Lexington 1776 SHIPYARD 1:48 (powiększony)

Pierwsze kroki w modelarstwie szkutniczym
BANDI

Lexington 1776 SHIPYARD 1:48 (powiększony)

Post autor: BANDI »

Witam,
Długo szukałem tego właściwego tematu dla mnie, w powitalni napisałem kiedyś że będę budował Pioruna(niszczyciel), niestety jak narazie temat nie dam rady.
Przeglądając net znalazłem model w sam raz dla mnie, ale kartonowy i mały więc postanowiłem go powiększyć i wykonać z drewna.
Model mam zamiar wykonać w skali 1:48 dokładnie w oparciu o wycinankę poprostu skanując i powiększając części oczywiście odpowiednio je dopasowując i wyciąć je z drewna lub sklejki(tam gdzie nie wbędą widoczne krawędzie warstwowe).
No cóż pracy ogrom!!! ale nie myślę narazie o tym, powoli pojedziemy do przodu nikt nas nie goni więc spokojnie.
Zaczynamy od okładki i kilku fotek wyciętego szkieletu, w miarę postępu prac będę dodawał nowe fotki.

ps. temat w Stępce, a to dla tego że to mój pierwszy model żaglowca na jakim kolwiek forum, nie chcę udawać że znam się na żaglowcach (bo nie znam się) więc mogę czasem strzelić gafę w nazewnictwie lub w budowie modelu.
Pozdrawiam;)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
jerry_bee

O:Lexington 1776 SHIPYARD 1:48 (powiększony)

Post autor: jerry_bee »

początek wygląda bardzo przyzwoicie. mam tylko jedną uwagę: nie przenoś technologii kartonowej na drewnianą. tzn. nie wszystko co wychodzi w papierze, ma sens w drewnie. tu na przykład bez sensu są te poziome usztywnienia. użyj kawałków czegoś z kątem prostym jako wypełniacza między wręgą a wzdłużnicą i to wystarczy. jak klej chwyci to nie ma prawa zmienić kąta. no i przydałyby się jakieś klocki na wypełnienie dzioba i rufy. a poza tym, i model fajny, i skala OK.
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
BANDI

Kadłub wypełnię w całości(zamiast 1-szego poszycia) balsą, szkielet jest narazie złożony na sucho.
Te poziome usztywnienia są potrzebne , szkielet trzyma jako taką symetrię, bez nich był zbyt wiotki.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kon_Bar

Post autor: Kon_Bar »

Darku,
gdybyś odstępy pomiędzy wręgami wypełnił klockami o odpowiedniej grubości to jak napisał Jerry wzmocnienia poziome byłyby zbędne. Zapewne zastąpisz wszystkie elementy "zwijane" i "skrzynkowe" walcami i klockami z drewna więc nie ma co się silić i dokładnie kopiować wycinankę.

Przy żaglowcach pomożemy - a Ty pomożesz przy "ciufciach"? ;)
BANDI

Kon-Bar, to tu też klei się ciufcie???!!!!:woohoo: , jeśli tak to nie ma sprawy!
Oczywiście nie będę kopiował dosłownie wycinanki, ma mi posłużyć jako pomoc oraz jako plany ponieważ nie mam żadnych planów tej jednostki.
Swoją drogą widziałem w necie kilka modeli i jakieś obrazy/ryciny, wszędzie ta jednostka wygląda inaczej więc chyba właściwy wygląd nie jest znany.

Twój Luger Le Coureur 1776 (zestaw Shipyard),
Świetna robota, jak dla mnie to narazie kosmos ale myślę że dam rade w końcu mój model 2x większy:unsure:
Awatar użytkownika
Yoshi

Post autor: Yoshi »

Witam Darku

Kawał dobrej roboty. szkielecik prezentuje się świetnie. Aby tak dalej. Fajną jednostkę wybrałeś i odpowiednia skala, bo oryginalna skala ( 1/96 ) masakra.

Masz u mnie wiernego kibica.

Pozdrawiam
Artur
Pozdrawiam
Artur
Xivok

Post autor: Xivok »

no to ja będę czekał na postępy z każdym dniem :)

również posiadam te wycinankę i myślałem żeby go wykonać. Ze względu na mój brak doświadczenia nie myślałem nawet o powiększaniu ale zobaczymy... może...

ale bez względu na to w jakiej skali go wykonam na pewno trafię u Ciebie na jakieś pomocne ciekawostki :) szkielecik ładny :)

powodzenia,

pozdrawiam
BANDI

Dzięki:)
jak narazie wycinanie części pod pokładem i przygotowanie do sklejenia szkieletu(muszę zmajstrować jakąś stocznię).
Pozdrawiam
BANDI

Witam,
prace postępują, powoli ale codziennie choć godzinkę poświęcam na model.
Zbudowałem podstawkę do montażu szkieletu taką zwykłą (stocznę zbuduję jak będę już umiał budować żaglowce narazie szkoda czasu)kilka deseczek ze sklejki.
Szkielet wstępnie sklejony, te poziome podłużnice faktycznie wywalę nie będą potrzebne a będą przeszkadzały w wypełnianiu szkieletu balsą.
Oczywiście kilka fotek z budowy:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
BANDI

Witam,
dziś oklejanie balsą, praca nudna i czasochłonna ale potrzebna , do oklejania stosuję balsę o grubości 10mm wklejam odpowiednio docięte klocki pomiędzy wręgi (po 3 na jedną stronę).
myślę że jutro już poszlifujemy trochę,oj nie lubię tego pyłu z balsy , strasznie w nos gryzie;) .
Pozdrawiam.
ps- myślę o oklejeniu kadłuba listewkami z lipy, czy to drewno sie nadaje?
Gdzie kupić listewki teakowe na pokład? potrzebne mi 1x5 x ok: 60 cm.
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ