witam wszystkich

Witaj nowy kadecie. Wszyscy użytkownicy Kogi Cię serdecznie witają. Cieszymy, że do nas zawitałaś/eś, jednak prosimy o przedstawienie się w kilku słowach.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
meester

witam wszystkich

Post autor: meester »

Kłaniam się wszystkim,
i łączę się na forum z nadzieją, że znajdę tu bratnią duszę, która jak ja oczarowana jest dyskretnym pięknem okrętów niderlandzkich z pierwszej połowy XVII wieku oraz gromadzi wiedzę dotyczącą tego tematu. Od dłuższego czasu mam przerwę w budowie z prozaicznego powodu - braku rzetelnych rysunków modelarskich, które motywowałyby do pracy. Wyznaczyłem sobie ambitny cel, by własnymi siłami tworzyć rekonstrukcje wspomnianych jednostek. Podjąłem z tego powodu nauki u samego Nicolaesa Witsena z Amsterdamu ;) i mam nadzieję, że niedługo (może za 3 lata) ukończę kurs na mistrza szkutniczego :) (meester - to ten co nacinał w kilu wrąb poszycia - bardzo trudna czynność decydująca o kształcie i jakości poszycia dna - a potem kierował pracą cieśli - szkutników, czyli timmerman'ów, a tym samym tworzył cały okręt).
Tymczasem może będę przydatny na forum w rozwiązywaniu problemów dotyczących tajników XVII-wiecznego niderlandzkiego budownictwa okrętowego.

Pozdrawiam
Marian
myszor

O:witam wszystkich

Post autor: myszor »

Witam Cię Kolego . Niezmiernie się ciesze ze jesteś fachowcem od "niderlandów". Ja walcze z tym moim Willusiem i wiedze mam skromną . Myśle że jak będe miał problem to pomożesz ? A poza tym to czuj się u Nas jak w rodzinie . Na moje komentarze to bierz poprawke . Pozdrawiam :)
Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
zimon

Post autor: zimon »

Witaj na pokładzie :)
życzę spełnienia ambitnych planów B)
Od dłuższego czasu mam przerwę w budowie z prozaicznego powodu - braku rzetelnych rysunków modelarskich, które motywowałyby do pracy

Jak masz zdjęcia jakichś swoich gotowych okrętów to śmiało wklejaj, pewnie nie tylko mnie zainteresują :)
pozdrawiam
"Ogłada przychodzi z miast, mądrość z pustyni"
zimoni@wp.pl
Awatar użytkownika
kagra

Post autor: kagra »

No to będziemy mieli prawdziwego szkutnika z papierami na Kodze.Witaj na pokładzie.Pozdrawiam.K.
Awatar użytkownika
mati
Lokalizacja: {"name":"","desc":"Sosnowiec,G\u00f3rno\u015bl\u0105sko-Zag\u0142\u0119biowska Metropolia,wojew\u00f3dztwo \u015bl\u0105skie,Polska,pl","lat":"50.2780834&am

Post autor: mati »

I ja się przywitam z nowym kogowym forumowiczem ;) podobnie jak Andrzej liczę na pomoc w temacie niderlandzkiego szkutnictwa... w końcu moja Papuga z tych rejonów pochodzi. Może uda ci się dowiedzieć coś na temat tego pinasu bo mnie w muzeach holenderskich olali ;)
Pozdrawiam
Mateusz
The world is yours...
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

meester - to ten co nacinał w kilu wrąb poszycia

Dzisiaj, to unikatowe zajęcie. Chyba będziesz jedyny w kraju. Witaj na Kodze:)
ODPOWIEDZ