Witam
trochę nie rozumiem dlaczego wykonujesz te szalupy z kartonu przecież wykonanie ich z forniru jest mniej pracochłone a i efekt o wiele lepszy
Nawet powiem więcej na początku mojej przygody modelarskiej próbowałem wykonac szalupy z kartonu jednak efekt był taki że nie odważyłem sie do pokazać na forum
Pozdrawiam\S.M
Santa Leocadia - Shipyard
- lkemot
Re: Santa Leocadia - Shipyard
Tak jak już kiedyś pisałem, lubię robić modele w salonie przed telewizorem - szczególnie w zimę. Dlatego większość elementów robię z papieru, bo nie wymaga to ciężkiego sprzętu typu szlifierka czy pilarka tarczowa - dremelek w salonie jest jeszcze akceptowany, ale przyniesienie innego sprzętu skończyłoby się eksmisja do warsztatu, a to mi się nie podoba.
Co do pracochłonności to myślę, że jest podobna bo:
- przy fornirze trzeba zrobić kopyto, przy papierze wycinamy szkielet -> + dla papieru
- cięcie forniru jest gorsze niż papier -> + dla papieru
- oklejanie listewkami forniru jest cięższe ze względu na jego sprężystość, ale za to nie zapada się jak papier pomiędzy wręgami -> tutaj remis
- szlifowanie forniru jest bardziej pracochłonne niż lakierowanie i szlifowanie papieru, ale czasowo w sumie wychodzi szybciej -> + dla forniru
- malowanie końcowe jest podobne jeśli chodzi o pracochłonność i czas -> tutaj remis
Wygląd końcowy jest różny, ale który jest lepszy/ładniejszy to już rzecz gustu IMHO.
Poniżej porównanie mojej szalupy i szalupą z Wappen von Hamburg zrobionej przez @kagra (chyba mi wybaczy, że wkleiłem jego fotkę)
Osąd pozostawiam oglądającym...
Co do pracochłonności to myślę, że jest podobna bo:
- przy fornirze trzeba zrobić kopyto, przy papierze wycinamy szkielet -> + dla papieru
- cięcie forniru jest gorsze niż papier -> + dla papieru
- oklejanie listewkami forniru jest cięższe ze względu na jego sprężystość, ale za to nie zapada się jak papier pomiędzy wręgami -> tutaj remis
- szlifowanie forniru jest bardziej pracochłonne niż lakierowanie i szlifowanie papieru, ale czasowo w sumie wychodzi szybciej -> + dla forniru
- malowanie końcowe jest podobne jeśli chodzi o pracochłonność i czas -> tutaj remis
Wygląd końcowy jest różny, ale który jest lepszy/ładniejszy to już rzecz gustu IMHO.
Poniżej porównanie mojej szalupy i szalupą z Wappen von Hamburg zrobionej przez @kagra (chyba mi wybaczy, że wkleiłem jego fotkę)
Osąd pozostawiam oglądającym...
Pozdrawiam
Tomekl vel lkemot
W stoczni: Victory, Akagi
W porcie: Santa Leocadia, Yamato, Lexington, H.M.S Cleopatra, Le Coureur, Szebeka
Tomekl vel lkemot
W porcie: Santa Leocadia, Yamato, Lexington, H.M.S Cleopatra, Le Coureur, Szebeka
- jarekwo
Przepraszam kolego jeżeli urażę Twoją dumę ale te dwa zdjęcia to jakby porównać fiata 126p z Mercedesem. Wierzę, że jeżeli popracujesz nad tym to efekt będzie lepszy ale w tej chwili? ...
Nie chcę Cię obrażać ale naprawdę nie wiem jak nie możesz widzieć różnicy w fotkach
Wykonanie szalup z cienkich listewek 0,5 lub forniru nie wymaga żadnych elektronarzędzi i to tłumaczenie jest dziwne.
Niedługo wrzucę fotki z wykonania moich szalup Victory więc możesz spojrzeć i skopiować rozwiązania (chociaż to tylko zestaw to jednak poszycie szalup - bez różnicy)
Pozdrawiam serdecznie
Nie chcę Cię obrażać ale naprawdę nie wiem jak nie możesz widzieć różnicy w fotkach
Wykonanie szalup z cienkich listewek 0,5 lub forniru nie wymaga żadnych elektronarzędzi i to tłumaczenie jest dziwne.
Niedługo wrzucę fotki z wykonania moich szalup Victory więc możesz spojrzeć i skopiować rozwiązania (chociaż to tylko zestaw to jednak poszycie szalup - bez różnicy)
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam
Jarek
Jarek
- jerry_bee
tow. JarkuWu, porównywanie modelu kartonowego w skali 1/96 z modelem drewnianym w skali 1/50 nie ma żadnego sensu. raczej należy docenić wysiłek Tomasza, za to ile wycisnął z kartonu. ja jestem pod wrażeniem.
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
pozdrawiam, jerry_bee
- safa_pl

Jeśli chodzi o fakturę to chyba jednak ta malowana bardziej odpowiada stanowi faktycznemu. Ale zgadzam się, że drewno jest szlachetnym materiałem a fornirowa szalupa ma swój urok. Moim zdaniem wykonanie jest niezłe, jak autor będzie miał sprzyjające okoliczności może spróbuje swoich sił z drewnem. Nie ma o co piany z ust toczyć.
- lkemot
Zgadzam się z Wami, że elementy wykonane z forniru i drewna będą lepsze od kartonowych - można je lepiej obrobić i wyszlifować. Dlatego też poszycie kadłuba i pokłady robię z forniru i balsy, bo karton nie da takiego wyglądu. Ale większość to karton.
Krytykę również przyjmuję
Krytykę również przyjmuję
Pozdrawiam
Tomekl vel lkemot
Tomekl vel lkemot
- jarekwo
Przepraszam za kontynuację tematu ale jeszcze słówko, ponieważ chciałbym być dobrze zrozumiany. Cały model i jego wykonanie bardzo mi się podoba i jestem naprawdę pod wrażeniem tak samo jak jerry.
Dlatego właśnie zaglądam do tej relacji, przyglądam się i uczę.
Moja "krytyka" dotyczyła wyłącznie nieszczęśliwego dobrania fotek do porównania szalup.
Powodzenia w dalszej budowie
Dlatego właśnie zaglądam do tej relacji, przyglądam się i uczę.
Moja "krytyka" dotyczyła wyłącznie nieszczęśliwego dobrania fotek do porównania szalup.
Powodzenia w dalszej budowie
Pozdrawiam
Jarek
Jarek
- lkemot
@jarekwo tak to tez zrozumiałem, a szalupę by @kagra wkleiłem celowo, bo też mi się bardzo podoba - ale chciałem pokazać różnicę faktury i koloru wynikającą z różnych materiałów.
Ok, pchamy dalej ten wózek, przykleiłem dulki na wiosła
Pozostało już niewiele elementów, na pierwszy ogień poszły stery
Nie są za duże, a zawiasy wypadało zrobić
Podstawki szalup
I ustawienie końcowe, tak będą umocowane na śródokręciu
Ok, pchamy dalej ten wózek, przykleiłem dulki na wiosła
Pozostało już niewiele elementów, na pierwszy ogień poszły stery
Nie są za duże, a zawiasy wypadało zrobić
Podstawki szalup
I ustawienie końcowe, tak będą umocowane na śródokręciu
Pozdrawiam
Tomekl vel lkemot
Tomekl vel lkemot
- lkemot
I ostatni rozdział łódkowy, zrobiłem mocowania dla szalup
wkleiłem szalupy
i przymocowałem je do pokładu. Tak to teraz wygląda
Prace pokładowe dobiegają końca, pozostało zrobić dzwon okrętowy i 48 zbloczy do dział - będzie dłubanina... Został jeszcze galion, będzie zrobiony po zamocowaniu bukszprytu. Kotwice, furty działowe oraz latarnie zostały już zrobione, ale jak wcześniej pisałem będą zamontowane na samym końcu...
wkleiłem szalupy
i przymocowałem je do pokładu. Tak to teraz wygląda
Prace pokładowe dobiegają końca, pozostało zrobić dzwon okrętowy i 48 zbloczy do dział - będzie dłubanina... Został jeszcze galion, będzie zrobiony po zamocowaniu bukszprytu. Kotwice, furty działowe oraz latarnie zostały już zrobione, ale jak wcześniej pisałem będą zamontowane na samym końcu...
Pozdrawiam
Tomekl vel lkemot
Tomekl vel lkemot
- lkemot
Mocowanie armat na górnym pokładzie, na początek oczka do mocowania tylnego zblocza
Wyposażamy bloczki w haki do mocowania, bloczki 2mm oczywiście od @Mirka
Zrobiony zestaw bloczków z hakami i linami
I gotowe zblocze
Wyposażamy bloczki w haki do mocowania, bloczki 2mm oczywiście od @Mirka
Zrobiony zestaw bloczków z hakami i linami
I gotowe zblocze
Pozdrawiam
Tomekl vel lkemot
Tomekl vel lkemot