Dżonka Pawła

Pierwsze kroki w modelarstwie lub fajna przygoda z modelem
thorn2

O:Dżonka Pawła

Post autor: thorn2 »

Góra ładowni będzie taka jak w planach modelu. Nastepne listewki będa już wygięte. Od gory otworze 2-3 klapy i wstawię tam jakieś kosze i bojki do sieci. Zabawa jest fajna:) . Z dremelem byłaby jeszcze lepsza...
thorn2

Potrafię komplikować sobie życie :). Ścianki ładowni najpierw w wersji surowej, później już pomalowane i przyklejone. Maszt będzie osadzony w otwory w poprzecznych belkach aż do dna ładowni. Kolory w sztucznym świetle niestety takie jakieś przezielenione, mimo obrobki w Ifran View.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Mietek

Post autor: Mietek »

Jak widać prace posuwają się ostro do przodu. Z tego co widać bardzo dobrze dajesz sobie radę. Trzymaj tak dalej ;)
Mietek

Obrazek
Awatar użytkownika
jaxa

Post autor: jaxa »

jak widać TU kolega nie jest wcale takim nowicjuszem ;) ale fakt - dobrze daje sobie radę i jestem pewien, że ta relacja wiele nowego wniesie do całego "projektu" :)
Ale w to:
thorn2 napisał:
(...) bo mój warsztat to nożyk do tapet, żyletki, kilka skalpeli, dwa "palcowe" wiertełka i papier ścierny (...)
to już nie uwierzę ;)
OD CZEGOŚ TRZEBA ZACZĄĆ - NAJLEPIEJ OD POCZĄTKU !!!
w szkutni: ObrazekObrazek ...i przy kei: ObrazekObrazek
thorn2

No fakt, zapomniałem jeszcze o dwóch metalowych linijkach:) . A nowicjuszem jestem, tyle, że zawziętym.
Awatar użytkownika
jaxa

Post autor: jaxa »

to jak robisz dwoma wiertłami otwory o trzech różnych średnicach? I skąd nowicjusz w modelu kartonowym stosuje profile aluminiowe, a na dodatek wzmacnia wręgi? To już jest spore doświadczenie - musisz przyznać ...i nie bądź fałszywie skromny, bo jak to dziś napisał Czesiu, tworzy się tak towarzystwo wspólnej adoracji, a nie prawdziwe forum :P

(Ja nie atakuję, ale oczekuję szczerości)
OD CZEGOŚ TRZEBA ZACZĄĆ - NAJLEPIEJ OD POCZĄTKU !!!
w szkutni: ObrazekObrazek ...i przy kei: ObrazekObrazek
thorn2

Nie jestem fałszywie skromny. Uważam, że jeżeli ktoś buduje dopiero drugi model (na półce stoi tylko Le Courer z Shipyardu), to doświadczenie ma średnie. Specjalista to ja jestem od tego, co widzisz na zdjeciu. O tym moge napisać podręcznik.
Pozdrawiam!
Obrazek
Awatar użytkownika
Kon_Bar

Post autor: Kon_Bar »

thorn2 napisał:
Specjalista to ja jestem od tego, co widzisz na zdjeciu. O tym moge napisać podręcznik.
Obrazek

:whistle: :woohoo:

Kiedy będzie do pobrania ten podręcznik?!
Awatar użytkownika
jerry_bee

Post autor: jerry_bee »

Thorn, a jak zechcesz to nawet dostaniesz tu dział 'Dioramy i figurki'!!
tylko pokaż nam jak zrobić marynarzyka ;)
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
thorn2

Witam!
Cieszę się, że się Wam spodobał Thumak. Co do podręcznika, to chyba nie mówicie poważnie, ale jeszcze raz dzięki! Wszelkie porady odnośnie malowania są na portalu coolminiornot.
A wracając do dżonki, to udało mi się zrobić te rolki w maszcie. Maszt jest z wałka bukowego, 6 mm średnicy, roleczki też z tego samego. Najpierw nawierciłem otworki. w pierwszy wsadziłem szpilkę, żeby zachować kierunek następnych. Później drewno między nimi wudłubałem skalpelkiem. Ośki są ze spinacza biurowego, a wklęsłość rolek wycisnąłem tymże spinaczem przed odcięciem od wałka.
Walczę dalej!
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ