Witam Szkutników
-
Witam Szkutników
Witam. Chciałbym się przywitać i przedstawić. Mam 46 lat jestem z Elbląga. Dłubie w tym drewnie już jakiś dłuższy czas. Z zaciekawieniem czytam to Forum. Dużo się dowiedziałem o technikach wykonywania niektórych rzeczy. Unowocześniam swój warsztat dzięki WAM. Obecnie buduje model "Priediestinacji". Jestem na etapie toczenia masztów i reji. Choć nie mam nie dużo czasu[jestem kierowcą TIR] to staram się jakoś to ciągnąć. Uważam że jest to piękna zabawa i ucząca. Jak się nauczę to wrzucę trochę fotek. Mam pytanie. Jak pociemnić mosiądz? Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam . Andrzej :)
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
- madteam19
O:Witam Szkutników
witamy kolegę na forum, ja na co dzień pracuje w obróbce metali ale akurat z mosiądzem nie miałem do czynienia, pozdrawiam;)
pozdrawiam Patryk
obecnie w stoczni: HMS Enterprize - 3%
Lexington - 1%
obecnie w stoczni: HMS Enterprize - 3%
Lexington - 1%
- awas
Witaj i czuj sie jak w domu.
do mosiądzu możesz wykorzystać "Patynę Uniwersalną"
http://www.artshobby.pl/katalog/c09.htm
Nie można zbyt długo trzymać mosiądzu w tym płynie bo sie będzie łuszczyć.
Lepiej wyjąć jak się zaczyna czernić i przetrzeć szmatką.
Pozdrawiam
Artur
do mosiądzu możesz wykorzystać "Patynę Uniwersalną"
http://www.artshobby.pl/katalog/c09.htm
Nie można zbyt długo trzymać mosiądzu w tym płynie bo sie będzie łuszczyć.
Lepiej wyjąć jak się zaczyna czernić i przetrzeć szmatką.
Pozdrawiam
Artur
-
Dzięki za miłe przyjęcie do grona KOGI. Artur spróbuje tej metody. Napewno już ją przetestowałeś. Dziękuje. Pozdrawiam i wytrwałości w dłubaniu.:)
Pozdrawiam . Andrzej :)
- kagra
Witaj na pokładzie.
Odnośnie czernienie czy ciemnienia mosiądzu.Możesz to zrobić metodą chemiczną jak podał Ci Artur lub bardzo prosto metodą ogniową jaką ja stosuję z niezłym skutkiem, w palącym się smarze lub środkiem do konserwacji podwozia.Opis masz w mojej relacji budowy galeonu na str.8.Tu czerniłem gwożdzie ale mosiądz lub miedż też można.
Pozdrawiam.Kazimierz
Odnośnie czernienie czy ciemnienia mosiądzu.Możesz to zrobić metodą chemiczną jak podał Ci Artur lub bardzo prosto metodą ogniową jaką ja stosuję z niezłym skutkiem, w palącym się smarze lub środkiem do konserwacji podwozia.Opis masz w mojej relacji budowy galeonu na str.8.Tu czerniłem gwożdzie ale mosiądz lub miedż też można.
Pozdrawiam.Kazimierz