Dżonka nr 97

Pierwsze kroki w modelarstwie lub fajna przygoda z modelem
Awatar użytkownika
Tadeo

Podstawka

Post autor: Tadeo »

Budując swoją podstawkę wzorowałem się na podstawce wykonanej przez Krzysztofa (viewtopic.php?f=530&t=6880&start=20) Moja podstawka została wykonana z listewek wyciętych ze szpatułek lekarskich sklejonych Kropelką. Dodatkowo połączenia zostały zakołkowane kołkami wykonanymi z wykałaczek.
Załączniki
21.jpg
20.jpg
Awatar użytkownika
Tadeo

Zabawa w kołkowanie

Ostatnie deski poszycia zostały przyklejone. Teraz czas na kołkowanie. Otwory wywiercone wiertłem Ø 0,8 mm – kołki z wykałaczek wklejone Kropelką.
Załączniki
22.jpg
Awatar użytkownika
Tadeo

Bloczki i knagi

Chyba najbardziej pracochłonny etap budowy. Bloczki i knagi wykonałem z deseczki wyciętej ze szpatułki lekarskiej oraz bukowego wałeczka, wszystko obrobionej nożykiem i wykończone pilnikiem (iglaki) otwory wywiercone za pomocą „furkadełka” - Ø 1,0 mm.
Załączniki
23.jpg
Awatar użytkownika
Tadeo

Prace na pokładzie - zakończone

Winda kotwicy została wykonana z drewnianej łopatki kuchennej, wałek z drewnianej łyżki.
Pokład uzupełniłem o bambusowe dulki.
Prace na pokładzie zostały zakończone. Kadłub zostanie zaimpregnowany pokostem lnianym.
Załączniki
Ster wykonałem z listewek wyciętych ze szpatułek lekarskich i patyczka do szaszłyków. Rumpel i mocowanie dulek zostały wycięte z drewnianej łopatki kuchennej
Ster wykonałem z listewek wyciętych ze szpatułek lekarskich i patyczka do szaszłyków. Rumpel i mocowanie dulek zostały wycięte z drewnianej łopatki kuchennej
25.jpg
Kołkowanie poszycia zakończone
Kołkowanie poszycia zakończone
Awatar użytkownika
Tadeo

Maszty i żagle

Przed pokostowaniem wykonałem jeszcze maszty, reje i wiosła. Maszt główny to pałeczka ryżowa, bukszpryt również wykonany z pałeczki (część o przekroju kwadratowym) rolki wykonałem również z tejże pałeczki i bukowego wałeczka, maszt przedni i reje wykonane z bambusowych patyczków do szaszłyków. Maszty oszlifowałem papierem ściernym - wszystko zamocowane było w wiertarce. Wiosła zostały wykonane z deseczek wyciętych ze szpatułki lekarskiej i bambusowego patyczka.
Załączniki
Żagle zostały wykonane zgodnie z instrukcją zamieszczoną przez Romka (http://www.koga.net.pl/forum/viewtopic.php?f=540&amp;t=44921&amp;start=240) tj.: płótno przeszyte maszyną do szycia, zafarbowane w herbacie, brzegi zabezpieczone Vikolem.<br />Patyczki bambusowe Ø 1,2 mm do wzmocnienia żagli to oskrobane kadzidełka kupione w markecie za 4 zł i wykorzystane min. na knagi i wykończenie kotwicy.
Żagle zostały wykonane zgodnie z instrukcją zamieszczoną przez Romka (http://www.koga.net.pl/forum/viewtopic.php?f=540&t=44921&start=240) tj.: płótno przeszyte maszyną do szycia, zafarbowane w herbacie, brzegi zabezpieczone Vikolem.
Patyczki bambusowe Ø 1,2 mm do wzmocnienia żagli to oskrobane kadzidełka kupione w markecie za 4 zł i wykorzystane min. na knagi i wykończenie kotwicy.
28.jpg
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Re: Dżonka nr 97

Post autor: RomekS »

Bardzo pouczająca relacja, warta naśladowania, przed próbami "wypłynięcia na głębsze wody".
Tak trzymaj, spróbuj dokładnie zrelacjonować olinowanie i ożaglowanie.
To zawsze jest przydatne. Fajnie się ogląda Twoje prace. Niekoniecznie
musi być "niebowe tło", to czarne tło nawet jest IMHO lepsze.
Bardzo mi się To podoba (model, relacja, nowe pomysły i fotki).
Awatar użytkownika
Tadeo

Przygotowanie do olinowania

Dzięki Romku za dobre słowo, postaram się dokładnie zrelacjonować wykonanie olinowania i ożaglowania.

Dżonka została zaimpregnowana olejem lnianym (oczywiście przed przyklejeniem wszystkich elementów pokładu). Olej nanosiłem pędzelkiem a nadmiar wycierałem ręcznikiem papierowym. Model wysechł przez kilka dni. Obecnie prezentuje się tak jak na fotografiach poniżej. Bardzo fajnie uwidoczniło się kołkowanie, drewno po zaimpregnowaniu lekko przyciemniało i zyskało miodowy odcień.
Załączniki
Bloczek przywiązany do przedniego masztu.
Bloczek przywiązany do przedniego masztu.
Knaga szotu grota już na swoim miejscu.
Knaga szotu grota już na swoim miejscu.
Olinowanie steru.<br />Trzon steru został przewiercony w celu zamocowania okuć do mocowania liny i bloczków. Dodatkowa wywierciłem otwór (pionowo) do wklejenia masztu na flagi.
Olinowanie steru.
Trzon steru został przewiercony w celu zamocowania okuć do mocowania liny i bloczków. Dodatkowa wywierciłem otwór (pionowo) do wklejenia masztu na flagi.
O wiele łatwiej wiąże się liny przed zamocowaniem do pokładu.<br />Moja lina to nić bawełniana zafarbowana w herbacie.<br />Węzełki na linie wykonuję z nitki, którą zabezpieczam po związaniu Kropelką.
O wiele łatwiej wiąże się liny przed zamocowaniem do pokładu.
Moja lina to nić bawełniana zafarbowana w herbacie.
Węzełki na linie wykonuję z nitki, którą zabezpieczam po związaniu Kropelką.
Awatar użytkownika
Tadeo

Sprostowanie

Przepraszam za błąd w opisie - oczywiście używałem pokostu lnianego a nie oleju lnianego.
Awatar użytkownika
krzysztof

Re: Dżonka nr 97

Post autor: krzysztof »

Opis, mówiący o oleju lnianym przyjąłem jako oczywistość oczywistą. Takowego używam do pielęgnacji drewna w swoich modelach i w renowacji starych wiatrówek. Wg mnie jest lepszy niż pokost. Niech mnie poprawią fachowcy jeśli się mylę - pokost jest olejem lnianym , po odpowiednich modyfikacjach, czyli zagęszczeniu ze współudziałem sykatywy.
pozdrawiam Krzysztof

krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
Awatar użytkownika
Tadeo

Olinowanie kotwicy

Dżonka została wyposażona w olinowanie kotwicy.
Wiosła zamocowałem „przegubowo” (pętelka z liny) do dulek.
Załączniki
Widok poprowadzenia olinowania podnoszenia kotwicy.
Widok poprowadzenia olinowania podnoszenia kotwicy.
Bloczki zamontowałem w taki sposób, by „zwiększyć siłę uciągu” (tak mocuję zblocza wyciągarki samochodu terenowego).
Bloczki zamontowałem w taki sposób, by „zwiększyć siłę uciągu” (tak mocuję zblocza wyciągarki samochodu terenowego).
ODPOWIEDZ