San Martin

Dział poświęcony modelarstwu kartonowemu i kartonowo-fornirowemu plus inne techniki pokrewne
Awatar użytkownika
Mirek77

O:San Martin

Post autor: Mirek77 »

Ahoj:) Rozpocząłem oklejanie burt fornirem gruszkowym.Używam kleju Patex uniwersalny.Podobno to to samo co Moment.Wydaje mi sie że nie wsiąka w drewno tak jaknp. Wikol,więc mie będzie problemu przy bejcowaniu.Pozdrawiam.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Mirek77

Mam pytanie.
Czy ktoś z Was ma jakieś wiadomości na temat San Martina?Rok budowy,historia?
Wiem, że był to galeon portugalski i podobno zbudowano go w 1580 roku,ale czy to prawda...?
Awatar użytkownika
Karrex

Post autor: Karrex »

Mirek77 napisał:
...Czy ktoś z Was ma jakieś wiadomości na temat San Martina? Rok budowy, historia?
Wiem, że był to galeon portugalski i podobno zbudowano go w 1580 roku, ale czy to prawda...?

Jak to rozczytasz to tu cóś napisali pod hasłem San Martín (1580).

Datują na 1579r.
Galeon trzymasztowy.
Długość 57,3 m
Szerokość 9,3 m
48 armat
350 marynarzy i artylerzystów, 300 żołnierzy

Obrazek
Hendrick Cornelisz Vroom "Battle between England and Spain" - 1601
1588 - San Martin po lewej, po prawej brytyjski Revenge

Obrazek
Loutherbourg - Spanish Armada 1588
Pozdrawiam
Karol

W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
Mirek77

Witam.Znużony poszywaniem burty zabrałem się za rufę.Nie ma o czym pisać ,no może orócz okien.Wykonuję je z kawałka teczki na dokumenty.Folia ,czy jak to nazwać,ma jakieś 0,5 mm.Zamiast podklejania siateczkami itp. nacinam ją nożykiem.Efekt na prawdę bardzo fajny.Zastanawiam się ,czy poszycie burt wykonać w całosci czy tylko do linii wodnej(robiłem tak w poprzednich modelach) a poniżej zaszpachlować.Kusi mnie zrobić całe poszycie bez malowania na biało poniżej linii wodnej,ale nie wiem czy starczy mi cierpliwości:dry:
Pozdrawiam.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
myszor

Post autor: myszor »

Witaj . To tak bywa z tą cierpliwością . Odpocznij troche od tej pracy i zajmij się czymś innym . Wrócisz do tego z nowymi siłami i dasz rade :) . Pozdrawiam .
Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Awatar użytkownika
Mirek77

Witam.Udało mi się dociągnąć jedną burtę do końca.Częśc denna wyszła tak sobie,dużo tam gięcia itp.Teraz wyznaczę linię wodną,zaszpachluję to co poniżej i pomaluję.A później druga burta:pinch:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
jerry_bee

Post autor: jerry_bee »

czy furty nie są ciut małe?
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
Awatar użytkownika
Mirek77

Furty będą jeszcze wypiłowane ale i tak będą małe.Takie są w planach.Z tego co wiem hiszpańskie okręty w porównaniu z angielskimi miały archaiczne uzbrojenie .
Jak widać na zdjęciach nie wszystkie furty będą otwarte.
A to zdjęcie działek okrętowych z XVI i XVII wieku.W takie coś była prawdopodobnie uzbrojona hiszpańska armada.
Obrazek
Awatar użytkownika
Mirek77

http://www.siglosdemadera.es/modelos/san_martin/index.html
Pod tym adresem można obejrzeć model San Martina zbudowany z planów z których i ja korzystam.Jest duża różnica między planami ,a modelem wydanym przez OcCre.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Mirek77

Witam po Świętach.
Kolejne fotki z moich prac.Poszycie burt skończone,dno zostało zaszpachlowane,wyszlifowane i pomalowane wstępnie na biało farbą akrylową.Docelowo nie będzie to czysto biały kolor.Trochę go "przybrudzę".W tej chwili jestem na etapie przyklejania odbojnic,których jest dosyć sporo.Zdjęcia robione w sztucznym świetle i trochę słabo to wszystko widać.
Pozdrawiam.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ