dlaczego byly takie roznice? Nie mam pojecia. :-(

A teraz pytanko? Co z tym bonusem? Lizak, lemoniada, papieros...? :-)
Awatar użytkownika
Kon_Bar

Post autor: Kon_Bar »

Tomek Aleksinski napisał:
[...]
Nie pytajcie mnie, dlaczego byly takie roznice? Nie mam pojecia. :-(

A teraz pytanko? Co z tym bonusem? Lizak, lemoniada, papieros...? :-)

Nie, nie, nie, nie - żadnych bonusów do czasu wyjaśnienia tych różnic :evil:
Tomku - jak zwykle z jednej strony udzieliłeś odpowiedzi a z drugiej zasiałeś w głowach jeszcze więcej pytań :laugh:
Awatar użytkownika
arthx

Post autor: arthx »

tak wyglada pokrycie miedzia HMS Victory na prototypie z firmy Jotika :
http://www.jotika-ltd.com/KitPics/LRG/Victory_Const42_lrg.jpg

plytki na styk, z imitacja gwozdzi
ODPOWIEDZ