Witam wszystkich.
Po krótkiej przerwie chciałbym podzielić się z Wami postępami z budowy klipra herbacianego Cutty Sark w skali 1.84.
Jest to zestaw, który kupiłem parę miesięcy temu. Z zestawu będę wykorzystywał tylko te materiały i elementy, które będą spełniały moje oczekiwania. W miarę moich możliwości będę się starał budować ten żaglowiec bez zbytnich uproszczeń.
Budowę tego modelu chcę prowadzić głównie na podstawie Planów Modelarskich Nr 74 oraz posiłkując się bogatą dokumentacją fotograficzną, która jest w sieci,
Prace rozpocząłem już ponad tydzień temu i doszedłem do zakołkowanego pokładu.
Teraz nadszedł czas na pokazanie paru fotek z wykonanej pracy.
Cutty Sark w skali 1:84
- prabut
Cutty Sark w skali 1:84
- Załączniki
Ostatnio zmieniony 23 lip 2011, 19:47 przez prabut, łącznie zmieniany 1 raz.
- prabut
Re: Catty Sark w skali 1:84
Przepraszam, ale za szybko kliknąłem "wyślij"
Jest dalszy ciąg.
Jest dalszy ciąg.
Ostatnio zmieniony 23 lip 2011, 17:41 przez prabut, łącznie zmieniany 1 raz.
- prabut
Re: Catty Sark w skali 1:84
Wybaczcie staremu.
Znowu popełniłem ten sam błąd i popierniczyłem całą kolejność zdjęć.
Wstawię dalszy ciąg tych zdjęć.
Znowu popełniłem ten sam błąd i popierniczyłem całą kolejność zdjęć.
Wstawię dalszy ciąg tych zdjęć.
- prabut
Re: Cutty Sark w skali 1:84
Witam wszystkich
Prace powoli, ale ciągle posuwają się naprzód. Zacząłem robić poszycie kadłuba.. W zasadzie materiał na poszycie mógłby być dowolny bo część nawodna będzie malowana a kadłub poniżej LW będzie miedziowany. Wybrałem listewki olchowe 5x2 mm, które naciąłem ze sztachet kupionych za parę złotych w Bricomanie. Dobrze się obrabiają i łatwo je giąć.
Pozdrawiam Sławek
Prace powoli, ale ciągle posuwają się naprzód. Zacząłem robić poszycie kadłuba.. W zasadzie materiał na poszycie mógłby być dowolny bo część nawodna będzie malowana a kadłub poniżej LW będzie miedziowany. Wybrałem listewki olchowe 5x2 mm, które naciąłem ze sztachet kupionych za parę złotych w Bricomanie. Dobrze się obrabiają i łatwo je giąć.
Pozdrawiam Sławek
- prabut
Witam
Zakończyłem poszywanie kadłuba. Kadłub jest jeszcze przed etapem szlifowania. Czeka mnie teraz dwutygodniowa przerwa w budowie modelu ponieważ wraz z wnukiem jedziemy połazić po górach. Dalszy ciąg prac po powrocie.
Serdecznie pozdrawiam Sławek
Zakończyłem poszywanie kadłuba. Kadłub jest jeszcze przed etapem szlifowania. Czeka mnie teraz dwutygodniowa przerwa w budowie modelu ponieważ wraz z wnukiem jedziemy połazić po górach. Dalszy ciąg prac po powrocie.
Serdecznie pozdrawiam Sławek
- prabut
Witam wszystkich.
Po powrocie niewiele przybyło w modelu. Dokleiłem tylko stewy dziobową i rufową oraz kil.
Kil mocowałem na kołeczkach, aby nie wyłamał się w docelowej podstawce.
Podstawkę roboczą wykonałem z miękkiej balsy, żeby nie uszkadzała w czasie budowy foli miedzianej. Kadłub przeszlifowałem już papierem ściernym 400, ale fotek z tego nie zamieszczam bo nic się w modelu nie zmieniło.
Znowu czeka mnie następny prawie trzytygodniowy wyjazd i przerwa w budowie i relacji.
Pozdrawiam Sławek
Po powrocie niewiele przybyło w modelu. Dokleiłem tylko stewy dziobową i rufową oraz kil.
Kil mocowałem na kołeczkach, aby nie wyłamał się w docelowej podstawce.
Podstawkę roboczą wykonałem z miękkiej balsy, żeby nie uszkadzała w czasie budowy foli miedzianej. Kadłub przeszlifowałem już papierem ściernym 400, ale fotek z tego nie zamieszczam bo nic się w modelu nie zmieniło.
Znowu czeka mnie następny prawie trzytygodniowy wyjazd i przerwa w budowie i relacji.
Pozdrawiam Sławek
- jerry_bee
stewa dziobowa jest taka zupełnie prosta? i przejście w kil też pod kątem, a nie łukiem?
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
pozdrawiam, jerry_bee
- prabut
Witam
Stewa dziobowa jest poniżej łuku w górnej części prosta. Być może wydaje się prosta bez nadburcia.
Przejście stewy w kil będzie lekko zaokrąglone.
W celach poglądowych załączam parę rysunków.
Dziękuję za uważne oglądanie relacji i pozdrawiam Sławek.
Stewa dziobowa jest poniżej łuku w górnej części prosta. Być może wydaje się prosta bez nadburcia.
Przejście stewy w kil będzie lekko zaokrąglone.
W celach poglądowych załączam parę rysunków.
Dziękuję za uważne oglądanie relacji i pozdrawiam Sławek.
- jerry_bee
jeśli przyjmiemy, że ostatni obrazek to profil CS, to drobna nieścisłość pozostaje - może stewa jest za płytka? albo też przejście łuku w prostą jest za krótkie? nałożyłem ten obrazek ze zdjęciem Twojego modelu, oceń sam
nie bierz tego za czepialstwo, ale CS też mi chodzi (albo chodził) po głowie, więc niestety będę tu zaglądał
.

--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
pozdrawiam, jerry_bee
- prabut
Witam
Masz rację, przekonałeś mnie. Stewę rufową dorabiałem bo była zdecydowanie inna, a dziobowa wydawała mi się O.K i zostawiłem zestawową.
Będę musiał coś z tym zrobić, ale dopiero po powrocie.
Pozdrawiam Sławek.
Masz rację, przekonałeś mnie. Stewę rufową dorabiałem bo była zdecydowanie inna, a dziobowa wydawała mi się O.K i zostawiłem zestawową.
Będę musiał coś z tym zrobić, ale dopiero po powrocie.
Pozdrawiam Sławek.