Ooo, Piotrze! Widzę, że robisz sekcję Victorii. Zamieszczasz gdzieś relację z jej tworzenia? Wyślij proszę linka, jeśli tak.
Na tym zdjęciu ta ochra wygląda dosłownie jak mój żóty... Moje zdjęcie jest prześwietlone, w świetle dziennym wygląda inaczej.
miłego,
Wojtek
HMS VICTORY 1:96 (Shipyard)
- Voyteque
Re: HMS VICTORY 1:96 (Shipyard)
serdecznie pozdrawiam,
Wojtek
Wojtek
- Tomasz_D
Voyteque pisze:sekcję Victorii.
Pracę podglądam i proszę o wyjaśnienie tej nazwy.
- piter56
Voyteque pisze: Zamieszczasz gdzieś relację z jej tworzenia? Wyślij proszę linka, jeśli tak.
wysłany pw
- piter56
Tomasz_D pisze:Voyteque pisze:sekcję Victorii.
Pracę podglądam i proszę o wyjaśnienie tej nazwy.
viewtopic.php?f=526&t=11835&start=160#p70523
- Tomasz_D
- piter56
Jasne że HMS Victory
- Voyteque
Tomku, dokładnie tak, jak napisał Piotr. Choć słuszna uwaga, źle odmieniłem nazwę
Piotrze, dziękuję za linki i sugestie co, do farby. Za namowami, byłem i zakupiłem żółtą ochę od Amsterdamu. Rzeczywiście kolor ten zupełnie odbiega od tego, który chciałem użyć. Później wrzucę zdjęcia porównawcze. Nie podoba mi się ta ochra, ale cóż nie ma, że boli...
Gdzieś przeczytałem taką uwagę, że jaśniejsze odcienie żółtego pasują na V. tylko w większych skalach. Sens sugestii był taki więc, że im mniejszy model okrętu tym bardziej dopuszczalny jest jaskrawy kolor. Na większych modelach kłuje w oczy.

Piotrze, dziękuję za linki i sugestie co, do farby. Za namowami, byłem i zakupiłem żółtą ochę od Amsterdamu. Rzeczywiście kolor ten zupełnie odbiega od tego, który chciałem użyć. Później wrzucę zdjęcia porównawcze. Nie podoba mi się ta ochra, ale cóż nie ma, że boli...

serdecznie pozdrawiam,
Wojtek
Wojtek
- Voyteque
Zgodnie z obietnicą zamieszczam zdjęcia obu farb. Tym razem, idąc za sugestiami Jarka, wybrałem farbę kryjącą, czyli z oznaczeniem czarnego (wypełnionego) kwadrata na etykiecie. Jak widzicie na zdjęciu, róznica międy kolorami jest, hm... dość zasadnicza. Zamieszczam też postęp prac na drugiej burcie. Tu nie zapaćkałem drewna farbami
Przy pomyślnych wiatrach do końca weekendu może uda się pomalować poszycie po raz pierwszy. Dużo tu jednak zależy od aktywności mojej szanownej Małżowinki oraz jej kreatywności w wymyślaniu dla mnie zadań na weekend

miłego weekendu,
Wojtek

Przy pomyślnych wiatrach do końca weekendu może uda się pomalować poszycie po raz pierwszy. Dużo tu jednak zależy od aktywności mojej szanownej Małżowinki oraz jej kreatywności w wymyślaniu dla mnie zadań na weekend

miłego weekendu,
Wojtek
serdecznie pozdrawiam,
Wojtek
Wojtek
- TomekA
Jak by sie kto pytal z budujacych model Victory, odnosnie szczegolow miedziowania, to tu jest schemat tego (wg. Mc Gowana):
http://www.bluemelon.com/pstrykacz/vicc ... to-5758104
http://www.bluemelon.com/pstrykacz/vicc ... to-5758104
- TomekA
Jezeli malujesz swoj model wg. starego wzoru, to ten kolor powinien byc raczej koloru sera cheddar, a nie koloru musztardy. Pogugluj sobie na HMS Victory i wejdz w images i zerknij sobie tam na fotki okretu w Portsmouth.