DŻONKA jaxy

Pierwsze kroki w modelarstwie lub fajna przygoda z modelem
Awatar użytkownika
bartes123

O:DŻONKA jaxy

Post autor: bartes123 »

Nieźle, robi wrażenie. Napisz coś więcej o tym lampionie - jak Cię znam to pewno wysmerfisz go na rustykalnie - prawie jak prawdziwy ;]
Ja dzisiaj za to zrobiłem drabinkę deskową - taką jak Ty masz w swojej dżonce, czekam na wiertełka 1 mm coby drabinę normalną zrobić jeszcze, przygotowałem szkielet pod zadaszenie no i zrobiłem ster. Po tym jak skończyłem poszywac to już teraz spokojna robótka - nikt mnie nie pogania ;]
Tylko ja i Vivaldi!!
Awatar użytkownika
jaxa

Post autor: jaxa »

Tam lampion ...świeczka - to jest wyzwanie ;)
Taka "drabinka deskowa" to uniwersalne rozwiązanie, bo można w pionie i w poziomie chodzić, a nawet i jakąś taczkę można przetoczyć, ot taki sobie trap i drabina w jednym - przydaje się na łajbie, a co jeden przedmiot to nie dwa, bo miejsce ograniczone przecież...
Bardzo jestem ciekaw jak wygląda ten Twój stelaż zadaszenia, no i ster. Zadaszenia nie ma w planach, choć nie sądzę, żeby go nie było na prawdziwej dżonce (może na małych sampanach ich nie było, ale ten model to drobnicowiec jakiś, więc...). Na zdjęciu powyżej pokazane jest takie najprostsze/najtańsze zadaszenie, ale jaki Ty masz pomysł...??? Może na tej z planów ludzie spali w ładowni? Ale przecież szkoda miejsca - musieli na pokładzie jakoś...
W każdym bądź razie czekam na ciąg dalszy Twojej relacji :)
OD CZEGOŚ TRZEBA ZACZĄĆ - NAJLEPIEJ OD POCZĄTKU !!!
w szkutni: ObrazekObrazek ...i przy kei: ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
jaxa

Kończę pokład. Zmieniłem kształt skrzyni ładowni i w dziobowej jej części umieściłem tymczasowo brezentowe pokrycie. Na rufie uprościłem właz grodzi pokrywając go po prostu luźno położonymi deskami (może pojawią się jeszcze jakieś ograniczniki). Nie wiem jeszcze jak zamontuję przedni maszt - może będzie umieszcony przy którejś z burt, ale nie pamiętam, czy to ma być prawa, czy lewa? Zacząłem już sprawiać żagle, podkleiłem wikolem brzegi (oprócz jednego) i wkleiłem na dole linę, co prawda nie wiem po co, ale...
No i lampion. Zrobiony jest ze sprężynki wydobytej z gługopisu (troszkę mała) oklejonej bibułką papierosową :)
Na razie wygląda to tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A teraz siedzę i strugam sobie bambusiki B)

PS: Zastanawiam się też nad podziałem żagla na bryty i nie wiem czy powinny być poziome, czy pionowe?
Osobiście opowiadam się za poziomymi, ale pewności nie mam :(
MERQCJO

Post autor: MERQCJO »

Witam
Ja obecnie też działam dżonkę w razie co to
http://koga.net.pl/component/option,com_joomlaboard/func,view/catid,530/id,25642/#25642
zapraszam

A piszę ponieważ chciałbym stworzyć dżonkę z tzw wyposażeniem (sieci pułapki harpuny wiosła itp)
Myślałem też o lampionach tylko trochę inaczej wykonanych ale to za parę dni w relacji natomiast pomysł z bibułką i sprężynką rewelacja :) i w zwiazku z tym chciałem zapytać czy mogę tą bibułkę podpatrzyć i czy można prosić jakieś zblizenie tego lampionu
Pozdrawiam
Nie ma takiej rzeczy której się nie da zaszpachlować :)
Awatar użytkownika
jaxa

MERQCJO napisał:
(...) czy mogę tą bibułkę podpatrzyć i czy można prosić jakieś zblizenie tego lampionu
Trudno było mi zrobić zbliżenie, gdyż mój aparat jest... przeznaczony do innych celów ;) ale proszę:
Obrazek
Jest to dopiero pierwsza próba, więc będę jeszcze rozbrajał długopisy, ale koncepcja zdaje się dobra :)
Awatar użytkownika
jaxa

No i przyszedł czas na prace z masztem.
W bardzo prosty sposób można zrobić metalowe zakończenie (chyba ma chronić przed wodą i rozsychaniem/pękaniem). Wystarczy archaiczny bezpiecznik (mosiężna końcówka), śruba/wkręt z rozklepaną końcówką (potrzebny młotek) i można już formować nasadkę.
Efekt końcowy wygląda tak:
Obrazek
Awatar użytkownika
Martin

Post autor: Martin »

Tez mam w planach dżonkę, wczytywalem sie troszke w ten watek i widzialem zmagania z matą. Ostatnio razem z żona wdepnelismy do chinskiego sklepu i EUREKA! sprzedaja tam takie drobniutko tkane maty, wielkosci około 30x30 cm. Nie mam pojecia do czego one są, ale wyglądaja dokladnie tak jak na zdjeciu tego idealu :)
Awatar użytkownika
jaxa

Chętnie wymienię się na matę za ciekawe plany dżonki (kilka do wyboru) ;)
Najfajniejsze jest robienie samodzielnie wszystkich elementów, ale nie zawsze jest to możliwe - szkoda. Pobiegam po sklepach i może gdzieś znajdę (może się przydać nie tylko do tego projektu, np, gdybym chciał robić Kon-Tiki... ;) ).Natomiast jeśli i Ty zamierzasz robić dżonkę, to koniecznie powinieneś sobie taką matę nabyć - jeśli nie na zadaszenie, to choćby jako część wyposażenia (do spania dla załogi?) - na pewno Ci się przyda.
Trochę Ci zazdroszczę, że znalazłeś - mnie się nie udało :(
Awatar użytkownika
Martin

Post autor: Martin »

nabede taka mate zrobie fotke i zamieszcze ja tutaj, sam ocenisz czy ci sie przyda :)
Awatar użytkownika
bartes123

Post autor: bartes123 »

No dobra, jak będę miał taką matę to może zmienię ten domek na niższy...
Ps. Drogi Martinie - widzisz jak dżonka łączy wszystkich w radosnym kombinowaniu?:P
ODPOWIEDZ