Dżonka nr 97

Pierwsze kroki w modelarstwie lub fajna przygoda z modelem
Awatar użytkownika
Tadeo

Dżonka nr 97

Post autor: Tadeo »

Od teorii do praktyki, – czyli mój pierwszy model.

Szkielet nakleiłem na tekturę 1,5 mm, poszycie – tektura 1 mm. Nie wycinam poszczególnych elementów tylko naklejam całe arkusze wycinanki na tekturę. Klej naniesiony jest na spodniej stronie w taki sposób, aby nie pokrywał elementów szkieletu. Po wycięciu nożykiem fajnie wypadają poszczególne części.
Załączniki
2.jpg
1.jpg
Awatar użytkownika
Tadeo

Ciąg dalszy budowy

Eksperymenty z klejami. Części szkieletu kleiłem Pattex Classic, pokład Cyjanopan. A tu efekt mojej pracy.
Załączniki
3.jpg
4.jpg
Awatar użytkownika
Tadeo

Oryginał

Zbierając materiały w Internecie dotyczące Dżonki natknąłem się na foto „naszego modelu”.
Link dla osób znających język mandaryński (chyba) str. 2
http://blog.sina.com.cn/fulongsailing
Załączniki
Oryginał.jpg
Awatar użytkownika
Tadeo

Re: Dżonka nr 97

Przebrnąłem przez tekturowe poszycie. Po sklejeniu przeszlifowałem całość papierem ściernym.
Załączniki
5.jpg
6.jpg
7.jpg
Awatar użytkownika
Tadeo

Kolejny etap

Pierwsze cięcie forniru (brzoza) na pokład. Fornir tnę na 8 mm deski. Do wypełnienia szczelin pomiędzy deskami pokładu przygotowałem 1,5 mm paski czarnego brystolu.
Załączniki
Fornir przyklejam klejem Pattex Express. Zaraz po przyklejeniu fornir zwilżany jest niewielką ilością wody nanoszoną pędzelkiem – bardzo fajnie się przykleja (bez odstawania, czy wichrowania).
Fornir przyklejam klejem Pattex Express. Zaraz po przyklejeniu fornir zwilżany jest niewielką ilością wody nanoszoną pędzelkiem – bardzo fajnie się przykleja (bez odstawania, czy wichrowania).
10.jpg
Powoli do przodu - pokład i rufa ukończone. Poszycie rufy fornir bukowy – 0,6 mm.
Powoli do przodu - pokład i rufa ukończone. Poszycie rufy fornir bukowy – 0,6 mm.
8.jpg
Awatar użytkownika
Tadeo

Poszycie fornirowe

Poszywanie w toku. Fornir 0,6 mm buk. Dno oklejone, teraz kolej na burty.
Załączniki
13.jpg
12.jpg
Awatar użytkownika
Tadeo

Niewiele, ale zawsze do przodu. Dżonka otrzymała fornirowe poszycie.
Załączniki
14.jpg
Awatar użytkownika
Tadeo

Prace na pokładzie

Dżonkę buduję z materiałów „łatwo dostępnych” (braki w sprzęcie). Belki na pokładzie to pałeczki do ryżu (bambus 6 szt. 3 zł). Listewki i deski wyciąłem nożykiem ze szpatułek lekarskich (opakowanie 100 szt. 5 zł).
Aby ułatwić sobie pracę na pokładzie celowo nie przykleiłem po obu stronach ostatniego poszycia (wycięte fornirowe deski czekają na swoją kolej).
Ładownia została wzmocniona tekturą 2 mm rozpierającą ściany w celu dociśnięcia do pokładu.
Wszystkie elementy zostały przyklejone klejem Kropelka. Belki przewiercone wiertłem Ø 1,5 mm. W otwory wkleiłem Kropelką wykałaczki (przechodzą na wylot i wchodzą w otwory wywiercone w pokładzie).
Załączniki
16.jpg
15.jpg
Awatar użytkownika
Tadeo

Prace na pokładzie - ciąg dalszy

Ładownia przykryta deskami wyciętymi ze szpatułek lekarskich.
Załączniki
18.jpg
17.jpg
Awatar użytkownika
Tadeo

Budując „swoją Dżonkę” zainspirowałem się pomysłem MarcinaB (viewtopic.php?f=530&t=44690&start=10) do zaadoptowania do celów modelarskich drewnianych przyborów kuchennych. Drewniana łopatka została zakupiona w markecie za całe 1,99 zł – drewno bukowe.
Załączniki
Kotwica „wydobyta” z ukrycia.
Kotwica „wydobyta” z ukrycia.
ODPOWIEDZ