Dżonka Pawła
-
O:Dżonka Pawła
Góra ładowni będzie taka jak w planach modelu. Nastepne listewki będa już wygięte. Od gory otworze 2-3 klapy i wstawię tam jakieś kosze i bojki do sieci. Zabawa jest fajna:) . Z dremelem byłaby jeszcze lepsza...
-
Potrafię komplikować sobie życie :). Ścianki ładowni najpierw w wersji surowej, później już pomalowane i przyklejone. Maszt będzie osadzony w otwory w poprzecznych belkach aż do dna ładowni. Kolory w sztucznym świetle niestety takie jakieś przezielenione, mimo obrobki w Ifran View.

- Mietek
Jak widać prace posuwają się ostro do przodu. Z tego co widać bardzo dobrze dajesz sobie radę. Trzymaj tak dalej ;)
Mietek

- jaxa
jak widać TU kolega nie jest wcale takim nowicjuszem ;) ale fakt - dobrze daje sobie radę i jestem pewien, że ta relacja wiele nowego wniesie do całego "projektu" :)
Ale w to:
thorn2 napisał:
Ale w to:
thorn2 napisał:
to już nie uwierzę ;)(...) bo mój warsztat to nożyk do tapet, żyletki, kilka skalpeli, dwa "palcowe" wiertełka i papier ścierny (...)
-
No fakt, zapomniałem jeszcze o dwóch metalowych linijkach:) . A nowicjuszem jestem, tyle, że zawziętym.
- jaxa
to jak robisz dwoma wiertłami otwory o trzech różnych średnicach? I skąd nowicjusz w modelu kartonowym stosuje profile aluminiowe, a na dodatek wzmacnia wręgi? To już jest spore doświadczenie - musisz przyznać ...i nie bądź fałszywie skromny, bo jak to dziś napisał Czesiu, tworzy się tak towarzystwo wspólnej adoracji, a nie prawdziwe forum :P
(Ja nie atakuję, ale oczekuję szczerości)
(Ja nie atakuję, ale oczekuję szczerości)
-
Nie jestem fałszywie skromny. Uważam, że jeżeli ktoś buduje dopiero drugi model (na półce stoi tylko Le Courer z Shipyardu), to doświadczenie ma średnie. Specjalista to ja jestem od tego, co widzisz na zdjeciu. O tym moge napisać podręcznik.
Pozdrawiam!

Pozdrawiam!

- Kon_Bar
thorn2 napisał:
:whistle: :woohoo:
Kiedy będzie do pobrania ten podręcznik?!
Specjalista to ja jestem od tego, co widzisz na zdjeciu. O tym moge napisać podręcznik.
:whistle: :woohoo:
Kiedy będzie do pobrania ten podręcznik?!
- jerry_bee
Thorn, a jak zechcesz to nawet dostaniesz tu dział 'Dioramy i figurki'!!
tylko pokaż nam jak zrobić marynarzyka ;)
tylko pokaż nam jak zrobić marynarzyka ;)
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
pozdrawiam, jerry_bee
-
Witam!
Cieszę się, że się Wam spodobał Thumak. Co do podręcznika, to chyba nie mówicie poważnie, ale jeszcze raz dzięki! Wszelkie porady odnośnie malowania są na portalu coolminiornot.
A wracając do dżonki, to udało mi się zrobić te rolki w maszcie. Maszt jest z wałka bukowego, 6 mm średnicy, roleczki też z tego samego. Najpierw nawierciłem otworki. w pierwszy wsadziłem szpilkę, żeby zachować kierunek następnych. Później drewno między nimi wudłubałem skalpelkiem. Ośki są ze spinacza biurowego, a wklęsłość rolek wycisnąłem tymże spinaczem przed odcięciem od wałka.
Walczę dalej!

Cieszę się, że się Wam spodobał Thumak. Co do podręcznika, to chyba nie mówicie poważnie, ale jeszcze raz dzięki! Wszelkie porady odnośnie malowania są na portalu coolminiornot.
A wracając do dżonki, to udało mi się zrobić te rolki w maszcie. Maszt jest z wałka bukowego, 6 mm średnicy, roleczki też z tego samego. Najpierw nawierciłem otworki. w pierwszy wsadziłem szpilkę, żeby zachować kierunek następnych. Później drewno między nimi wudłubałem skalpelkiem. Ośki są ze spinacza biurowego, a wklęsłość rolek wycisnąłem tymże spinaczem przed odcięciem od wałka.
Walczę dalej!