Wlasciwosc proprocji??

To co nie pasuje do żadnego z forów
arystotelik5

Wlasciwosc proprocji??

Post autor: arystotelik5 »

Nie wiem czy pisze we wlasciwym watku, dlatego z gory przepraszam.
Moje pytanie jest bardzo nietypowe, ale mam nadzieje ze na tutejszym forum znajde fachowa odpowiedz.
Kilka razy spotkalem sie z opinia ze proporcje arki noego, byly nadywraz wlasciwe. Niestety nie jestem fachowcem aby wykazac absurdalnosc takich tez, a wiec stad to pytanie.
Oto wlasciwy komentarz:
,, Biblia podaje wymiary 300x50x30 łokci(Rodz. 6:15) . Stosunek długości , szerokości i wysokości arki (30x5x3) jest fascynujący gdyż w świetle badań nautycznych zapewnia maksymalną stabilność na wzburzonym morzu. W kalifornijskim Instytucie Oceanografii w La Jolla przetestowano model arki w zbiorniku symulującym najgorsze warunki morskie. Nawet fale wyższe niż występujące na oceanie nie mogły go przewrócić. Z testów wynika, ze arka oparłaby się nawet falom przekraczającym 30 metrów wysokości, a przy prostokątnym kształcie zachowałaby stabilność nawet przy nachyleniu rzędu 90 stopini, co jest niesłychane, gdyż najlepsze współczesne statki mają problemy ze stabilnością przy nachyleniu ponad 60 stopni (patrz S. W. Hong, Safety Investigations of Noah's Ark in a Seaway w: Technical Journal, 8/1/1994,s.36)."

Dziekuje za zainteresowanie tematem i oczekuje fachowej odpowiedzi.
pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
wurcelstock

O:Wlasciwosc proprocji??

Post autor: wurcelstock »

Świadkowie Jehowy ?
arystotelik5

cos w tym stylu. Jest to srodowisko wywodzace sie z pisemka ,,Znaki czasu". Co rusz dowiaduje sie o jakis ,,rewelacjach", dlatego konfrontujac sie z tego typu ludzmi potrzebuje fachowych odpowiedzi.
Awatar użytkownika
Travis22

Post autor: Travis22 »

Logicznie myśląc za proporcje są idealne i do tego poparte "rzetelnymi badaniami" to wszystkie statki budowane obecnie powinny posiadać te proporcje. Wnioski same nasuwają sie na myśl....
Co do informacji zawartych w biblii (zwłaszcza starego testamentu) to nie należy traktować dosłownie.
W stoczni:
POLONEZ
ORP ISKRA

W porcie:
Section HMS Victory
arystotelik5

a jakie sa standardowe proporcje?
Awatar użytkownika
Travis22

Post autor: Travis22 »

Nie ma standardowych proporcji każda jednostka pływająca ma proporcje zależne od przeznaczenia.
W stoczni:
POLONEZ
ORP ISKRA

W porcie:
Section HMS Victory
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: RomekS »

arystotelik5 napisał:
W kalifornijskim Instytucie Oceanografii w La Jolla przetestowano model arki w zbiorniku symulującym najgorsze warunki morskie. Nawet fale wyższe niż występujące na oceanie nie mogły go przewrócić. Z testów wynika, ze arka oparłaby się nawet falom przekraczającym 30 metrów wysokości, a przy prostokątnym kształcie zachowałaby stabilność nawet przy nachyleniu rzędu 90 stopini, co jest niesłychane, gdyż najlepsze współczesne statki mają problemy ze stabilnością przy nachyleniu ponad 60 stopni

W moherowym instytucie rydzykowym stwierdzono,
że arka była z tytanu miała 2 km długości i latała tyłem do przodu,
napędzana pedałami.
Mieszkam blisko instytutu i wiem co piszę.
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: RomekS »

Zamknijcie ten temat bo nie mogę czytać takich pseudo amerykańskich farmazonów :evil:
arystotelik5

wlasnie oto chodzi, ze chyba wszyscy rozsadni ludzie zdaja sobie sprawe z gloszonych farmazonow. Chodzi oto zeby argumentami wykazac nonsensownosc gloszenia takich rewelacji. :)
Awatar użytkownika
stefan

Post autor: stefan »

RomekS napisał:
Zamknijcie ten temat bo nie mogę czytać takich pseudo amerykańskich farmazonów :evil:

Święte słowa! musiałem se zaaplikować sete...
A tak na marginesie to coś ty za jeden???
ODPOWIEDZ