Witam wszystkich.Oto co udało mi się zrobić od ostatniego razu.Odbojnice już prawie skończone.Dziś robiłem okienka.Wyszły jako tako.Lepiej chyba nie potrafię,przynajmniej w tej skali.
Dzisiejsza robota.Zastosowałem grosik żeby było widać jakie to wszystko wielkie:laugh: Tylna ściana nadbudówki rufowej z wizerunkiem jakiegoś rycerza.Narazie to tylko szkic.Kolory dojdą jak zabejcuję wszystko.Cierpliwie czekam na chociaż jeden post czy ta moja robota nadaje się do pokazywania na Kodze :unsure: Pozdrawiam.
Witaj . Mi się wydaje że jak nikt nie pisze krytycznie to znaczy że wszystko jest ok . A tak poważnie to fajnie Ci to wychodzi . Robisz równo {młode oczy } i czysto . Aby tak dalej:) . Pozdrawiam .
Pozdrawiam . Andrzej :)
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Bardzo ładna i czysta robota.Nie uważasz jednak,że te okienka zepsują Ci wygląd tej pięknej rufy?Zamiast tej czarnej szyby ewentualnie matowe z jakiegoś plastikowego opakowania.Zmatowić można z jednej strony nożykiem.Kraty też chyba za duże.Drobna siateczka lub nacięcia od wewnętrzej strony.
Roboty trochę więcej ale okienka wpuszczane do wewnątrz wyglądały by lepiej.
Tylko jak te okienka teraz wpuścić.Musiałbym zerwać chyba część poszycia.W rzeczywistości wygląda to troche lepiej,ale też do końca nie jestem zadowolony.Co do otworów strzelniczych to takie są w planach.Dziękuję za opinie.Nad tymi oknami to jeszcze pomyślę.
Zmotywowany przez Ryszarda i Kazimierza zabrałem się za wpuszczanie okienek w burty.Muszę przyznać że wygląda to dużo lepiej niż poprzednio.Trochę się przy tym nakombinowałem.Zerwałem część poszycia a wjego miejsce wstawiłem kawałek forniru z wyciętymi wcześniej oknami.Ramki dookoła zrobiłem konturówką do malowania witraży,taką dla dzieci:) Wychodzą z tego fajne płaskorzeźby gdyż nie zmienia kształtu po wyschnięciu.Sami oceńcie...
Mirku ! Okna oknami ale ta wstawka to nie może zostać . Teraz to wydaje mi się że powinieneś ponacinać imitacje desek poszycia bo jak mazniesz lakierobejcą lub samą bejcą to wylezie jak nic że jest to wstawka z jednego kawałka forniru . A nie będzie to fajnie wyglądać . Uwierz mi . Cały kadłub zrobiłeś tak fajnie i czysto a tu taki BABOL . Nawet jak ponacinasz to i tak będzie widać że coś tu kombinowałeś . Spróbuj i jeżeli nie będzie Ci to pasowało to zerwij to i fornir aż do tej listwy pionowej . Zrób szablon wstawki i w nim wytnij okna . Możesz to nakleić na cienki papier i po doszlifowaniu na wymiar całość wkleić . Ale tą wstawke rób z listewek a nie z całego kawałka ! Przecież w rzeczywistości nie istnieją tak szerokie dechy ;) .
Pozdrawiam . Andrzej :)
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Spróbuję to ponacinać i chyba zaraz maznę ten kawałek lakierobejcą żeby zobaczyć jak to wygląda.Nad okienkami będzie jeszcze daszek więc trochę zasłoni.Jak będzie źle to wywalę to chociaż żal mi będzie tej roboty.