Tomek, jesteś chyba pierwszym (jak dobrze przeglądnąłem czeluścia neta), który zastosował nowe malowanie "od łososia" Gratki za odwagę. A już miałem nadzieję, że zostawisz na wieki tą taśmę maskującą z jej kanarkowym, jedynie jak dotychczas słusznym, odcieniem
Być prekursorem... fajnie, ale to nowe malowanie całkiem mi się podoba. Co prawda nie do końca wiem w jakich kolorach powinny być np. ścianki działowe, które shipyard zrobił na brązowo i gretingi. Ale dojdziemy i do tego Na razie dalej maluję kadłub na gotowo...
Ostatni etap malowania kadłuba, niestety nie zobaczycie czarnych pasów, tylko taki kolorek:
Po malowaniu po nowemu musiałem jeszcze zrobić retusz furt armatnich (gdzieniegdzie się pobrudziły)
Szczegóły poszycia na rufie
I wygląd całości
I tak to w długi weekend majowy zakończyłem pierwszy etap budowy. Stocznia zostaje zamknięta na okres wakacyjny. Powrót stoczniowców planowany jest we wrześniu, więc do zobaczenia...
No i super! No to będziemy czekać cierpliwie. Mi też się szykuje przerwa wakacyjna więc rozumiem. Na szczęście mamy naszego Prezesa Terminatora, który pociągnie wątek
Wykonałem koluchy do mocowania tylnego zblocza lawet armat 12 funtowych
I trzeba było się zabrać za ostatnie 44 lawety armat 12 funtowych. 24 będą atrapami, a 20 pełnymi lawetami
24 atrap
20 lawet pełnych
I 20 atrap lawet na pokładzie
W międzyczasie robię górne pokłady. Nie wiem jak jest w innych wydaniach modelu, ale w moim (pierwszym) nie ma zaznaczonych podziałów deskowania. Robię więc podobnie jak Tomek Aleksiński: deska ma wymiary 80x3mm i przesunięta jest o 0,5, 3/4 i 1/3
Umieściłem pełne lawety, sztuk 10 na górnym pokładzie działowym. Dodałem liny hamujące - w tylnej części lin zrobiłem pętelkę do mocowania na dziale. Działa będą wklejone później
Teraz walka z bocznymi zbloczami, bloczki niecałe 2 mm od Mirka miałem jeszcze ze starych zapasów
I finisz prac przy armatach na górnym pokładzie działowym
Rozmawialiśmy z Jarkiem na temat koloru belek w części widocznej z otworu w ćwierć pokładzie. Oglądaliśmy zdjęcia i wynika z nich, że te belki powinny być w kolorze czarnym. Natomiast w wycinance sa one w kolorze żółtym - a więc jak ma być. I teraz mam pytanie, jeżeli belki były w kolorze czarnym to w nowym malowaniu powinien być to ten nowy kolor ciemno-oliwkowy czy czarny. Pytanie dotyczy również obramowania wokół otworu