Wczoraj rano doszedłem do wniosku żeby tradycji stało się zadość to też zbuduję swoją " D".
A jako że cieszy mnie bardziej praca niż nawet efekt końcowy (czyt. mogę robić kilka rzeczy naraz bo i tak przecież kiedyś skończę i niema to dla mnie większego znaczenia kiedy skończę ? ) to pomimo rozpoczętych projektów zacząłem kolejny, zresztą nie jedyny .
"D" ma być stara nie wiem na ile uda mi się uzyskać taki efekt , ale będę się starał . Co do projektu to : szkielet z kartonu 2mm ze starego segregatora, pokład listewki lipowe własnej produkcji bejcowane , a następnie czyszczone papierem o gradacji 150 i szczoteczką do zębów na zmianę ,a na koniec filc. A tak to wygląda na dzisiejszy wieczór
DUŻA D !!!!
- robert82
DUŻA D !!!!
Pozdrawiam robert82
........................................................
W stoczni:
DŻONKA
USS CONSTITUTION CROSS SECTION
2X12 POUND USS ESSEX
W stoczni:
DŻONKA
2X12 POUND USS ESSEX
- Jarek
Re: DUŻA D !!!!
Witam.
Skąd wziąłeś taki motyw deskowania pokładu ?
Skąd wziąłeś taki motyw deskowania pokładu ?
- robert82
Witam
Jarku taki układ deskowania (może nie identyczny ,ale zbliżony) znalazłem na zdjęciu w relacji Mirka.
Jako że chcę w standardowej "D" kilku zmian dokonać, to ta jest jedną z nich.
pozdrawiam robert82
Jarku taki układ deskowania (może nie identyczny ,ale zbliżony) znalazłem na zdjęciu w relacji Mirka.
Jako że chcę w standardowej "D" kilku zmian dokonać, to ta jest jedną z nich.
pozdrawiam robert82
Pozdrawiam robert82
W stoczni:
DŻONKA
2X12 POUND USS ESSEX
W stoczni:
DŻONKA
2X12 POUND USS ESSEX
- robert82
Witam
Ciąg dalszy zmagań z " D "
Rufa - deseczki lipowe , a cała reszta poszycia to deseczki olchowe. Całość pokryta pigmentem do lakieru nitro.
Ciąg dalszy zmagań z " D "
Rufa - deseczki lipowe , a cała reszta poszycia to deseczki olchowe. Całość pokryta pigmentem do lakieru nitro.
Pozdrawiam robert82
W stoczni:
DŻONKA
2X12 POUND USS ESSEX
W stoczni:
DŻONKA
2X12 POUND USS ESSEX
-
Witaj .
Widzę że pojechałeś na ciemno ( palisander?) Dżonke .
Jak pojedziesz jeszcze wełenką ścierną po tym bejcowanym i położysz olej to uzyskasz fajny efekt .
Spróbuj .
Widzę że pojechałeś na ciemno ( palisander?) Dżonke .
Jak pojedziesz jeszcze wełenką ścierną po tym bejcowanym i położysz olej to uzyskasz fajny efekt .
Spróbuj .
Pozdrawiam . Andrzej :)
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
- robert82
Witaj myszor !
Ten pigment to chyba nie palisander ,bo w pracy po rozpuszczeniu z bezbarwnym lakierem robimy z tego ORZECH !. Co do szlifowania to chciałem to wyczyścić tylko filcem ,ale może zrobię jak piszesz.
Ten pigment to chyba nie palisander ,bo w pracy po rozpuszczeniu z bezbarwnym lakierem robimy z tego ORZECH !. Co do szlifowania to chciałem to wyczyścić tylko filcem ,ale może zrobię jak piszesz.
Pozdrawiam robert82
W stoczni:
DŻONKA
2X12 POUND USS ESSEX
W stoczni:
DŻONKA
2X12 POUND USS ESSEX
- robert82
Witam Szanownych Kolegów !
Dalszy ciąg zmagań z " D "
Pozbyłem się jednej części wnętrzności (przy pomocy ALA DREMELKA
)z tarcza do cięcia , dorobiłem kilka pierdółek (wszystkie elementy drewniane wykonuję z lipy ) Te krzywe listewki nie były gięte tylko wycięte od wcześniej przygotowanego szablonu.( wyciołem je ponieważ kiepsko mi szło wyginanie w dwóch płaszczyznach)
Dalszy ciąg zmagań z " D "
Pozbyłem się jednej części wnętrzności (przy pomocy ALA DREMELKA

Pozdrawiam robert82
W stoczni:
DŻONKA
2X12 POUND USS ESSEX
W stoczni:
DŻONKA
2X12 POUND USS ESSEX
- mati
- Lokalizacja: {"name":"","desc":"Sosnowiec,G\u00f3rno\u015bl\u0105sko-Zag\u0142\u0119biowska Metropolia,wojew\u00f3dztwo \u015bl\u0105skie,Polska,pl","lat":"50.2780834&am
Dżona całkiem, całkiem Ci wychodzi
Podoba mi się ten kolor na pokładzie... ale ten wzór deskowania to ja a nie wiem skąd wytrzasnąłeś??
Z takim łączeniem desek owszem spotkałem się, ale na poszyciu (plankach) np. w okrętach francuskich z XVII w. np. La Belle ale żeby na pokładzie to nigdy
Działaj dalej bo robisz elegancko
Pozdrawiam
Mateusz

Podoba mi się ten kolor na pokładzie... ale ten wzór deskowania to ja a nie wiem skąd wytrzasnąłeś??

Z takim łączeniem desek owszem spotkałem się, ale na poszyciu (plankach) np. w okrętach francuskich z XVII w. np. La Belle ale żeby na pokładzie to nigdy

Działaj dalej bo robisz elegancko

Pozdrawiam
Mateusz
The world is yours...
- bartes123
mati086 pisze:Podoba mi się ten kolor na pokładzie... ale ten wzór deskowania to ja a nie wiem skąd wytrzasnąłeś??![]()
Pozdrawiam
Mateusz
No ja tam się już spotkałem:

Chociaż zapewne i tam jak i u kolegi to swobodna wariacja na temat. Ale dlaczego by nie, w końcu to dżonka przecież, nie miała planów konstrukcyjnych zatwierdzonych pewnie

- robert82
Witam Kolegów
Panowie dzięki za zainteresowaniem moją budową
mati086 to deskowanie wziołem ze zdjęcia relacji Mirka (nie wiem czy było tak naprawde , ale mi się spodobało i tak zrobiłem) . Pozwoliłem sobie zamieścić zdjęcie z tejże relacji ( Mirku mam nadzieje że nie masz nic przeciwko? ) Natomiast kolor pokładu pochodzi z puszki ze zdjęcia poniżej . Bejca była przecierana papierem o gradacji 120 , filcem i myta rozuszczalnikiem nitro. Dziś nie wiele jako że niedziela , ale troszke zawsze.
Panowie dzięki za zainteresowaniem moją budową
mati086 to deskowanie wziołem ze zdjęcia relacji Mirka (nie wiem czy było tak naprawde , ale mi się spodobało i tak zrobiłem) . Pozwoliłem sobie zamieścić zdjęcie z tejże relacji ( Mirku mam nadzieje że nie masz nic przeciwko? ) Natomiast kolor pokładu pochodzi z puszki ze zdjęcia poniżej . Bejca była przecierana papierem o gradacji 120 , filcem i myta rozuszczalnikiem nitro. Dziś nie wiele jako że niedziela , ale troszke zawsze.
Pozdrawiam robert82
W stoczni:
DŻONKA
2X12 POUND USS ESSEX
W stoczni:
DŻONKA
2X12 POUND USS ESSEX