Santa Leocadia - Shipyard

Dział poświęcony modelarstwu kartonowemu i kartonowo-fornirowemu plus inne techniki pokrewne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sebastian.M

Re: Santa Leocadia - Shipyard

Post autor: Sebastian.M »

Witam
trochę nie rozumiem dlaczego wykonujesz te szalupy z kartonu przecież wykonanie ich z forniru jest mniej pracochłone a i efekt o wiele lepszy
Nawet powiem więcej na początku mojej przygody modelarskiej próbowałem wykonac szalupy z kartonu jednak efekt był taki że nie odważyłem sie do pokazać na forum
Pozdrawiam\S.M
Awatar użytkownika
lkemot

Post autor: lkemot »

Tak jak już kiedyś pisałem, lubię robić modele w salonie przed telewizorem - szczególnie w zimę. Dlatego większość elementów robię z papieru, bo nie wymaga to ciężkiego sprzętu typu szlifierka czy pilarka tarczowa - dremelek w salonie jest jeszcze akceptowany, ale przyniesienie innego sprzętu skończyłoby się eksmisja do warsztatu, a to mi się nie podoba.

Co do pracochłonności to myślę, że jest podobna bo:
- przy fornirze trzeba zrobić kopyto, przy papierze wycinamy szkielet -> + dla papieru
- cięcie forniru jest gorsze niż papier -> + dla papieru
- oklejanie listewkami forniru jest cięższe ze względu na jego sprężystość, ale za to nie zapada się jak papier pomiędzy wręgami -> tutaj remis
- szlifowanie forniru jest bardziej pracochłonne niż lakierowanie i szlifowanie papieru, ale czasowo w sumie wychodzi szybciej -> + dla forniru
- malowanie końcowe jest podobne jeśli chodzi o pracochłonność i czas -> tutaj remis

Wygląd końcowy jest różny, ale który jest lepszy/ładniejszy to już rzecz gustu IMHO.
Poniżej porównanie mojej szalupy i szalupą z Wappen von Hamburg zrobionej przez @kagra (chyba mi wybaczy, że wkleiłem jego fotkę)

sl270.jpg
2a.JPG
2a.JPG (158.74 KiB) Przejrzano 7712 razy

Osąd pozostawiam oglądającym...
Pozdrawiam
Tomekl vel lkemot

W stoczni: Victory, Akagi
W porcie: Santa Leocadia, Yamato, Lexington, H.M.S Cleopatra, Le Coureur, Szebeka
Awatar użytkownika
jarekwo

Post autor: jarekwo »

Przepraszam kolego jeżeli urażę Twoją dumę ale te dwa zdjęcia to jakby porównać fiata 126p z Mercedesem. Wierzę, że jeżeli popracujesz nad tym to efekt będzie lepszy ale w tej chwili? ...
Nie chcę Cię obrażać ale naprawdę nie wiem jak nie możesz widzieć różnicy w fotkach

Wykonanie szalup z cienkich listewek 0,5 lub forniru nie wymaga żadnych elektronarzędzi i to tłumaczenie jest dziwne.
Niedługo wrzucę fotki z wykonania moich szalup Victory więc możesz spojrzeć i skopiować rozwiązania (chociaż to tylko zestaw to jednak poszycie szalup - bez różnicy)
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam
Jarek
Awatar użytkownika
jerry_bee

Post autor: jerry_bee »

tow. JarkuWu, porównywanie modelu kartonowego w skali 1/96 z modelem drewnianym w skali 1/50 nie ma żadnego sensu. raczej należy docenić wysiłek Tomasza, za to ile wycisnął z kartonu. ja jestem pod wrażeniem.
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
Awatar użytkownika
safa_pl

Post autor: safa_pl »

Obrazek
Jeśli chodzi o fakturę to chyba jednak ta malowana bardziej odpowiada stanowi faktycznemu. Ale zgadzam się, że drewno jest szlachetnym materiałem a fornirowa szalupa ma swój urok. Moim zdaniem wykonanie jest niezłe, jak autor będzie miał sprzyjające okoliczności może spróbuje swoich sił z drewnem. Nie ma o co piany z ust toczyć.
Awatar użytkownika
lkemot

Zgadzam się z Wami, że elementy wykonane z forniru i drewna będą lepsze od kartonowych - można je lepiej obrobić i wyszlifować. Dlatego też poszycie kadłuba i pokłady robię z forniru i balsy, bo karton nie da takiego wyglądu. Ale większość to karton.
Krytykę również przyjmuję
Pozdrawiam
Tomekl vel lkemot

W porcie: Santa Leocadia, Yamato, Lexington, H.M.S Cleopatra, Le Coureur, Szebeka
Awatar użytkownika
jarekwo

Post autor: jarekwo »

Przepraszam za kontynuację tematu ale jeszcze słówko, ponieważ chciałbym być dobrze zrozumiany. Cały model i jego wykonanie bardzo mi się podoba i jestem naprawdę pod wrażeniem tak samo jak jerry.
Dlatego właśnie zaglądam do tej relacji, przyglądam się i uczę.
Moja "krytyka" dotyczyła wyłącznie nieszczęśliwego dobrania fotek do porównania szalup.
Powodzenia w dalszej budowie
Pozdrawiam
Jarek
Awatar użytkownika
lkemot

@jarekwo tak to tez zrozumiałem, a szalupę by @kagra wkleiłem celowo, bo też mi się bardzo podoba - ale chciałem pokazać różnicę faktury i koloru wynikającą z różnych materiałów.
Ok, pchamy dalej ten wózek, przykleiłem dulki na wiosła

sl273.jpg

Pozostało już niewiele elementów, na pierwszy ogień poszły stery

sl274.jpg

Nie są za duże, a zawiasy wypadało zrobić

sl275.jpg
sl276.jpg

Podstawki szalup

sl277.jpg

I ustawienie końcowe, tak będą umocowane na śródokręciu

sl279.jpg
sl278.jpg
Pozdrawiam
Tomekl vel lkemot

Awatar użytkownika
lkemot

I ostatni rozdział łódkowy, zrobiłem mocowania dla szalup

sl280.jpg

wkleiłem szalupy

sl281.jpg

i przymocowałem je do pokładu. Tak to teraz wygląda

sl282.jpg

sl283.jpg

sl284.jpg

sl285.jpg

sl286.jpg

Prace pokładowe dobiegają końca, pozostało zrobić dzwon okrętowy i 48 zbloczy do dział - będzie dłubanina... Został jeszcze galion, będzie zrobiony po zamocowaniu bukszprytu. Kotwice, furty działowe oraz latarnie zostały już zrobione, ale jak wcześniej pisałem będą zamontowane na samym końcu...
Pozdrawiam
Tomekl vel lkemot

Awatar użytkownika
lkemot

Mocowanie armat na górnym pokładzie, na początek oczka do mocowania tylnego zblocza

sl287.jpg

Wyposażamy bloczki w haki do mocowania, bloczki 2mm oczywiście od @Mirka

sl288.jpg
sl289.jpg

Zrobiony zestaw bloczków z hakami i linami

sl290.jpg

I gotowe zblocze

sl291.jpg
Pozdrawiam
Tomekl vel lkemot

ODPOWIEDZ