Witam szanownych "kogowiczów". Na imię mam Rafał, lat 43 i mieszkam w Zabrzu (mój nr KA-99).
Swoją przygodę z modelarstwem zacząłem dość wcześnie w wieku około 10 lat. Na początku były to modele z MM (w większości modele szkutnicze i kołowe), plastikowe (oczywiście kupowane w "Składnicy Harcerskiej" lub na giełdach modelarskich np. w Krakowie) oraz modele szkutnicze z byłego ZSRR wykonywane z drewna - najczęściej proste, napędzane gumką (może, któryś z szanownych modelarzy jeszcze je pamięta:) ).
Później, gdy w mojej dzielnicy powstała modelarnia szkutniczo - kołowa, to zapisałem się i tam stawiałem pierwsze kroki w "prawdziwym modelarstwie". Budowałem modele kołowe i szkutnicze - oczywiście te drugie dostarczały mi większej frajdy i nimi startowałem na zawodach. Głownie projektowaliśmy i budowaliśmy modele żaglowe w klasach DM, X, 10 i F5-DM, F5-DX, F5-10 (jak dobrze pamiętam klasy). Głownie używaliśmy aparatur typu PILOT, ale również posiadaliśmy już proporcjonalne WEBRY.
Już wtedy kadłuby modeli wykonywaliśmy z żywicy epoksydowej i włókna, maty szklanej. (kopyto, forma, model). Oprócz modeli żaglowych, budowałem model redukcyjny ATLASA II oraz wykonałem kilka samochodów, którymi startowałem na zawodach np. w Łodzi.
Później - wojsko:angry: , ślub, przeprowadzka do Zabrza, praca i kontakt z modelarnią, którą później rozwiązano, urwał się, niestety wszystkie modele przepadły.
Lata mijały, ale pasja pozostała. Dlatego gdy znalazłem "Wasze" forum postanowiłem coś zrobić w tym względzie. Mam świadomość, że moje umiejętności modelarskie i wiadomości o materiałach modelarskich trochę się zdezaktualizowały. Dlatego postanowiłem "zrobić jakieś proste pływadełko". Długo szukałem modelu i padło na holownik "Klimek". Kadłub już posiadam (z wiadomej firmy). Teraz zbieram resztę materiałów potrzebnych do budowy tego modelu. Mam nadzieję, że z Waszą pomocą.
pozdrawiam Rafał.
Witam
- Jarek
O:Witam
Witam mojego rówieśnika.
No z tego co piszesz to masz dość duże doświadczenie i to raczej Ty będziesz udzielał rad i wskazówek. Niestety, ale z tymi modelarniami to tak już jest. Były i chyba jeszcze są na tym forum tematy dotyczące działalności modelarni. W naszym kraju nic się nie opłaca toteż i modelarnie do których się dokładało, a nie dawały zysku ( w tym słowa znaczeniu ) likwidowano. Modelarstwo zeszło do zaciszy domowych i chyba już tak zostanie. Najważniejsze, że ludzie i chęci przetrwały.
Witaj na pokładzie Kogi.
No z tego co piszesz to masz dość duże doświadczenie i to raczej Ty będziesz udzielał rad i wskazówek. Niestety, ale z tymi modelarniami to tak już jest. Były i chyba jeszcze są na tym forum tematy dotyczące działalności modelarni. W naszym kraju nic się nie opłaca toteż i modelarnie do których się dokładało, a nie dawały zysku ( w tym słowa znaczeniu ) likwidowano. Modelarstwo zeszło do zaciszy domowych i chyba już tak zostanie. Najważniejsze, że ludzie i chęci przetrwały.
Witaj na pokładzie Kogi.
- Karrex
Witam również i pozdrawiam z drugiego (dziś zimnego) końca Polski.
Pozdroofki z Gdyni :laugh:.
Pozdroofki z Gdyni :laugh:.
Pozdrawiam
Karol
W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux
Pozłotnictwo

Karol
W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux
Pozłotnictwo

-
Witaj wśród miłośników klejenia patyczków i wiązania sznureczków . Pozdrowienia z Elbląga .
Pozdrawiam . Andrzej :)
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .