DŻONKA jaxy

Pierwsze kroki w modelarstwie lub fajna przygoda z modelem
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jaxa

O:DŻONKA jaxy

Post autor: jaxa »

Dżonka pochłania mnie bez reszty...
Wciąż siedzę i myślę: co by tu zmodernizować, co tu zmienić i dostosować, a co będzie dalej... kiedy pojawi się kwestia ożaglowania, to się dopiero zacznie, ale to już zaczyna się teraz !!! Przecież żeby przywiązać "bambusowe" nadburcie, to trzeba wiedzieć gdzie (a olinowanie masztów?) - masakra, ale ...damy radę :)
OD CZEGOŚ TRZEBA ZACZĄĆ - NAJLEPIEJ OD POCZĄTKU !!!
w szkutni: ObrazekObrazek ...i przy kei: ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
jaxa

Niestety nie mogę zdobyć oryginalnych planów tej dżonki i nie wiem które kołki będę wykorzystane przy olinowaniu żagli :( widziałem na zdjęciu wklejonym przez Mirka (relacja Pawła) jak ma być mocowana kotwica, ale nie wiem czy jak zamocuję moje bambusy do kołeczków, to czy nie będzie to kolidowało z innymi mocowaniami. Będę jeszcze sobie o tym myślał, ale jeśli ktoś ma te plany, lub mógłby mi pomóc....
Z góry dziękuję :sick:
Awatar użytkownika
jaxa

ponieważ chciałem uniknąć stosowania elementów metalowych (czemu?) belkę steru zamocowałem tak:
Obrazek

Obrazek
wiem, że belka jest pęknięta, ale... (jeśli to na prawdę problem, to obwiążę to sznurkiem)

Przed chwilą przeczytałem TU, że płetwa steru nie musiała być blokowana ...ale może ktoś wie lepiej?
Awatar użytkownika
wurcelstock

Post autor: wurcelstock »

Bardzo fajnie Ci ta dżonka wychodzi... Zaczyna wyglądać jak rekwizyt do "Władcy Pierścieni".
Wydaje mi się, że pokład mógłby być ciut mniej czysty ;)
Modelik jest w skali 1:50 - postaraj się o nieco cieńsze linki... Ta na windzie steru w realu miała by gdzieś z 5cm średnicy...
Tomek
Awatar użytkownika
jaxa

Niestety pokład jest już polakierowany :( To jest balsa i była bardzo miękka, więc przy każdej pracy zostawały ślady - musiałem polakierować. Teraz wiem już, że to "błąd początkującego" (ta balsa), ale nie miałem możliwości zdobycia innego materiału. Gdyby nie był polakierowany, to chętnie bym go przyciemnił ...może zabarwić lakier bejcą? Lakier jest akrylowy, a bejca spirytusowa, więc nie sądzę aby się zmieszały - niestety.

Co do wyglądu łodzi... To połączenie dżonki z projektu z łodzią typu sampan. Dodałem jedynie skrzydła (choć nie widziałem takich nigdzie) i listwy na dziobie spotykane przy innych typach dżonek, nie jest więc to aż takie Fantazy. Co do skrzydeł planuję pomalowanie ich czerwoną i żółtą farbą (może inne kolory?), tak by nawiązywały do smoczego klimatu.

A liny postaram się wymienić, lub "pocienić" wikolem (w oryginale wyglądają na cieńsze niż na focie) - dziękuję za cenną uwagę :)
Awatar użytkownika
jaxa

Jeśli ktoś ma ochotę zapoznać się z moimi zdjęciami z CMM w Gdańsku pokazującymi łódź typu SAMPAN to może je zobaczyć na tej stronie:
http://tot.pl/boat
Awatar użytkownika
jaxa

RomekS napisał:
...zasady jednak powinny być przestrzegane (...) Nawet rustykal z rustowa, zrobił by lepszy ....czyt. naprawiłby tak ważny element...
Obrazek
Otóż myślę o tym, żeby wzmocnić poziome listwy (górna i dolna wchodzące na oś), jednak nie jestem przekonany czy dodawać listwę usztywniającą środkową część...
Awatar użytkownika
jaxa

No, na reszcie mogę wrócić do budowy mojej dżonki :woohoo:
Zacząłem od wyplatania maty - źdźbła trawy doskonale się do tego nadają. Po kilku próbach wybrałem taką oto metodę. Do kartki w kratkę przykleiłem wikolem co 5mm źdźbła trawy, a następnie przykleiłem kartkę do deski i zacząłem przeplatać. Nie obyło się oczywiście bez błędów, więc postanowiłem zrobić mała matę, która będzie albo wyposażeniem, albo zadaszeniem np. dla sternika, a może znajdzie jeszcze inne zastosowanie...(?). Zaczynając tkanie maty należy zwrócić uwagę na to, żeby na osnowę używać łodyżek trawy, a na wątek liści - oprócz lepszego efektu końcowego zapobiega to łamaniu się liści użytych w osnowie ;)
A teraz zdjęcia:

Obrazek
sposób tkania maty,

Obrazek
przymiarka maty jako tzw. kosz,

Obrazek
no i ujęcie pokazujące całą sylwetkę mojej dżonki.

Jeśli chodzi o zadaszenie ładowni i wykorzystanie maty (rozmawiałem już o tym kiedyś z Emiliusem) , to zrobię następną. W ogóle zaczynam na poważnie zastanawiać się, czy nie zrobić w ten sposób żagli, ale na razie to tylko plany.
Awatar użytkownika
jaxa

Nie do końca jestem zadowolony z tego experymentu... Oryginalna mata powinna wyglądać tak:

Obrazek

a moja jest zupełnie inna. Zrzucam to na karb skali i materiału, ale założę się, że jest jakieś rozwiązanie.
Dłubię to, dobieram listki traw, ale jakoś kiepsko mi wychodzi - nie znajduję sposobu, który umożliwiłby zrobienia miniaturki oryginalnego splotu - szkoda, albo zadowolę się tym co mogę zrobić, albo zrezygnuję z dalszych experymentów. Splot stosowany przez chińczyków przerasta moje modelarskie możliwości.
A może ktoś ma pomysł jak to zrobić?
Awatar użytkownika
jaxa

Staram się nadać swojej dżonce pożądaną formę zmieniając profil skrzyni ładowni.
Wygląda to tak:

Obrazek
Będę musiał sporo popracować, bo co innego doklejenie forniru, a co innego wyprofilować (ręcznie) listewkę,
ale nad tym pracuję :)

Obrazek
Na razie dżonka prezentuje się właśnie tak, a drewienko zwisające z lewej-górnej, to atrapa lampionu ;)
ODPOWIEDZ